İTALYA referandum sonuçları depreme yol açtı. İtalya Başbakanı Matteo Renzi istifa kararı aldı. AB'nin kabusu gerçek oldu Euro çakılırken İtalya'daki etkinin diğer ülkelere sıçramasından korkuluyor.
Abone olİtalya Başbakanı Matteo Renzi, bugün bakanlar kurulunu toplayacağını ve ardından istifalarını sunmak üzere Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüşeceğini belirtti.
AB'nin en büyük korkusu bu referandumla gerçekleşti. İtalya yeni bir istikrarsızlığa doğru yelken açarken Euro çakıldı. İngiltere'den sonra bu referandum İtalya'nın Brexit'i olarak yorumlandı.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ REFERANDUMU
Parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosunun yasama yetkilerini ciddi ölçüde törpüleyerek yasama sürecini hızlandırmayı hedefleyen anayasa değişikliğine ilişkin dün yapılan referandumda ağır yenilgi alan Matteo Renzi, başbakanlık sarayı Chigi'de basın açıklaması yaptı.
EURO DEĞER KAYBETTİ Euro, İtalyan Başbakanı Renzi'nin anayasa reform teklifinin referandumda reddedilmesinin ardından istifa edeceğini açıklaması sonrasında euro bölgesinde siyasi belirsizliğin artması sonucu keskin değer kaybetti. Euro yüzde 1.4 değer yitirerek 1.0505 dolara kadar geriledi. Geçen ay gördüğü ve önceki yıllarda birkaç defa geri döndüğü 1.5 yılın dip seviyesi 1.0518'in altını test ettikten sonra kayıplarını kısmen azalttı. |
"BU NET BİR YENİLGİDİR"
Referandumu, katılımın yüksek olması nedeniyle "demokrasi bayramı" şeklinde tanımlayan Renzi, "İtalyan halkı, açık ve net şekilde konuştu. Hayır cephesi kazandı. Bu net bir yenilgidir. Bu yenilgi benim. Hayır cephesinin liderlerini kutluyorum. Kendi adıma sorumluluğu üstleniyorum." dedi.
İSTİFA EDECEĞİM
Kendisi ve hükümetinin sunduğu anayasa değişikliğini halka kabul ettiremeyen Renzi, "Bakanlar kurulunu toplayacağım, ardından Cumhurbaşkanına çıkacağım ve istifalarımızı sunacağım. Hükümet deneyimim burada sona eriyor." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Mattarella'nın güçlü ve otoriter bir rehber olduğunu, bu durumu yönetmesini bileceğini dile getiren Renzi, şimdiden halefini selamladığını, kendisine şu ana kadar yapılanları ve yapılması gerekenleri bir dosya halinde sunacağını bildirdi.
KAYBEDEN BENİM
Oylamada "Evet" oyu verenlerin değil kendisinin kaybettiğini ifade eden Renzi, ülkesinin iyiliği için çalıştığını ancak önemli bir değişim fırsatının kaçtığını söyledi. Renzi, referandumda aldıkları yüzde 40 civarındaki oyun önemli bir oran olduğunu ancak kazanmak için yeterli gelmediğini belirtti.
"SENATÖRLERİ KOLTUĞUNDAN ETMEK İSTERKEN KENDİ KOLTUĞUMDAN OLDUM"
Referandumda reddedilen reformda yer alan Senato'nun üye sayısını düşürme maddesine atıf yapan Renzi, "Senatörleri koltuğundan etmek isterken, kendi koltuğumdan oldum. İtalyan siyasetinde kimse kaybetmez ama ben farklıyım. Kaybettim. Bunu boğazım düğümlense de yüksek sesle söylemek istiyorum. Ben zafere taşıyamadım ama gerçekten bu aşamaya kadar yapılması gereken neyse onu yaptım." değerlendirmesinde bulundu.
Başbakanlık sarayı Chigi'nin önünde toplanan bir grup gösterici kutlama yaptı.
"Hayır" cephesine tebriklerinin yanı sıra mesaj gönderen Matteo Renzi, şimdi kendilerinden seçim yasasına ilişkin ciddi ve güvenilir teklifler beklediklerini söyledi.
Toplantıya eşi Agnese Landini ile gelen Renzi, bin günlük yorucu iktidarı boyunca kendisine destek veren eşi ve çocuklarına, ayrıca kendisini takip eden gazetecilere özel olarak teşekkür etti.
Renzi'nin istifa konuşmasını yaptığı sırada başbakanlık sarayının dışına gelen bir grup muhalif de kutlama gerçekleştirdi. Grup, Renzi'nin istifasını şarkı ve marşlarla kutladı.
MUHALEFETTEN HEMEN İSTİFA VE ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI
Anamuhalefet partisi konumundaki 5 Yıldız Hareketi lideri Beppe Grillo da bloğunda "Güle güle Renzi. İtalyanlar, hemen seçime çağrılmalı." yazdı. Grillo, yapılması gereken en hızlı şeyin, "Italicum" adıyla anılan, Anayasa Mahkemesindeki yeni seçim yasasıyla erken seçimlere gitmek olduğunu vurguladı.
Silvio Berlusconi'nin partisi Forza Italia (İtalya İleri) adına açıklama yapan milletvekili Renato Brunetta da referandum sonuçlarının onaylanmasıyla Renzi'nin derhal istifa etmesi gerektiğini kaydetti.
BU KARAR AB'Yİ NASIL ETKİLEYECEK?
Bazı analistler bu referandumu "İtalya'nın Brexit'i olabilir" şeklinde yorumlasa da, referandum doğrudan İtalya'nın AB'ye sırtını dönmesi ya da Euro'dan ayrılması sonucunu doğurmayacak. Referandumun AB tarafından yakından izlenmesinin nedenlerinden biri, Renzi'nin uygulamaya çalıştığı reformların ve ekonomik tedbir paketlerinin sekteye uğrama ihtimali.
Referandumdan "Hayır" sonucu çıktığı için Renzi istifa edecek. Bu da İtalya'yı yeniden bir siyasi istikrarsızlığa sürükleyebilir. Seçime gidilmesi halinde, euro'dan ayrılmak için referandum düzenlenmesini savunan popülist 5 Yıldız Hareketi'nin iktidara gelme ihtimali ortaya çıktı.
AB'NİN EN BÜYÜK KORKUSU
"Hayır" sonucununun yol açacağı siyasi dalgalanmanın ekonomide de alarma neden olabileceği ve bankacılık krizinin derinleşebileceği endişesi bulunuyor. İtalyan bankaları halen AB'nin en sorunlu finansal kuruluşları arasında yer alıyor. İtalya'daki krizin domino etkisiyle riskli durumdaki diğer AB ülkelerine yayılmasından korkuluyor.