Libya'daki Türk vatandaşlarını almak için İstanbul'dan yola çıkan THY'ye ait bir uçak Libya'daki yetkililerle bağlantıya geçemediği için geri dönüyor.
Abone olLibya lideri Muammer Kaddafi'nin iktidarı bırakması için başlayan gösterilere sert şekilde karşılık veriliyor. Altıncı gününe giren olaylarda ölü sayısının 200'ü geçti.
Libya'da yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'ye getirilmesi için ise İDO'ya bağlı iki gemi bugün yola çıkacak.
LİBYA'DAKİ İSYAN KATLİAMA DÖNÜŞTÜ... TIKLAYIN
LİBYA'DA ÇATIŞMAYA KATILAN TÜRKLER VAR İDDİASI... TIKLAYIN
GÜL'DEN KADDAFİ VE OĞLUNA SERT YANIT... TIKLAYIN
18:00- Kaddafi'nin ülkeyi terk ettiği iddia ediliyor. Libya'ya ait iki uçağında Malta'ya iniş yaptığı ileri sürüldü.
17:02 - Libya'daki Türklerden 120'si İstanbul'a geldi. Türk Hava Yolları'ndan (THY) bilet bulamayan 120 Türk, Libya Havayolları ile Trablus'tan İstanbul'a geldi.
16:41- Libya'daki Türklerin tahliyesi için hazırlanan 2 feribottan biri İstanbul'dan yola çıktı.
16:19- Libya Adalet Bakanı görevinden istifa etti.
16:10- İstanbul'dan Libya'ya gidecek olan iki ayrı feribota güvenlik gerekçesiyle fırkateynler de eşlik edecek.
15:59 Libya'da daha önce askerlerin sivillere ateş açmaktan vazgeçmeye çağıran Müslüman liderler, bu kez halkı Muammer Kaddafi'ye karşı ayaklanmaya çağırdı. Müslüman liderler, Libya yönetimine karşı mümkün olan bütün araçlarla ayaklanmanın herkesin dini sorumluluğu olduğunu kaydetti.
15:45- Petrol bölgesinde gösteri Libya'da petrol rafinerisi ve petrokimya tesislerinin bulunduğu Ras Lanuf bölgesinde de hükümet karşıtı protestoların başladığı bildirildi. Libya'nın Kurina gazetesi, rafineri çalışanlarına dayanarak verdiği haberde, tesise zarar verilmesini önlemek için bölge sakinleri ve işçilerden özel gruplar oluşturulmakta olduğunu söyledi.
15:25- Gül: Herhangi bir Türk'ün bir ülkede oranın siyasi faaliyetine katılması söz konusu olamazCumhurbaşkanı Abdullah Gül, Libya'da yaşanan halk ayaklanmasında Türklerin rolü olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Gül, "Herhangi bir Türk'ün herhangi bir ülkede oranın siyasi faaliyetine katılması söz konusu olamaz." dedi.
15:04 - Libya'dan THY ile 438 kişiyi tahliye edilebildiTürk Hava Yolları (THY) Libya'ya önceki gün ve dün gönderdiği özel uçaklarla toplam 438 kişiyi tahliye edebildi. Bu sabah 06.00'da gönderilen 337 kişi kapasiteli Boeing 777 tipi 'Dolmabahçe' adlı uçak, iniş izni verilmeyince boş olarak geri dönmek zorunda kaldı.
15:01-180 Türk işçi düğün salonuna sığındıLibya'nın liman şehri Derne'deki Türk işçiler, bir düğün salonuna sığındıklarını bildirdi.Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan) telefonla ulaştığı Derne'deki Türk işçilerden Erdal İyidoğan, şehirde yaklaşık 180 kişinin mahsur kaldığını ifade etti. Çalıştıkları şantiyenin yakıldığını aktaran İyidoğan, halk tarafından kalmaları için bir düğün salonuna getirildiklerini söyledi. İyidoğan, "Yaklaşık 150 Türk işçi bir düğün salonunda kalıyoruz. 30 kişi de dışarıda bir yerde kalıyor. Bizi buraya cuma günü getirdiler. Yemek yok, yöre halkı bize ekmek ve su getiriyor." dedi.
14:00 - Arap Birliği'nden şiddete son çağrısıArap Birliği, Libya'da şiddete son verilmesi çağrısında bulundu. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Mısır'ın resmi MENA ajansında yayımlanan açıklamasında, Arap halkının değişim taleplerinin meşru olduğunu ifade ederek, kargaşanın başkent Trablus'a sıçradığı Libya'daki şiddetin durması gerektiğini söyledi.
