BIST 9.741
DOLAR 35,22
EURO 36,78
ALTIN 2.973,65
HABER /  GÜNCEL

İstifa eden siyasiler yol arayışında

Siyaset dünyasında büyük bir yaprak dökümü yaşanıyor. CHP ve AK Parti'de peş peşe istifalar yaşandı. Peki istifa eden siyasiler ne yapıyor ve ne yapmayı düşünüyor?

Abone ol Rotasını arayan siyasiler

Peşpeşe yaşanan istifalarla siyaset arenası hareketlenmeye başladı. Partilerinde umduklarını bulamayan siyasiler, ya yeni bir oluşumun öncülüğüne soyunuyor, ya da siyasî hayatını sürdürebileceği yeni bir yer arıyor.


AK Parti ve CHP'den ard arda gelen milletvekili istifaları, yıllardır rotasını arayan siyasileri yeniden harekete geçirdi. ANAP Genel Başkanlığı'ndan istifa eden Nesrin Nas, hem ANAP hem DYP'de genel başkanlık şansı bulamayan İlhan Kesici, DTP macerasından sonra DYP'de de umduğunu bulamayan Mehmet Ali Bayar, ANAP ve AK Parti deneyiminden sonra bağımsız kalan Erkan Mumcu, CHP'de bir türlü düzen tutturamayan Celal Doğan, DSP ve YTP ile dirsek temasından sonra CHP'ye geçen ancak burada yönetimle ters düşen Kemal Derviş, Mustafa Sarıgül, Zülfü Livaneli gibi çok sayıda siyasi, yeni oluşumlar için nabız yokluyor.

Nas, ANAYOL için çalışıyor

ANAP lideri olduğu dönemde partisiyle DYP'yi aynı çatı altında buluşturmaya çalışan, ancak partideki tepkiler üzerine genel başkanlıktan istifa eden Nesrin Nas, bu misyonunu sürdürüyor. Omurgasını ANAP ve DYP'nin oluşturacağı merkez sağda büyük bir siyasi oluşuma ihtiyaç olduğunu düşünen Nas, çoğunluğu eski milletvekili olan siyasilerle görüşerek nabız yokluyor. Ancak Nas, bu konuda beklediği ilgiyi göremiyor.

Mumcu'ya karşı Gürtuna

3 Kasım seçimlerinden önce ANAP'tan istifa ederek AK Parti'ye geçen, kısa süre önce Kültür ve Turizm Bakanlığı ile partisinden istifa eden Isparta Milletvekili Erkan Mumcu da yeni parti arayışlarına başladı. Ancak Mumcu'nun, AK Parti'den 20'nin üzerinde milletvekili transfer ederek Meclis'te yeni bir grup oluşturma planının tutmadığı belirtiliyor. Mumcu'nun, bu nedenle başlangıçta pek sıcak bakmadığı ANAP liderliği için yeniden temaslara geçtiği ileri sürülüyor.

Mumcu'nun bu tercihi, ANAP'ta işleri karıştırdı. ANAP'ta, Mumcu'nun istifasından kısa süre önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ali Müfit Gürtuna'ya da genel başkanlık teklifi götürüldüğü belirtilirken, ANAP'lıların tercih yapmakta zorlandığı kaydediliyor. ANAP yönetimi, Mumcu'nun ANAP'a gelmekten vazgeçmesini de, genel başkanlığa sıcak bakan Gürtuna'nın küstürülmesini de istemiyor.

Kesici: Büyük projeye varım

ANAP yönetiminin teklifini geri çeviren İlhan Kesici ise "büyük merkez sağ proje" için çalışıyor.

Yeni Şafak'a konuşan Kesici, şimdiye kadar ortaya çıkan alternatiflerin "küçük arayışlar" olduğunu belirterek, "Büyük sorunların olduğu yerde yapılacak işlerin çapı da büyük olmalı. Kişisel ihtirasları, küçük hesapları bırakıp bu sorunları çözecek büyük bir projeye ihtiyaç var. Ben böyle bir projenin içerisinde olurum. Bunun için çeşitli kesimlerle, kişilerle görüşüyoruz, ne yapabiliriz sorusuna cevap arıyoruz. Henüz siyasallaşma aşamasına gelmediği için parlamento içinde bir çalışma yapmıyoruz" dedi.

Hisarcıklıoğlu: Sağda boşluk yok

"Sağ parti" arayışları içinde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun adı da gündemde tutuluyor. Bazı eski siyasilerin Hisarcıklıoğlu ile görüştüğü, ancak Hisarcıklıoğlu'nun, "Merkez sağda bir boşluk yok. Toplumdan bir talep gelmedikçe bu tür hareketler amaca ulaşmaz" mlesajı verdiği belirtiliyor.

Hüsranla sonuçlanan DTP macerasından sonra DYP'ye geçen, ancak burada da Mehmet Ağar ile ters düşerek istifa eden Mehmet Ali Bayar da yeni siyasi arayışlarını sürdürüyor.

CHP'de Doğan hareketliliği

CHP'deki muhalefet cephesi de yeni siyasi parti için çalışmalarını hızlandırdı. Bu konuda inisiyatif alan Celal Doğan, Erdal İnönü, Hikmet Çetin gibi soldaki "ağabey" nitelikli isimlerin yanısıra sağdan da Sami Selçuk ve İlhan Kesici gibi isimlerle görüşüyor. Kemal Derviş ve arkadaşlarının yanısıra CHP'den istifa eden Zülfü Livaneli ve yönetime muhalif 41 milletvekili ile de görüşen Doğan, değerlendirmelerini yaptıktan sonra yeni parti için harekete geçecek. Mustafa Sarıgül'ün de, son kurultayda yakaladığı desteği yitirmemek için girişimlerini sürdürdüğü belirtiliyor.

Bu arada SHP lideri Murat Karayalçın da muhalif CHP'li milletvekillerine çengel attı. Ancak bazı muhalifler, Erdal İnönü gibi solda herkesin saygı duyacağı bir ismin başkanlığında yeni bir siyasi oluşum kurulması teklifinde bulundular.

'Temiz siyaset için girişim başlattık'

AK Parti'den ayrılan Isparta Bağımsız Milletvekili Erkan Mumcu, demokratik toplum ve temiz siyaset için girişim başlattıklarını söyledi. Mumcu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, girişimin adını verdi ancak ayrıntılı bilgi vermedi. Mumcu, "beraber hareket ettiğiniz arkadaşlarınız kim" sorusuna, "Arkadaşlarımız kendilerini açıklarlar. Ama bana kim diye sorarsanız size, milyonlar cevabını veririm" cevabını verdi. Yeni bir "Siyasi Partiler Kanunu Teklifi" hazırladıklarını belirten Mumcu'nun verdiği bilgiye göre, tasarı, 18 yaşını bitiren herkesin siyasi partilere üye olabilmesini öngörüyor. Partilerin il düzeyinin altındaki örgütlerinde delegelik sistemi sona erecek. Partilerin ülke genelinde delege sayısı, TBMM üye sayısının 4 katından az olamayacak. Belediye başkanlığı ve milletvekilliği adaylığı ön seçimle belirlenecek. Genel başkan, en çok 2 dönem için görev yapacak. 3. dönem için büyük kongrenin 5'de üçünün oyu aranacak. Partinin karar organlarında genel başkan kontenjanı kalkacak. Genel merkezler, milletvekilli adaylarının sadece yüzde 5'ini belirleyebilecek.


YENİ ŞAFAK