BIST 9.916
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.961,89
HABER /  GÜNCEL

İtalya: G8 baskınından 13 yıl sonra 3 polise ev hapsi

İtalya'da 2001'de düzenlenen G8 protestolarında onlarca kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bir baskın nedeniyle 3 polis müdürü ev hapsine alındı. Roma'dan Övgü Pınar'ın haberi.

Abone ol

İtalya'da 2001'de düzenlenen G8 protestolarında onlarca kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bir baskın nedeniyle 3 polis müdürü ev hapsine alındı.

13 yıl önce Cenova'da yapılan G8 toplantısı sırasında düzenlenen kapitalizm karşıtı protestolarda polis 100 kadar göstericinin sığındığı bir okula girerek 5'i ağır olmak üzere yaklaşık 60 kişiyi yaralamıştı. Polislerin daha sonra okula molotof kokteylleri ve bıçaklar koyarak göstericiler aleyhinde sahte delil yarattığı ortaya çıkmıştı.

Olayın sorumlusu olarak belirlenen Genel Soruşturma ve Özel Operasyonlar Merkez Ofisi (Ucigos) Başkanı Giovanni Luperi, İtalyan polis teşkilatının en rütbeli 3. yetkilisi Francesco Gratteri ve Cenova polisi özel operasyonlar sorumlusu Spataco Mortola, okul baskını nedeniyle daha önce de hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak 3 polis yetkilisi zaman aşımından faydalanarak hapse girmekten kurtulmuştu.

Polis yetkilileri sahte delil yaratma suçlamasındansa ev hapsine mahkum edildi. Polislerin kamu hizmetinde bulunma talebini reddeden Cenova mahkemesi, Luperi ve Gratteri’yi birer yıl, Mortola’yı ise 8 ay ev hapsi cezasına çarptırdı. 3 polis yetkilisi cezalarını çekmeye geçen hafta başladı.

'Kurbanlar özür bekliyor'

2001’deki G8 protestolarını düzenleyen Cenova Sosyal Forumu sözcüsü Vittorio Agnoletto, 3 polis yetkilisinin yıllar sonra da olsa cezalandırılmasını “Geç olması hiç olmamasından iyidir” diye yorumladı.

Agnoletto, “Yargıya siyasi iktidardan bağımsızlık sağlayan mevcut anayasa sayesinde çıkan bu karar çok büyük önem taşıyor. Polisler birkaç aylık ev hapsi cezası almış olsa bile ve iyi halden dolayı muhtemelen cezaları daha da kısalacak olsa bile bu karar temel bir ilkeyi doğruluyor: serbest bölgelerin olmadığını, giydiğiniz üniformanın dokunulmazlık sağlamadığını gösteriyor. Ancak Diaz gecesinde üniformalı kişilerin şiddetine uğrayan kurbanlar hala özür bekliyor” dedi.

Cenova’daki G8 karşıtı gösterilerde, Cenova Sosyal Forumu üyeleri Diaz okulunda kamp kurmuş, 22 Temmuz 2001 günü sabaha karşı polisler okulu basmıştı. Uluslararası Af Örgütü, baskın sırasında eylemcilerin çoğunun uykuda olduğunu ve “kasıtlı ve sebepsiz” şekilde şiddete maruz kaldıklarını belirtmişti.

Gösterilerde 23 yaşındaki Carlo Guiliani de polis kurşunuyla ölmüştü. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İtalyan polisinin Guiliani’ye orantısız şiddet uygulamadığına hükmetmişti.

Cenova'daki G8 protestoları, Türkiye’deki Gezi Parkı olayları sırasında da polis şiddeti tartışmalarında sık sık örnek gösteriliyordu.