13:52 Bakan Yıldırım: 600 kişi havaalanında bekliyorUlaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için bugün İDO'ya ait 1200 yolcu kapasiteli iki feribotun yola çıktığını, bir firkateynin de eş zamanlı olarak Aksaz Deniz Üssü'nden hareket edeceğini, uçakların tahliyeler için hazır olduğunu belirterek, gerekli şartların oluşması durumunda vatandaşların Türkiye'ye getirileceğini söyledi.
13:08 - Türkleri havaalanı yakınındaki stadyumdaLibya'nın Bingazi havaalanında Türkiye'ye dönmek için bekleyen Türk vatandaşlar, şehirde kontrolü elinde bulunduran protestocular tarafından bir stadyuma götürüldü. Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan) telefonla ulaştığı ve Bingazi'de bulunan Türk işadamı Aydoğan Açıl, yaklaşık 4 bin Türk vatandaşının havaalanı yakınlarındaki Hugo Chavez stadyumuna getirildiğini ifade etti. Açıl, Türk konsolosluk yetkililerinin kendilerine Türkiye'den gelecek uçaklar için iniş izni alamadıkları bilgisini verdiğini de ifade etti.
11.15- Reuters Ajansı başkent Trablus'ta Başbakanlık Binası'nın muhaliflerce ateşe verildiği bildirildi.
10.47-Libya'nın başkenti Trablus'ta bir televizyon ve devlet radyosu binasının yağmalandığı, bazı binaların ateşe verildiği bildirildi.
AFP'ye telefonla bilgi veren görgü tanıkları, bazı karakol ve binaların ateşe verildiğini, bir televizyon ve devlet radyosu binasının yağmalandığını söylediler.
09.30- TRT Haber muharibinin bildirdiğine göre Libya'nın Bingazi kentinde gösteriler sürerken Kaddafi'ye bağlı bordo bereliler şehre yığınaklar yaptı.
İDO feribotlarında Libya hazırlığı |
Kaddafi yönetimine karşı ayaklanan halkla güvenlik güçleri arasında çatışmaların yaşandığı Libya’da mahsur kalan Türkleri getirmek için talimat verilen İDO feribotları hazırlanıyor.Yenikapı’daki İDO iskelesi önünde demirli bulunan Orhangazi ve Osmangazi feribotlarının Libya seferi için hazırlanması çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Feribota yüklenecek Kızılay araçları da iskeleye geldi. |
İnternet ve tüm haberleşme sistemlerinin kesik olduğu Bingazi'de çatışmalar devam ediyor. Bunun yanında ülkede mahsur kalan Türkler için gönderilerilen THY uçağı geri dönmek zorunda kaldı. Ankara'da kriz masası oluşturuldu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun devreye girmesi bekleniyor. Atatürk Havalimanı'nda 3 THY uçağı Türkleri almak için hazır bekletiliyor.
HİÇBİR TÜRKÜN BURNU KANAMADI
Bakan Çağlayan, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Türkiye İnşaat İşverenleri Sendikası (İNTES), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Libya'da iş yapan Türk müteahhitlik firmalarının katılımıyla "Libya Değerlendirme Toplantısı" yaptı.
Toplantının kapanışında bir konuşma yapan Çağlayan, Libya'daki Türk vatandaşlarının Türkiye'ye dönme isteklerinin başında yaşam koşullarının zorlaşmasının geldiğini söyledi.
Bu konudaki sıkıntının kaynağında yiyecek-içecek temininde karşılaşılan zorlukları, insani ihtiyaçlar ve kalacak yer konusunda yaşanan sıkıntılar olduğuna işaret eden Çağlayan, her türlü tedbirin Türk hükümeti tarafından alındığını, her şeyin hazır beklediğini kaydetti.
Bakan Çağlayan, Bingazi havaalanında 1500 Türk vatandaşının da uçakları beklediğini ifade etti.
Bu arada Çağlayan, Libya'daki 14 firmanın şantiyesinde yakma ve talan olayının söz konusu olduğunu bildirdi.
MAHSUR KALAN TÜRKLER YAŞADIKLARINI ANLATTI
HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...
BEKLETİLİYORLAR
Kaddafi'ye karşı ayaklanmaların en şiddetli yaşandığı Bingazi'de mahsur kalan Türk vatandaşları, yaşananları ve durumlarını NTV'ye anlattılar. Son bilgi, yaklaşık 3 bin Türk vatandaşanın 'Biz kardeşiz' diyen isyancılar tarafından hangar gibi bir yerde bekletildikleri şeklinde oldu.
