Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan tasarı ile işyeri açmak kolaylaşıyor.
Abone olHazırlıkları süren yönetmelik değişikliğiyle, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkullerin tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde sinema, gazino, basımevi gibi işyerlerinin açılması için kat maliklerinin ''çoğunlukla'' karar alması yeterli olacak.
Daha önce bu tür işyerleri açılabilmesi için ''oybirliği'' gerekiyordu. Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan, ''İşyeri Açma ve Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamına sosyal hizmet kuruluşlarıyla beden eğitimi ve spor tesislerinin de dahil edilmesi ve yönetmeliğin bazı maddelerinin değiştirilmesine dönük'' tasarıyla, işyeri açmaya dönük bazı hususlar yeniden düzenlendi.
Buna göre Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkullerin tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve benzeri eğlence ve toplantı yerleri; fırın lokanta, pastane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri; imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri veçarşı gibi işyerlerinin açılması konusunda, daha önce aranan ''kat maliklerinin oybirliğiyle karar alması'' şartı yerine, çoğunlukla karar alınması yeterli olacak.
Tasarıda, yapı kullanma izin belgesi alınmış olması gereken ''özel yapı'' şeklini gerektiren işletmelere, beden eğitim ve spor tesisleri ile sosyal hizmet kuruluşları da dahil edildi. Bu kapsamda, yangına karşı gerekli önlemlerin alındığını gösteren itfaiye raporunun alınması zorunlu umuma açık istirat ve eğlence yerleri ile patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddelerin üretildiği, satıldığı, depolandığı işyerleri ve 30'dan fazla çalışanın bulunduğu her türlü işyerine, beden eğitimi ile spor tesisleri ve sosyal hizmet kuruluşları eklendi.
Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamayacak ve çalıştırılamayacak. İşyerlerine diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinlerle tescil ve benzeri işlemler yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmayacak. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılacak.