AK Parti Grup başkanvekilleri tarafından verilen, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran yasa teklifi komisyonda kabul edildi. Peki yeni sistemin içeriği ne?
Abone olMeclis Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonu'nda yarım saatte oylanarak kabul edilen 4+4+4 yeni eğitim modeli teklifinde bazı değişiklikler yapıldı.
İkinci kademede öğrencilere sunulacak seçimlik derslerin belirlenmesinde yetki Milli Eğitim Bakanlığı'na verilirken çocukların okula başlama yaşını bir yaş erkene çeken madde ise aynen kaldı.
Meclis Milli Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonu'nda zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkartan ve kesintisiz eğitime son veren 26 maddelik yeni eğitim modeli teklifinde değişiklikler yapıldı. En önemli değişiklik ismi "ortaokul" olarak yeniden düzenlenen ikinci kademe okullardaki seçmeli derslerle ilgili maddede oldu. "İlköğretim ikinci kademe okullarında ortaöğretimi destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur" maddesi şöyle değiştirildi:
"İlköğretim kurumları; dört yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile dört yıl süreli zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullardan oluşur. Ortaokullarda lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur. Ortaokullarda oluşturulacak program seçenekleri bakanlıkça belirlenir."
Maddedeki değişikliğin gerekçesi, "Ortaokullarda oluşturulacak farklı programlar arasında tercihe imkan verilmesi ve bakanlığa bu amaçla yetki verilmesi amaçlanmıştır" şeklinde ifade edildi.
İLKOKUL VE ORTAOKUL GELİYOR
Teklifte "ilköğretim kurumlarının ilköğretim birinci kademe ve ilköğretim ikinci kademe" olarak ifade edildiği madde de değiştirildi. İlkokul ve ortaokul toplum tarafından daha iyi bilindiği için kademe yerine ilkokul ve ortaokul ifadeleri getirildi. Aynı maddede, "İlköğretim ikinci kademe okulları, ilköğretim birinci kademe okullarıyla veya ortaöğretim kurumlarıyla birlikte de kurulabilir" deniliyordu. Ancak bu düzenleme, "ilköğretim 1'inci sınıf ile 8'inci sınıf öğrencilerinin birlikte eğitim görmesinin sakıncalarından bahsedilirken ilkokul öğrencileri ile lise öğrencilerinin birlikte eğitim görmesi ne kadar sağlıklı olur" eleştirisine neden olunca, söz konusu madde "imkan ve şartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir" şeklinde değiştirildi.
ÜNİVERSİTEYE MADDİ DESTEĞE VERGİ İNDİRİMİ
Teklife üniversitelere yapılacak eğitim yardımları ile ilgili de yeni bir madde eklendi. Buna göre, devlet üniversitelerinin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesi amacıyla kurulan ve fiilen bu çerçevede faaliyette bulunan vakıflardan; Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınanlara makbuz karşılığında yapılan bağışların da devlet üniversitelerine ve ileri teknoloji enstitülerine yapılan bağışlarda olduğu gibi gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından beyannamelerinde bildirdikleri gelirlerden ve kurum kazançlarından indirilmesi sağlanacak.
YAŞ TARTIŞMASI GENEL KURUL'A BIRAKILDI-
Komisyon, 4+4+4 yeni eğitim modeli teklifinin en tartışmalı maddelerinden biri olan okula başlama yaşını değiştirecek maddede ise bir değişikliğe gitmedi. Zorunlu eğitime başlama yaşını bir yıl öne alarak 60-72 ay arası 6 yaşındaki çocukların zorunlu eğitim kapsamına alınmasını düzenleyen madde aynen kaldı. Bu maddede yapılacak değişikliğin Genel Kurul çalışmalarına bırakıldığı öğrenildi.