BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,31
ALTIN 3.059,39
HABER /  POLİTİKA

İşte vekillerin 245 Fezlekesi

Bu dönemde 257 vekil için 245 dokunulmazlık fezlekesi Meclis'te. Bunlar içinde liderler de var. En çok fezleke hazırlanan parti ve liste şöyle;

Abone ol

 

ZÜBEYİR KINDIRA

İNTERNETHABER-ANKARA
ÖZEL HABER



Dokunulmazlık zırhı neden kaldırılmıyor? Bu sorunun yanıtı Meclis'de bekleyen fezlekelerde gizli... Bu dönem tam 257 milletvekili hakkında dokunulmazlığının kaldırılması için 245 fezleke hazırlandı. Hepsi de rafa kaldırıldı.

ÜNLÜ FEZLEKELER

DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILSIN DENİLEN VEKİLLER KİMLER?

257 VEKİL HAKKINDA DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILSIN DİYE MECLİS'E FEZLEKE VERİLDİ.
BU VEKİLLERİN TAM LİSTESİNİ
GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN!


İşleme alınmayan bu 245 dosya içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tarım Bakanı Mehdi Eker, eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, AKP yöneticileri Dengir Mir Mehmet Fırat, Sadullah Ergin, Nihat Ergün, İdris Naim Şahin, CHP yöneticiler Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu gibi isimler yer alıyor. Bazı milletvekillerinin birden çok fezlekesi var.

PARTİLERİN FEZLEKE SAYISI

Geçen dönem 300’ün üzerine çıkan ve dönem sonuna ertelenen fezleke sayısı bu dönem 245....

DOKUNULACAK VEKİL EN ÇOK HANGİ PARTİDE ?

 Partilere göre dağılım da şöyle:

DTP.........................................131
AK PARTİ...................................89
CHP..........................................32
MHP...........................................3
Bağımsız....................................2

DOKUNULMAZLIĞIN GEÇMİŞİ

Dokunulmazlık Türkiye’nin her zaman tartıştığı konu oldu. Geçmişte bir çok suç dosyası bulunan bakan ve milletvekili için yargılama yapılamaması nedeniyle bu zırh çok tartışıldı. Zaman zaman bazı milletvekillerinin dokunulmazlıkları TBMM Genel Kurulu kararı ile kaldırıldı. Bunun en somut ve bilinen örneği 1994 yılında; DEP milletvekillerinin DYP-SHP’lilerin oyu ile kaldırılması ve TBMM’de; DEP’lilerin gözaltına alınıp, götürülmesidir.

VATANDAŞ NE DİYOR?

MİLLETVEKİLLERİNE DOKUNULSUN MU? VATANDAŞ BU KONUDA NE DİYOR? İNTERNETHABER ANKETİNE GÖRE SONUÇLAR ŞÖYLE;

KALDIRILSIN............% 81.61
KALDIRILMASIN........% 16.97
KARARSIZLAR..........% 1.42


KALDIRMA SÖZÜ
Çok tartışılan bu zırh ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 3 Kasım seçimleri öncesinde; CHP lideri Deniz Baykal ile birlikte katıldığı  TV’deki bir açık oturum sırasında; radikal bir karar açıkladı. Dokunulmazlıkları kesinlikle kaldıracağını ilan eden Erdoğan’a, Baykal da iştirak edince iki lider dokunulmazlıkları kaldırmak konusunda millete ve kendilerine söz verdiler.

ÖNCE ERTELEME
Ancak seçime tek başına iktidara gelen AKP'liler, dokunulmazlıklar konusunu 1 yıl sonra ele almak istediklerini açıkladılar. Baykal, sözün tutulmasını istedi. Ancak Başbakan Erdoğan ve bazı bakanlar hakkında çok sayıda dokunulmazlık dosyası bulunduğu için AKP, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yanaşmadı.

CHP İLK ŞART YAPTI
Bunun üzerine Baykal, AKP’nin önerdiği farklı konulardaki Anayasa değişikliklerine destek vermek için öncelikle dokunulmazlık maddesinin değiştirilmesi şartını koştu. Bu nedenle hem Anayasa değişiklikleri hem de dokunulmazlık ile ilgili Anayasa maddesinin değiştirilmesi mümkün olmadı.

22 Temmuz seçimlerinden sonra dokunulmazlık tartışması yeniden başladı. Başbakan Erdoğan’ın ‘1 yıl sonra’ diye ikinci bir söz vermesine karşın aradan geçen 6 yıl içinde bu konuda adım atmaması ve Baykal’ın çağrılarına yanıt vermemesi üzerine; CHP lideri konuyu gündemin ilk sırasına taşımaya başladı.

GEL İKİMİZİNKİNİ KALDIRALIM
Baykal
, kendisi hakkında ileri sürülen mal varlığı tartışmalarını da gerekçe yaparak; “tüm dokunulmazlıkları kaldıralım. Eğer bunu kabul etmiyorsan gel sadece ikimizin (Erdoğan ve Baykal) dokunulmazlığını kaldıralım ve yargıda ikimiz hesap verelim. Yok bunu da kabul etmiyorsan sadece benim dokunulmazlığımı kaldır. Ben gidip yargılanayım” diye öneri de bulundu.

BÜROKRATA DA DOKUNALIM
Ancak Erdoğan, “Sadece milletvekili dokunulmazlığını kaldırmayalım. Bürokrasideki (asker, öğretim üyeleri, savcı ve yargıçlar başta tüm kamu görevlilerinin) zırhı da kaldıralım” önerisinde bulundu. Bunun sakıncalı olduğunu belirtmesine karşın, Baykal, “Tamam buna da evet. Ne istiyorsan getir. Kabul ediyorum. Destek veriyorum” dedi. Ancak bu çağrısına Erdoğan’dan yanıt gelmedi. Erdoğan; “Onu ademe mahkum ettik. Yanıt vermeyeceğim” diyerek, tartışmanın dışına çıktı.

245 DOSYA
Aslında tüm bu tartışmaların ardında; Başbakan Erdoğan, bazı bakan ve milletvekilleri hakkında TBMM’de bulunan ‘kritik’ fezlekeler yatıyor. Başbakan Erdoğan ile ilgili ‘bilet kalpazanlığı’ suçlaması ile ilgili dosyaya kilitlenen CHP, dokunulmazlıkların kaldırılması halinde yargı önüne çıkacak Başbakanı, köşeye sıkıştırmış durumda. Başbakanın bu dosyasının gündeme gelmemesi için hiçbir milletvekilinin dokunulmazlık dosyasını kaldırmaya yanaşmayan AKP, DTP’lilerin, aralarında bölücülük ve terör örgütüne yardım suçlarının da bulunduğu dosyaları, çeşitli yüz kızartıcı suçların yer aldığı diğer milletvekillerinin dosyalarını ve AİHM’de ‘yargılanma hakkı’ davasını kazanan CHP’li Atilla Kart’ın bile dosyasını bekletiyor.