BIST 10.873
DOLAR 32,56
EURO 35,32
ALTIN 2.464,97
HABER /  POLİTİKA

İsviçreli Kunzdan diyalog çağrısı

İsviçre Büyükelçisi Kunz, ülkesindeki anayasal sistem gereği referanduma gidildiğini söyledi; diyalog çağrısı yaptı.

Abone ol

İsviçre'deki minare krizi CNN TÜRK'te 5N1K programında masaya yatırıldı. Programın konuğu Türkiye'de konunun en yetkili muhatabı, İsviçre Büyükelçisi Raimund Kunz'du. Kunz, ülkesindeki anayasal sistem gereği referanduma gidildiğini söyledi; diyalog çağrısı yaptı.

İsviçre minare konusunda neden referanduma gitti?

Büyükelçi Kunz, bu soruyu ülkesinin anayasal sistemini anlatarak yanıtladı; 190 bin imza toplandığında bunun kaçınılmaz olduğunu söyledi:

"Bu İsviçre halkının insiyatifi. Vatandaşlar tarafından alınmış. Sonuç hükümeti de şaşırttı. Referandum sistemi risk içerir, halklar hükümetlerin arzu ettiği gibi oy vermeyebilir."

İsviçre'deki referandum kararının ardından İsviçre bankalarındaki paraların çekilmesi, boykot çağrıları yapıldı. Büyükelçi bu çağrıyı da değerlendirdi:

"Paraların çekilmesi kararı İsviçre halkının değil banka müşterilerinindir. Ben diyalog çağrısı yapıyorum. Bern konuyu ciddiyetle ele alıyor."

Peki kararın geri dönüşü, iptali mümkün mü? Yani geri adım atılabiir mi?

Kunz'a göre, böylesi bir referandum iptal edilemez. Ama anayasaya göre, o da ancak yeni bir insiyatifin teklif edilmesi ile mümkün