Tunus ve Mısır'ın ardından isyan ateşinin en fazla hissedildiği yer artık Libya. Kaddafi karşıtlarının ayaklandığı ülkede, en yoğun çatışmalar ise Bingazi'de yaşanıyor. Son olarak muhalifler ile Kaddafi yandaşlarının başkent Trablus'da da çatıştığı haberleri gelirken, Türkiye'yi en fazla ilgilendiren konu ise bu ülkedeki vatandaşları.
Türklere ait şantiyelerin basıldığı, işçilerin saldırıya uğradığı haberleri gelirken, bir başka sıkıntı da Bingazi havaalanında yaşanıyor.
Türk yetkililerden şu ana kadar 581 kişinin Türkiye'ye getirildiği açıklaması gelirken, Bingazi havaalanındaki durumu NTV yayınına bağlanan Türk vatandaşları anlattı.
En taze bilgileri, Bingazi havaalanında mahsur kalan Erdinç Şimşek verdi:
"Havaalanına geldiğimizde ciddi çatışmalar vardı ve mermiler başımızın üstünden geçiyordu. Yaklaşık 1.5 saat süren sessizlikten sonra 1-2 kişi geldi ve 1500 kişilik bir grubun havaalanına doğru yürüdüğünü ve önlerine çıkan her şeyi yıktıklarını söyledi. Bizi koruyan 40-50 kadar asker vardı ve sürekli bir çatışma hali söz konusuydu. Birden ateş kesildi; öldürüldüler mi bilmiyoruz. Daha sonra muhalif güçlerden 2 kişi Bingazi'de yönetimi ele geçirdiklerini ve diğer yerlerde de aynı şeyin olduğunu söyledi.
Bizimle sorunları olmadığını, kardeşleri olduğumuzu belirttiler. Bize yemek vereceklerini ve sabah da Türkiye'ye göndereceklerini söylediler. Fakat daha sonra binaları ateşe verdiler ve bizi de hızlı bir şekilde dışarı çıkardılar. Yaklaşık 1.5 km yürüdükten sonra, hacıların sevki için kullanılan hangar gibi bir binaya getirdiler. Yaklaşık 3 bin civarında Türk var ve hepimiz burada bekliyoruz..."
Ahmet Gökşen / Bingazi havaalanı:
Erdinç Şimşek'ten yaklaşık 1 saat önce önce NTV yayınına bağlanan Gökşen de, "İsyancılar ele geçirdikleri havaalanını yangına verdiler. Herkesi tahliye ediyorlar ve hiçbir şey yapmıyorlar. Ekmek ve su dağıttılar, bize 'kardeşiz' dediler. Şu an dışarıya çıkartıldık ve herkesi Bingazi'nin merkezine doğru yönlendiriyorlar. Burada asker yok, her tarafı isyancılar ele geçirmiş durumda.Şu an havaalanında yangın başladı. 3 bine yakın Türk var ve herkesin sağlık duurmu iyi. Bingazi merkeze 15 km kadar yol var ama tam olarak nereye gittiğimizi de bilmiyoruz..." şeklinde konuştu.
BAKANDAN ÇAĞRI:PANİK YAPMAYIN
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Libya'da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Libya'da hiçbir Türk vatandaşının zarar görmediğini söyledi. İşçilere panik yapmayın tavsiyesinde bulundu.
LİBYA TOPLANTISI
Bu arada, Libya'daki Türk vatandaşlarının durumunu ele almak üzere 7 kurumun üst düzey yetkilileri Dışişleri Bakanlığı'nda toplandı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleşen toplantıda Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Denizcilik Müsteşarlığı ve Türk Kızılayı'nın üst düzey yetkilileri katılıyor.
Türk vatandaşlarının tahliyesi için Türk Büyükelçiliği'ne destek sağlamak üzere Dışişleri Bakanlığı'nca yarın Bingazi'ye 5 kişilik bir ekip de gönderilecek. Bingazi Havaalanı'nda Türkiye'ye getirilmeyi bekleyen vatandaşların gıda ihtiyacının karşılanması için Kızılay tarafından hazırlanan bin 500 kişilik kumanyanın da buraya ulaştırılacağı belirtildi.
KADDAFİ ÜLKEYİ TERK Mİ ETTİ?
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, ülkesinin dış güçlerin komplosunun hedefi olduğunu ve içsavaşın eşiğine geldiğini söyledi.Seyfülislam Kaddafi, televizyondan yayınlanan konuşmasında, aralarında Bingazi'nin de bulunduğu kentlerde şiddetli çatışmalar meydana geldiğini ve isyancıların askerlerden silah ele geçirdiklerini belirterek, çatışmaları ülkenin birliğini yoketmek ve İslamcı bir cumhuriyet kurmak isteyen unsurların kışkırttığını savundu.
