TÜBİTAK destekli olarak yürütülen biber ıslahı çalışmaları sonucu geliştirilen yerli F1 hibrit biber çeşit adayları, “Biber Tarla Günü” ile ...
Abone olTÜBİTAK destekli olarak yürütülen biber ıslahı çalışmaları sonucu geliştirilen yerli F1 hibrit biber çeşit adayları, “Biber Tarla Günü” ile tanıtıldı.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Gelemen Kampüsü biber ıslah deneme alanında yapılan tanıtıma TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı, Sebzecilik ve Süs Bitkileri Araştırma Koordinatörü Bülent Sayal, Karadeniz Tarımsal Enstitü Müdürü Dr. Kibar Akı, kurum temsilcileri ve çalışanları katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Kibar Akı, “Bölgemiz ve ülkemiz açısından ülkemizin dünyada ilk 4 ülke arasına girmesi, bölgemizin de bu bağlamda biber üretimi yönünden yıllar itibariyle değişmekle birlikte ilk 6 arasında bulunması bizim bu konunun önemini daha da arttırmaktadır. Bölgemizde özellikle çalışmalar sonucunda ve tarımın belli seviyede gelişmesi neticesinde özellikle sanayi üretiminde Bafra’da teşvikine neden olmuştur. Ülkemizde ve bölgemizde sebze tarımında önemli yeri olan biber ile ilgili çalışmalar 2004 yılında özel sektör ve kamu ile birlikte başlamış. Daha sonra 2010 yılında bu proje sonuçları olumlu bir şekilde alınmaya başladıktan sonra TÜBİTAK destekli proje devam etmiş ve 2004 yılında planlanan şeklinde sonlanması ve daha sonra farklı planlamalarla devam etmesi planlanmaktadır. Bu kapsamda çalışmaların başladığı yıldan günümüze kadar yaklaşık 10 yıl öncesine göre yüzde 90 oranında dışa bağımlı olan ülkemiz şu anda yüzde 85 oranında kendi tohumunu kendisi üretmekte ve bunun yanında ihracatta yapabilmektedir” dedi.
TÜRKİYE F1 HİBRİT TOHUMU
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) 48 tane araştırma enstitüsü istasyonu ile Türkiye tarımına çok önemli projeler geliştirdiklerini belirten TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı Sebzecilik ve Süs Bitkileri Araştırma Koordinatörü Bülent Sayal, “Bu projeler sonucunda çok önemli çıktılar hediye etmektedir. Bu projelerden en önemlilerden ise Türkiye F1 hibrit sebze tohumculuğun geliştirilmesi, tohumluk üretiminde kamu ve özel sektör işbirliği projesidir. Bu proje Bakanlığımızın ve Genel Müdürlüğümüzün yüz akı ve iftihar ettiği en önemli projelerden birisidir. Biz bu projede yola çıkarken öncelikle hibrit sebze tohumunda büyük oranda dışa bağımlılığın önüne geçmek, yerli hibrit sebze tohumculuğumuzu geliştirmek, özellikle kamu, üniversite ve özel sektör ile işbirliğini geliştirerek bu konuda ne gibi çalışmalar yapılabiliri, araştırma enstitülerimizin altyapılarını iyileştirmek ve modernize etmek amacıyla bu yola çıktık. Projeye başlarken 5 tane araştırma enstitümüz, 8 tane üniversite, ilk başta sayıları 6 ile 8 arasında olan sonra da sayısı 38’e ulaşan özel sektör temsilcilerinin katılımıyla bu projeye başladık. Özellikle 8 tane türde çalışmaya başladık. Bunlar domates, biber, patlıcan, kavun, kabak ve lahana türledir” diye konuştu.
PROJE TÜBİTAK DESTEKLİ
Yaptığı proje hakkında bilgi veren “F1 Hibrit Biber Çeşitlerinin Geliştirilmesi” isimli TÜBİTAK Projesi Lideri Hayati Kar, “TÜBİTAK destekli olarak yürütülen açık alan biber yetiştiriciliği için verimli, kaliteli ve yerli hibrit çeşitlerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu projeye 2010 yılında TÜBİTAK destekli olarak başladık. Biz bu projelere 2004 yılında hibe desteği ile başladık. O zaman 8 sebze türünde çalışıyorduk. Şu anda Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Alata Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Çukurova Üniversitesi ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile F1 hibrit sebze çeşitleri ve nitelikli hat geliştirme projeleri güzel bir şekilde yürütülmekte ve yeni yeni çeşitlerimiz ve hatlarımız ortaya çıkmaktadır. Biz bugünkü etkinlikte kurumumuz adına geliştirmekte olduğumuz yerli hibrit biber çeşitlerini kamuoyuna göstereceğiz. Bu çeşitlerimizin çiftçilerimize ve özel sektör tohum firmalarına da yansımasını istiyoruz. Yerli hibrit sebze çeşitlerinin sayısı her gün artıyor” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Gelemen Kampüsü içersinde yer alan yaklaşık 4 dönümlük biber ıslah deneme alanında farklı biber tip materyalleri sergilendi.
(İHA)