BIST 8.699
DOLAR 34,27
EURO 37,34
ALTIN 2.910,41
HABER /  GÜNCEL

İtalya hafta ortasında güven oylamasına gidiyor

İtalya'daki koalisyon hükümeti, Berlusconi'ye bağlı kabine üyelerinin istifası ardından çöktü. Başbakan Letta, Çarşamba günü parlamentoda yapılacak güven oylamasıyla yeni bir çözüm arayışında.

Abone ol

İtalya Başbakanı Enrico Letta, hafta ortasında parlamentodan güven oylaması talep edeceğini doğruladı.

İtalya'da son seçimlerin üzerinden sadece yedi ay geçti ve Başbakan Letta'nın yeniden seçim olasılığını bertaraf etmek için bu yolu seçtiği düşünülüyor.

Letta'nın liderliğindeki koalisyon, Silvio Berlusconi'nin merkez sağ partisine bağlı kabine üyelerinin Cumartesi günü hükümetten ayrılmalarıyla çöktü.

Berlusconi'yi koalisyonda temisl eden beş bakan vardı.

BBC'nin Roma muhabiri Alan Johnston, Başbakan Letta'nın Çarşamba günü güven oylamasına başvurarak parlamentodan bir çözüm üretmeye çalıştığını ve sandıklara gitmeksizin yeni bir hükümet oluşturmayı amaçladığını bildiriyor.

Berlusconi'nin partisi ve Başbakan Enrico Letta'nın merkez sol ittifakı arasındaki ilişkiler geçtiğimiz haftalarda iyice kötülemişti.

Letta liderliğindeki koalisyon hükümeti, hiçbir partiye tek başına iktidar şansı vermeyen geçen Şubat'taki seçimlerden sonra kuruldu.

Eski başbakan Silvio Berlusconi'nin aldığı cezalar ve hukuki durumu koalisyondaki gerilimin başlıca nedeni olarak görülüyor.

Berlusconi'nin vergi kaçakçılığından aldığı cezayı yüksek mahkemenin de onaylaması eski başbakanın Senato üyeliğini tehlikeye attı.

Berlusconi, vergi kaçakçılığı suçlaması nedeniyle Senato'dan azledilmesi durumunda, bakanlarını kabineden çekme tehdidinde bulunmuştu.

Önümüzdeki günlerde Senato komitesinde bu konuda bir oylama yapılacak.

20 yıldır hakkındaki suçlamalarla mücadele eden Berlusconi ilk kezç vergi kaçakçılığı suçlamasından mahkum edildi.

Berlusconi bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak yaşı nedeniyle cezasını ev hapsinde ya da zorunlu kamu hizmetiyle çekmesi bekleniyor.