Yeni bir anayasa ve liberal kanunları çıkarılacağı sözü veren Kaddafi, halkın "yeni bir Libya" ile içsavaş arasında seçim yapması gerektiğini söyledi.
Seyfülislam Kaddafi, ''babası Muammer Kaddafi'nin Trablus'taki savaşı yönettiğini ve kazanacaklarını, ayrılıkçı unsurları yok edeceklerini" belirterek, onbinlerce kişinin Trablus'a doğru geldiğini ve tüm Libyalıların silahlı olduğunu ifade etti.
Kaddafi, olaylardaki can kaybının yabancı medya tarafından da abartıldığını söyledi. Bu arada, gazeteci ve görgü tanıklarının bildirdiğine göre, Seyfülislam Kaddafi'nin konuşmasının ardından Trablus'un birçok semtinde yoğun silah sesi duyuldu.
KADDAFİ VENEZUELA'DA MI?
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin son kalesi Trablus'ta çatışmalar sürerken, Kaddafi'nin Venezuela'ya kaçtığı öne sürülüyor. Geçtiğimiz yıl Libya'ya ziyaret düzenleyen Venezuela Lideri Hugo Chavez'in adı daha önce Bingazi'deki bir stadyuma da verilmişti. Kaddafi de 2009'da Venezuela'daki bir zirveye katılmıştı.
Altı gündür devam eden gösterilerde başkent Trablus dışındaki kentlerin büyük çoğunluğu göstericilerin kontrolünde bulunuyor. Kaddafi iktidarda kalabilmek için başta Çad olmak üzere bazı Afrika ülkelerinden gangsterler getirtmişti.
Dün gece televizyonda bir konuşma yapan Kaddafi'nin oğlu ve tahtının varisi Seyfül İslam, ülkenin kan gölüne dönüşeceği uyarısında bulunmuş ve kanlarının son damlasına kadar direneceklerini söylemişti.
Tunus ve Mısır'a göre demokrasi yanlılarına karşı daha kanlı bir direniş sergileyen Kaddafi 42 yıllık iktidarı boyunca ilk kez bu kadar büyük direnişle karşılaşıyor.
Başta ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi olmak üzere devam eden gösterilerde en az 230 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Ancak katliam yapıldığını belirten göstericiler bu rakamdan daha fazla insanın öldüğünü belirtiyor.
Başkentin sokaklarında otomatik silah seslerinin geldiği ve pek çok noktada güvenlik güçlerinin göstericilere karşı göz yaşartıcı bomba kullanmaya başladığı ifade ediliyor.
Sayıları hızla büyüyen göstericilerin başkentin ünlü Yeşil Meydanı'na doğru yürüyüşe geçtikleri ve meydana girmeye çalıştıkları öne sürülüyor. Yol üzerindeki Kaddafi posterlerinin bulunduğu bilboardların da parçalandığı ve göstericilerin ana hedefinin ise Kaddafi'nin karargahı belirtiliyor.
Göstericilere ateş etmek istemeyen çok sayıda polis ve askerin de karşı saflara geçmesi de dikkat çekiyor. Bu arada katliam yapılan Bingazi'deki güvenlik güçlerinin bizzat Kaddafi'nin iki oğlu Hamis ve Saadi tarafından yönetildikleri ancak gösterileri bastırmakta başarısız oldukları da öne sürülüyor.
Londra'da yayınlanan Şarkul Avsat gazetesine bilgi veren Kaddafi'ye yakın kaynaklar, Libya lideri ve ailesinin görevi bırakmak yerine ölmeyi tercih ettiklerini yazdı.
Kaddafi bizzat ordu ve güvenlik birimlerine emir vererek, cenaze törenlerine katılan halkın üzerine dahi ateş açtırmış, bu hareket kalabalıkların daha da kontrolden çıkmasına sebep olmuştu.
Kaddafi'nin izlediği kanlı politika Libya'nın Arap Birliği temsilcisi ve Çin Büyükelçisi'nin de istifa etmesine sebep oldu. Libya'nın doğusundaki kabilelerden biri ise saldırıların durmaması halinde bölgeden yapılan petrol ihracatının durdurulacağı tehdidinde bulundu.
Bir zamanlar ABD'nin teröre destek veren ülkeler listesinde yer alan Libya, 1988 yılındaki Lockerbie faciasındaki sorumluluğunu kabul ederek milyarlarca dolar tazminat ödemiş, ardından da Batılı ülkeler bu ülkenin yer altı kaynaklarını paylaşmaya başlamıştı.