BIST 9.395
DOLAR 34,59
EURO 36,68
ALTIN 2.918,05
HABER /  GÜNCEL

İşte Van'ı yerle bir eden asıl sebep!

Van'da meydana gelen 7.2'lik depremin ardından çıkan acı tablonun asıl nedeni 'kaçak binalar' çıktı!

Abone ol

İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Bakır, Van'daki binaların yüzde 70'inin kaçak olduğunu söyledi. Bu rakamın Erciş'te 85'e çıktığını kaydetti. Van'daki 10 hazır beton firmasının ise Kalite Güvence Sistemi belgesinin olmadığı ortaya çıktı.

Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Şemsettin Bakır, Van merkezdeki yapıların yüzde 70'inin kaçak olduğunu bu kaçak binaların tamamının da tek ve çift katlı binalardan oluştuğunu söyledi. Depremin en yoğun hissedildiği Erciş'te ise durumun daha vahim olduğunu ifade eden Bakır sözlerine şöyle devam etti: "Erciş'te neredeyse yüzde 80-85'i kaçak, ruhsatı bulunmuyor. Yıkılan binaların büyük kısmı zaten kaçak binalar. Deprem sigortası, yeni yapılan binalar dışında neredeyse yok. Kimse sigorta yapmamış. Bu konuda önemli ihmaller var. Binaların hepsi denetimden geçmemiş vaziyette. Binaların kolonlarının içinde 15'e 18 cm ebatında taşlar var. Bunu hangi mantıkla yaptılar anlamak güç. Bu taşlardan dolayı betonla demir kaynaşmamış. Kullanılan malzeme yapıya zarar verecek nitelikte. Böylesi vahim bir durum söz konusu."

KÖYLERE ULAŞILAMADI

Bölgede incelemelerde bulunan Bakır, arama kurtarma çalışmalarının merkezi yerlerde yoğunlaştığını, bu nedenle köylere hiçbir yardımın gelmediğini söyledi. Bakır, "Köylerde de ciddi yıkımlar var. Köylüler kendi olanaklarıyla arama çalışması yapıyor. Buralara da acil müdahale gerekli" dedi.

HAZIR BETON DENETİMSİZMİŞ

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Ayhan Güleryüz, Van'da 7 tane, Erciş'te 3 tane hazır beton firması bulunduğunu ve bunların hiçbirinin Kalite Güvence Sistemi (KGS) belgesi olmadığını belirterek, ''Bunlar birliğimize üye değil. Bu firmalar birliğimize üye olsaydı biz bunları denetleyebilirdik'' dedi. Binalarda santimetrekarede 300 kilo yük taşıyabilen C30 sınıfı beton kullanılması gerektiğini dile getiren Güleryüz, 1999 depreminden sonra yapılan markalı projelerde ve yapı denetiminin yüksek olduğu projelerde, yeni yapılan binaların can simidi vazifesini gördüğünü ve güvenli olduğunu vurguladı. Bunların çoğunun C30, C40, hatta C50 sınıfında beton kullandığını belirterek, 1988 öncesi yapılan eski binaların yıkılıp yerlerine yenilerinin yapılması gerektiğini kaydeden Güleryüz şunları söyledi: "İstanbul'da 1988'den önce yapılan binaların kalitelerini kontrol ettirdik. Aldığımız numunelerde maalesef bu binaların çoğunun beton kalitesinin ortalama C9 olduğunu gördük. Bu binalar bırakın depremi, zamanla kendi kendine de yıkılacaktır.'' Güleryüz, 7.2 şiddetindeki depremin İstanbul'da olması durumunda can kaybının çok daha fazla olacağını ifade etti.

KOLONLAR KESİLDİ İDDİASI

Van'daki 7.2 büyüklüğündeki depremle yerle bir olan 7 katlı Sefa Apartmanı ile ilgili şoke eden bir gerçek ortaya çıktı. Bahçıvan Mahallesi'ndeki binanın zemininde yer alan kolonların tamamının bir otomobil firmasının servisi tarafından kırıldığı öne sürüldü. Mahalle Muhtarı Özer Aktuğ, "Aylar önce burada faaliyet gösteren otomobil servisi, alanı genişletmek için binanın zemin katındaki kolonları kırmış. Daha sonra buradan ayrılan servisin yerine ecza deposu açılmış" dedi.