BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

İşte yasa dışı dinlemenin sebebi

Uzmanlar toplumda hızla artan güvensizlik duygusunun yasa dışı dinlemeleri artırdığına dikkat çekiyor.

Abone ol

Son zamanlarda gündeme oturan telekulak olaylarını değerlendiren uzmanlar, toplumda hızla artan güvensizlik duygusunun yasa dışı dinlemeleri artırdığına dikkat çekiyor.

Zaman'dan Ayşe Tosun Hemra Kös 'nin araştırmasına göre aralarında Rıdvan Dilmen'in de bulunduğu birçok tanınmış ismin telekulakla gündeme gelmesi "En mahrem ilişkiler de bu güvensizlikten nasibini alıyor." şeklinde yorumlanıyor. Psikolog Kemal Sayar, herkesin bir şekilde haksızlığa uğrayabileceği düşüncesiyle kurumlardan ve yakınlarından şüphe ettiğini belirtiyor. Şüphenin zehirlediği bir ilişkinin gerçek bir ilişki olmadığını belirten Sayar, çözüm için devletin yapması gereken şeyin kanunların sıradan insandan en şöhretli insana dek eşit bir şekilde uygulanması ve adalet duygularının incinmemesi olacağını söylüyor. Sayar, insan ilişkilerinde güvenin aşındığını ve herkesin birbirine kuşkuyla yaklaşmaya başladığını ifade ediyor. Türk toplumunun yapısında kendisinden çok başkalarıyla ilgilenme olduğunu belirten Fatih Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Ali Murat Yel, "Başkalarıyla var olabilen bir toplumuz. Başkaları ne der ne yapar mantığıyla yetiştiğimiz için bağımlı kişiler olarak yetişiriz. Bu büyüyünce de devam eder. Batı'da bağımsız kişilik yetiştirme modelleri benimsendiği için dinleme olaylarına orada pek rastlanmaz." diyor. Türkiye'de insanların dinleme işinden adeta zevk aldığını söyleyen Yel, insanların 'Dinlediğim kişinin hakkını gasp ediyor muyum?' endişesi taşımadığını dile getiriyor.

Sosyolog Nilüfer Narlı: Kişiler arası güven tesis edilmeli
Türkiye'de kişiler arası güven endeksine baktığımız zaman düşük olduğunu görüyoruz ama bu kişilerin birbirini dinlemesini meşrulaştırmıyor. Toplumda kişiler arası güvenin tesisine ihtiyaç var. Telekulağın yanında dedektifle de eşlerini takip ettiren eşler var. Bu durum kesinlikle etik değil ve insanların mahremiyetine saygısızlık. Yasa dışı dinlemelerin pahalı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla dinlemeyi yapanlar gelir seviyesi yüksek olanlar. Türkiye'de küçük kasabalarda herkes herkesi gözetler, bilgi getirir. Kentlerde yaşayan nüfusun büyük çoğunluğu kentli yaşam tarzının normlarını benimseyememiş durumda. Belki bu yaşamı özleyenler kentlerde teknolojinin nimetlerinden yararlanarak çözüm üretiyordur.

Uzman Psikolog Alanur Özalp: Eşleri kontrol etmenin biçimi değişti
Gelişen teknolojinin etkisiyle eşleri kontrol etmek de biçim değiştirdi. Eskiden eşler birbirinin ceplerine, gömleğine bakardı, şimdi MSN kayıtlarına ve cep telefonlarına bakıyor. Tüm bunlar, güvensizlikten kaynaklanıyor ve sağlıklı iletişim kuramayan kişiler bu yolu tercih ediyor.