BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

İstenilen program istenilen anda

Vestel ve Vestel'in dijital cihazlara yönelik yazılım geliştiren firması Cabot ile ortak gerçekleştirdiği projesine başladı.

Abone ol

Henüz ismi belirlenmeyen yeni kanal, istenilen programın istenilen anda izlenmesine olanak sağlayan 'Video-on-Demand' teknolojisini kullanacak.Londra'da Vestel tarafından özel olarak üretilen dijital TV alıcıları ile testine başlanılan yeni BBC kanalı sayesinde izleyiciler, programları yayınlandığı saatte değil izlemek istediği saatte seyrediyor.

BBC'nin henüz test aşamasında olan yeni kanalının izleyicileri, TV seyretmek istediklerinde kumandalarını kullanarak karşılarına gelen menüden izleyebilecekleri programı seçiyor ve BBC tarafından gece boyunca üyenin dijital TV alıcısına gönderilen ve cihazın sabit diskinde saklanan programı takip edebiliyor.

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Vestel Şirketler Grubu AR-GE'den Sorumlu İcra Kurulu Üyesi İhsaner Alkım, BBC'nin televizyon izleme alışkanlıklarını değiştirecek bir projede iş ortağı olarak Vestel ve Cabot'ı seçmesinin çok önemli olduğunu kaydetti.

Alkım, şöyle dedi:

'Bu işbirliği, Vestel'in teknolojiyi uygulayan firma konumundan teknolojiyi geliştiren firma haline geldiğini gösteren önemli bir çalışmadır. Cabot ve Vestel olarak bu projenin hem yazılım hem de donanım kısmını üstlenerek dijital TV teknolojileri alanında Avrupa'nın en iddialı firması`olduğumuzu göstermiş olduk. Bu proje ile elde edeceğimiz başarı, dijital TV teknolojileri alanındaki iddiamızı güçlendirecek ve Avrupa TV pazarındaki liderliğimizi de pekiştirecektir.''

Türkiye'de de bazı kanallara uydu üzerinden dijital TV yayını yapmaya başladığını anlatan Alkım, artık kablo TV ve karasal TV yayıncılığının da dijital hale gelmesi gerektiğini söyledi.

''Türkiye'de de karasal dijital TV yayıncılık konusunda testlere başlandı. Vestel olarak biz de bu konuda destek sağlamaktayız'' diyen Alkım, bu dönüşümün sadece devlet televizyonları ile olacak bir iş olmadığını, özel kanalların da bir an önce bu konuda çalışma yapması gerektiğini anlattı.

PRIME TIME KAVRAMI YOK OLACAK

BBC ile ortaklaşa geliştirdikleri proje ile televizyon yayıncılığının yeni
bir döneme gireceğini ve oyunun kurallarının değişeceğini söyleyen Cabot Genel Müdür Vekili Alp Somyürek ise ''Prime time kavramı ortadan kalkacak ve izleyicinin izlemek istediği programlar popüler olacak. Kısaca izleyici, verileni değil izlemek istediğini seyredecek'' diye konuştu.
Dijital yayıncılığın yaygınlaşması ile HD (High-Definition) olarak adlandırılan yüksek çözünürlüklü TV yayınlarının da daha ulaşılabilir olacağını kaydeden Somyürek, bu şekilde TV yayınlarının kalitesinin artacağını dile
getirdi.