BIST 9.550
DOLAR 34,56
EURO 36,26
ALTIN 2.963,80
HABER /  GÜNCEL

İstikrar Enstitüsü kuruldu

TOBB İstikrar Enstitüsü kurdu. Enstitünün başına da Süreyya Serdengeçti getirildi.

Abone ol

Eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, piyasalarda son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirerek "2001 krizi yaşanacak endişesini paylaşmıyorum. Oraya gitmek çok özel maharet gerektirir. Ekonomide çok yol aldık" dedi.

TOBB"un kurduğu İstikrar Enstitüsü"nün Direktörlüğüne getirilen Süreyya Serdengeçti, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi"nde düzenlenen toplantıda gazetecilerin ekonomik gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı. Serdengeçti, 30 yıldır istikrarsızlığın ardından son yıllarda kaydedilen ilerlemeyi görmemezlikten gelmenin mümkün olmadığını belirtirken, geçmişin de insan tabiatının bir gereği olarak, geçmişte hafızalarda derin izler bırakan istikrarsızlığın da hatırlandığını söyledi. Serdengeçti, bu nedenle başka ülkelerde son derece normal karşılanan gelişmelerin Türkiye"de birden bire büyütüldüğünü ve bir endişe konusu haline geldiğini, bunun da geçmişin etkisiyle olduğunu kaydetti.

"TARTIŞMALAR NORMAL AMA BİRAZ FAZLA ENDİŞELİ"

Son zamanlarda piyasalarda belli bir hareketlilik yaşandığını, kur, faiz ve ekonomiye ilişkin bazı rakamların tartışıldığını ifade eden Serdengeçti, "Bunların hepsinin tartışılması gayet normaldir. Fakat biz bu tartışmayı biraz fazla endişeli biçimde yapıyoruz. Bu da geçmişin alışkanlıkları, getirdiği şey" diye konuştu. Serdengeçti, ekonomik istikrarın çok zor yakalandığını belirtirken, "Ama devam ettirmek ve kalıcı hale getirmek zorundayız. Son zamanlarda birtakım çalkantılar olması da hiçbir şekilde bunun önünde engel değil" dedi.

"ENDİŞE ETMEMEK LAZIM"

Serdengeçti, Merkez Bankası bağımsızlığı konusundaki tartışmalara ilişkin soruya da Merkez Bankası"nın gecikmiş bağımsızlığının yararlarını herkesin gördüğünü belirterek, bunun desteklenmesi ve devam ettirilmesinin yarınının da açık olduğunu söyledi. Serdengeçti, tartışmaların her zaman olabileceğine işaret ederken, "Ama tartışmalar bir yana bugün Merkez Bankası bağımsızdır ve bu şekilde devam edeceği de anlaşılmaktadır. Dolayısıyla çok endişe etmemek lazım diye düşünüyorum" dedi.

"TAHMİNLERİN REVİZYONU GAYET NORMALDİR"

Serdengeçti, cari açık tahminindeki revizyonun ardından enflasyon hedefinde de bir revizyonun gerekli olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine; ilan ettiği enflasyon hedefinde ulaşılamama ihtimalinin ortaya çıkması durumunda, Merkez Bankası"nın hükümete sapmanın nereden kaynaklandığı ve nasıl önlemler alınması gerektiği konusunda bir görüş bildireceğini ve IMF"yle yapılan görüşmelerde de bunun gündeme gelebileceğini söyledi. Bu iki yolun dışında bir de Merkez Bankasının tahminlerinde revizyona gidebileceğini belirterek, "Tahminlerin revizyonu gayet normaldir" dedi.
"ÇOK MAHARET GEREKTİRİR"

Serdengeçti, hedefler bir kez konulduktan sonra revizyon söz konusu olmadığını belirterek, yasada da yer alan önlemlerin "hedeften sapılıyor, yapılacak işler şunlardır" gibi birtakım mekanizmaların çalışmasının söz konusu olduğunu söyledi. Babacan, hedef tutmadıkça değiştirilmesinin bir anlamı olmadığını belirterek, "Ne mektup yazmanıza gerek kalır, ne nedenlerini izah etmeye, ne tedbirlerini almaya" diye konuştu. Serdengeçti, şunları kaydetti:
"Endişe konusunun subjektif olduğunu belirterek, serinkanlı yaklaşım sadece Merkez Bankası ve piyasalar için değil, toplum olarak ve hepimiz için çok önemli. Hiçbir kurum endişeli olmasa bile Merkez Bankası endişe eder, bu tüm dünyada da böyledir. Ama endişeden kastettiğiniz 2001 gibi olur ya da ondan öncekiler gibi olursa, açık söyleyim istikrarda çok mesafe alınmıştır, çok özel özel maharet gerektirir oraya gitmek. Öyle bir endişeyi paylaşmıyorum."

"BİR RAKAM ÜZERİNDEN SENARYO ÜRETİLMEMELİ"

Serdengeçti, faiz indirim kararına ilişkin sorular üzerine, "Merkez Bankası"nın geçici de olabilecek birtakım hareketlerden ayıklamaya çalışıyor yaptığı analizi ve bunun yerine çekirdek birtakım göstergelere konsantre oluyor ve onlara göre bir orta ve uzun vadeli perspektif vermeye çalışıyor. Para Politikası Kurulu da kararını bu şekilde alıyor. Tek bir ayın rakamları üzerinden çok iyimser ya da çok kötümser senaryolara hemen varmak çok büyük hatadır" diye konuştu.

İstikrar Enstitüsü"nde kimlerin yer alacağına ilişkin olarak, en başta ufak bir çekirdek kadro tespit ederek özellikle makro ekonomik izleme konusunda mesafe almak istediklerini söyleyen Serdengeçti, bunun ardından da belli uzmanlarla birlikte görev alanı çerçevesinde belli proje ve sorunlara çözüm üreten çalışmalar konusunda çalışmalar yapmayı amaçladıklarını söyledi.