BIST 9.627
DOLAR 35,24
EURO 36,70
ALTIN 2.963,86
HABER /  GÜNCEL

İtalya, Türkiye’yi Expo için iknaya çalışıyor

Türkiye’nin Milano’da yapılacak Expo 2015’e katılmama kararı İtalyanları şaşırttı. İtalyan yetkililer, Türkiye’yi kararından vazgeçirmek için çalışıyor. Roma'da Övgü Pınar'ın haberi.

Abone ol

Türkiye’nin Milano’da yapılacak Expo 2015’e katılmama kararı İtalyanları şaşırttı. İtalyan yetkililer, Türkiye’yi kararından vazgeçirmek için çalışıyor.

Hürriyet gazetesinde yayımlanan “Expo intikamı” başlıklı bir haberde “Expo 2020 adayı İzmir’e destek sözü verip Dubai’ye oy veren İtalya’ya, Milano’da 2015’te yapılacak fuara Türkiye’nin katılmayacağı bildirildi” denilmişti.

Haberde, “Diplomatik çevrelerde, katılmama kararının doğrudan Başbakanlık tarafından alındığı, Dışişleri’nin çok da memnun olmadığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı’nın Ocak sonunda gerçekleştirdiği İtalya ziyareti sırasında Expo 2015’in gündeme gelmiş olmasına da dikkat çekiliyor” ifadeleri kullanılmıştı.

Katıldığı bir toplantıda konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Marta Dassu, “Türkiye’yle diplomatik ilişkilerimiz çok güçlü. Türkiye’nin katılımıyla ilgili sorunun üzerinde çalışıyoruz. Bunu çözebileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.

Milano’da düzenlenecek olan Expo 2015’in hükümet temsilcisi Giuseppe Sala da, “Bu durumun geri dönülebilir olduğunu düşünüyoruz. Üstelik Türkiye 2016’da Expo’ya ev sahipliği yapacak ve bir önceki etkinlikte yer almaması tuhaf olur” dedi.

'Babacan İtalyan gazeteciden öğrendi'

İtalyan basınında çıkan haberlerde de Türkiye’nin 2012’de Expo 2015 protokolünü imzalamasına karşın aniden katılmaktan vazgeçmesinin arka planı değerlendirildi.

Ekonomi ağırlıklı Il Sole 24 Ore gazetesinin Türkiye temsilcisi Alberto Negri, Türkiye’nin Expo 2015’e katılmama kararını Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a sorduğunda Babacan’ın “Emin misin? Benim böyle bir şeyden haberim yok” dediğini yazdı.

BBC Türkçe’ye konuşan Alberto Negri, Babacan’la görüşmesinin detaylarını şöyle aktardı:

“Ankara’da 6-7 gazeteci ile Ali Babacan’la görüşüyorduk. Basın toplantısından sonra Ali Babacan'ı bir kenara çekip “Expo’dan çekildiğinizi biliyor musunuz?” dediğimde bana “Size kim söyledi bunu?” dedi. Ben de Ankara’daki İtalyan Büyükelçiliği’ne bu yönde bir mektup geldiğini söyledim. (Babacan) “Emin misiniz?” dedi. Ben de kesinlikle emin olduğumu söyledim. O da bana “Benim böyle bir şeyden haberim yok, bana tuhaf geliyor” dedi. Şaşkın olduğu görülüyordu, bana hakikaten şaşırmış gibi göründü.”

'İntikam girişimi'

İtalyan gazeteci, Türkiye’nin kararının arkasında, Expo 2020 için İzmir yerine Dubai’yi destekleyen İtalya’dan “intikam” almak niyetinin mi bulunduğu sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Erdoğan İtalya’nın Expo 2020 için İzmir yerine Dubai’yi desteklemesinden rahatsız olmuş olabilir. Bu bir hipotez. Ayrıca Expo’ya katılmak için yüklü miktarda para harcanması da lazım. Fakat burada altının çizilmesi gereken bir nokta var. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül geçen haftalarda İtalya’ya geldiğinde, İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano’nun da önünde Expo’ya katılacaklarından bahsetti. Yani katılım artık doğrulanmıştı. Fakat sonra Erdoğan tamamen farklı bir yol izledi. Şüphesiz bu, Erdoğan ile diğer kurumlar arasında bir ayrılık olduğunun altını çiziyor. Üstelik İtalyan Büyükelçiliği’ne sunulan mektupta da (Expo’dan çekilmenin) sebebi açıklanmıyordu.”

Negri, İtalya’nın bu karara nasıl tepki vermesini beklediği sorusunu da “İtalya’nın tepkisinin ne olacağı, imzalanan sözleşmeye bağlı. Şu anda tepki vermeyebilirler çünkü İtalya Erdoğan’ın ve Türkiye’nin bu kararı yeniden gözden geçirmesini umuyor. İtalya Büyükelçisi Türk yetkililerle temas halinde. Büyükelçi bana Erdoğan’ın özel kalemiyle görüştüğünü ancak onun da hiçbir şeyden haberi olmadığını söyledi” diye yanıtladı.

La Stampa gazetesinin Türkiye muhabiri Marta Ottaviani de “Başbakan’ın” bu kararının Türkiye’ye pahalıya mal olabileceğini, Türkiye’nin önemli bir uluslararası vitrinde yer almaktan mahrum kalacağını" öne sürdü. Expo’ya katılmanın bedelinin 15 milyon dolar olduğunu vurgulayan Ottaviani, katılmama gerekçesinin ekonomik olmadığının anlaşıldığını da savundu.