BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

İşyerleri için yeni dönem başlıyor

İş yerlerine 1 Ocak'tan itibaren iş güvenliği uzmanı, hekim ve yardımcı sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu getiriliyor.

Abone ol

1 Ocak’tan itibaren sadece büyük işyerleri değil, ‘riskli’ sınıfta yer alan küçük esnaf da iş güvenliği uzmanı, hekim ve yardımcı sağlık personeli çalıştırmak zorunda.

Yapmayana ilk tespitte 5 bin 390 lira ceza var. Apartmanlardaki zorunluluk ise 1 Ocak 2016’da başlıyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ilk olarak 30 Haziran 2012’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Ardından da işyerlerine 30 Aralık 2012’ye kadar süre tanındı. Kanuna göre tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre farklı tarihler var. Ancak risk değerlendirmesi yapılması, çalışan temsilcisi seçilmesi, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitilmesi, sağlık gözetimi gibi yükümlülükler şu an ‘tüm işyerleri için’ zaten yürürlükte. Çoğu işyeri hâlâ başta çalışan temsilcisi olmak üzere bu yükümlülükleri hayata geçirmemiş durumda.   
 
YILBAŞINDA JET CEZALAR GELEBİLİR
 
Son olarak 1 Ocak 2014’ten itibaren pek çok işyerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli istihdam etme yükümlülüğü devreye girecek. Yılbaşıyla birlikte Çalışma Bakanlığı’nın denetimleri de artacak. Dolayısıyla yılın ilk günlerinde işyerleri ciddi para cezalarıyla karşılaşabilirler.   
 
KİMLER RİSKLİ İŞYERİ KAPSAMINDA?
 
1 Ocak’tan itibaren sadece büyük işyerleri değil, meslek kodu itibarıyla ‘riskli’ ilan edilen iş kollarındaki küçük esnaflar da bu yükümlülüğü yerine getirmek zorunda. Örneğin;
- Erkek berberleri,
- Kadın kuaförleri
- Hamamlar saunalar
- Solaryumlar,
- Ayakkabı tamircileri
- Lunaparklar
- Fizyoterapi merkezleri
- Diş hekimleri,
- Çağrı merkezleri
- Özel güvenlik faaliyetleri 15 gün içinde mutlaka hizmet iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeliyle ilgili eksikliklerini gidermek zorundalar.  
 
İŞYERİNİZDE bu alana ilişkin sertifikalı personel bulunuyorsa, onları görevlendirebilirsiniz. Bu nitelikte çalışanınız yoksa, yarı zamanlı hizmet sözleşmesi imzalayarak dışarıdan bu hizmetleri alabilirsiniz. Ya da tüm bu hizmetleri Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) olarak ifade edilen kuruluşlardan sağlayabilirsiniz.

İş güvenliği uzmanlarını kendi işyerinizde tam zamanlı istihdam etmek zorunda değilsiniz. Yani tek bir kişinin çalıştığı apartmanlarda bu kişi için bir iş güvenliği uzmanı, bir işyeri hekimi, bir yardımcı sağlık personeli çalıştırılmayacak. Bu kişilerden belirli süre hizmet alınacak.
 
İdari para cezası yalnızca iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinden hizmet almama durumunda uygulanmıyor. Uzmanlara araç-gereç-mekân sağlamamak 1.617 TL, mevzuata uygun olan ve yazılı olarak bildirilen tedbirleri yerine getirmemek 1.078 TL ve hak ve yetkilerini kısıtlamak ise toplam 1.617 TL’lik idari para cezasına tabi. Bu doğrultuda işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda yükümlülüklerini yerine getirmesine destek olması gerekiyor.
 
BURUN KIVIRAN YANDI
 
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırmamanın idari para cezası 5 bin 390 lira. Bir sonraki eksik giderilmemişse bu ceza yenileniyor. Aynı şekilde işyeri hekimi çalıştırmamanın cezası da her ay 5.390 TL, yardımcı sağlık personeli istihdam etmemenin idari para cezası da her ay için 2.695 TL olarak belirlenmiş durumda.
 
ELEKTRONİK ORTAMDA YAPMAYANA DA CEZA
 
İşyerleri İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün oluşturduğu İSG – KATİP sistemine girerek görevlendirme işlemini yapmak zorunda. Bu sisteme giren işveren, iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirmek istediği kişinin kimlik numarasını girecek. Kurum, hangi işyerlerinin gerekli görevlendirme yaptığını görebildiği gibi denetimleri de bu sistem üzerinden yapıyor.