BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  DÜNYA

İŞTE YAŞ ÇAYIN FİYATI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2013 yılı yaş çay alım fiyatının 1.23 taban fiyat, 12 kuruş da destekleme olmak üzere toplam 1...

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2013 yılı yaş çay alım fiyatının 1.23 taban fiyat, 12 kuruş da destekleme olmak üzere toplam 1.35 kuruş olarak belirlendiğini açıkladı.
Çaykur Genel Müdürlüğü Salonu’nda bugün yaş çay taban fiyatının açıklanması ile ilgili düzenlenen törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.
Yaş çay taban fiyatı açıklanmadan önce Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu bir konuşma yaptı. Sütlüoğlu, konuşmasında, şu ana kadar yeni sezonda 2 bin 614 ton yaş çay alındığını belirterek, “Bu yıl yaş çay tüm bölgelerde aynı anda toplama olgunluğuna ulaştı. Bu izdihamın sıkıntısını biz de üreticimiz de yaşayacağız. Bunun hafifletmek için kampanyayı erken açtık. Çayını erken getiren vatandaşlarımızın uğrayacağı rekolte kaybını telafi etmek için destek ödemesi yapacağımızı duyurmuştuk. Bu süre içerisinde üreticimizden 2 bin 614 ton yaş çay yaprağı aldık. Bunun karşılığı olarak üreticimize 357 bin TL destekleme ödemesi yapacağız” dedi.
Türk çayının çeşitlendirilmesi için başlatılan çalışmaların sürdüğünü belirten Sütlüoğlu, 2007 yılında 3 bin dekar alanda başlayan organik üretimin 99 bin dekara çıkartıldığını ve şu anda tüm üretilen çayın yüzde 10’unun organik hale geldiğini belirtti. Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, konuşmasında özel sektör işletmelerine seslenerek açıklanacak taban fiyata uymalarını istedi. Sütlüoğlu, “Özel sektörün düşük bedeller ile üreticiden çay almasında kendine de üreticiye de bir faydası yoktur. Çay piyasası bozuluyor. Sıkıntısını hep birlikte yaşıyoruz. Çay bahçeleri vatandaşındır. Bu işletmelerin açık kalmasını istiyorsak çay üreticisini mutlu etmek zorundayız” diye konuştu.

BAKAN HAYATİ YAZICI’DAN ÇAYKUR İŞÇİSİNE TEŞEKKÜR
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise yaptığı konuşmasında Çaykur’da resmi olarak devam eden Tek Gıda İş Sendikası’nın grev uygulamasına değinerek, “Grev bir haktır. Ama işletmelerin, iş verenin ve işçilerin ekonomik hayatın içerisinde grev hakları olduğu gibi sosyal sorumlulukları da vardır. Bana göre 22 Nisan tarihinden itibaren alınan grev kararı sosyal sorumluluk ilkesine uymadı. Konu bize intikal ettiğinde onlarla görüşmeye girip toleranslı bir çalışma içerisinde olduk. Ancak anlaşmadan kaçındılar. 22 Nisan tarihinden itibaren alınan grev kararına uymayan tüm işçi kardeşlerime duyarlılıklarından dolayı sonsuz şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.
Bakan Yazıcı yaklaşan oda seçimlerinde tarafsız olduklarını, kendilerinin söyledikleri dışındaki söylemlere aldırış edilmemesi gerektiğini belirterek “Biz bu seçimlerde taraf değiliz. Ancak Türkiye’yi gelecekte taşımak istediğimiz bir yer var. 2023 ve 2071 hedeflerimiz var. O hedeflerimize doğru yürürken hükümetimize ayak uydurabilecek yapıları oluşturmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

220 MİLYON TL DESTEK VE BUDAMA ÖDEMESİ
Son olarak kürsüye gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, konuşmasında, 2002 yılı ile 2012 yılı arasında yaş çay üretiminde yüzde 63 oranında bir artış olduğunu hatırlattı. Eker “2002 yılında 791 bin ton yaş çay alınmıştı. 2012 yılında ise 1 milyon 250 bin ton yaş çay alındı. Dekar başına bir ton olan çay üretimi 1 ton 600 kiloya çıkmıştır. Üretilen çayın yarıdan fazlası Çaykur tarafından alınmaktadır. Hükümetimiz 2003 yılında çayda prim destek ödemesi başlattı. 2012 yılında yaş çay üreticilerine toplamda 140 milyon TL prim destek ödemesi ve 80 milyon TL budama ödemesi olmak üzere toplamda yaş çay fiyatının dışında 220 milyon TL ödeme yapıldı” dedi.
Çay çeşitliliğinin ve üretim kalitesinin artması gerektiğine dikkat çekerek altı farklı yeni ürün üzerinde çalışmaların sürdüğünü kaydeden Mehdi Eker, çayın geleceği açısından çay bahçelerinin yenilenmesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı. Bakan Mehdi Eker, tüm çay bahçelerinin uydu üzerinden fotoğraflanarak sayısallaştırıldığını ve bu şekilde çay bahçeleri üzerinde daha rahat çalışma yapılabileceğini ifade etti.

TÜRK ÇAYININ DNA’SI ÇIKARTILIYOR
Kaçak çay ile mücadele çalışmalarına değinen Bakan Eker, DNA Marker uygulaması ile Türk çayının DNA’sının çıkartılarak, paketler içerisinde yapılacak analizlerde, Türk çayının DNA’sına uymayan yabancı çayların tespit edilebileceğini açıkladı. 7 yıl olarak planlanan budama takviminin 10 yıla çıkartıldığını da belirten kaçak çayın önlenmesi ve paketleme fabrikalarının bölgeye taşınması sağlamak için Kırsal Kalkınma desteklemesinde yeni düzenlemeler yapıldığını belirterek, “Kaçak çayı önlemek ve bölge dışındaki çay paketlemelerinin bölgeye taşımak için bakanlığımız tarafından verilen Kırsal Kalkınma Teşvikleri’ne sınırlama getirdik. Çay paketleme fabrikaları çay tarımının yapıldığı bu dört ilde faaliyet göstermeleri halinde bu teşvikten yararlanabilecek. Rize’de bu kapsamda şu ana kadar 10 kuruluşa 3 milyon TL teşvik ödemesi yapıldı” diye konuştu.

1 KG YAŞ ÇAY 1 TL 35 KURUŞ
Bakan Mehdi Eker, yaş çay taban fiyatını belirlerken enflasyonun baz alındığını ancak çayın öneminden dolayı enflasyon rakamlarının üzerinde bir ücret ödenmesinin uygun görüldüğünü belirterek 2013 yılı yaş çay artışını yüzde 12 olarak açıkladı. Bakan Eker açıklamasında, “Geçtiğimiz yıl 1 kilo yaş çay destekleme ödemesi ile birlikte 1 TL 22 kuruştu. 2012 yılında enflasyon tüfede yüzde 6.2 oldu. Çayın önemini dikkate alarak enflasyonun üzerinde 6 puan daha fazla ödeme yaparak 2013 yılında yaş çay taban fiyatını 1 TL 23 kuruş olarak belirledik. 12 kuruşluk destekleme ödemesi ile birlikte 1 kilo yaş çayın fiyatı 1 TL 35 kuruş oldu” dedi.
(İHA)