BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

İşte uzaya gidecek ilk Türk gazetesi

The Kemaliye Times'in öyküsüne hem gülecek, hem de şaşıracaksınız!

Abone ol

The Kemaliye Times; Erzincan Kemaliyeliler'in çıkardığı aylık, İngilizce bir gazete. Sürekli okurları arasında BM üyesi 256 ülkenin bakan ve akademisyenleri de var. Bir olasılık NASA gazeteyi uzaya gönderecek.

Gazetenin bir de diplomasi muhabiri Pala Mehmet var ki ünü Washington'dan Yeni Delhi'ye kadar yayılmış. Obama, Putin gibi önemli dünya liderleriyle yaptığı hayali röporajlar okuyanları gülmekten kırıp geçiriyor

Hürriyet gazetesi, The Kemaliye Times'in hikayesine geniş yer ayırdı. 

ERZİNCAN'IN AYDIN DOĞAN'I

Tahir Sehlikoğlu (61), İstanbul'da yaşayan 102 bin Kemaliyeliden biri. İktisatçı, 5-10 bin metrede madalyalı milli krosçu ve maratoncu. 2005'te çıkmaya başlayan yerel gazete Dut Ağacı ile 2009'da yayına başlayan aylık İngilizce gazete The Kemaliye Times'ın sahibi, yayın yönetmeni ve sorumlu müdürü. Sehlikoğlu, sekiz sayfalı The Kemaliye Times'ı çıkardığından beri 'Erzincan'ın Aydın Doğan'ı' unvanını aldı.

İngilizce gazete yayımlama fikrine gelince... Sehlikoğlu, "Dünyanın en saygın gazeteleri New York Times ve London Times'tı. Bizim de İngilizce bir Kemaliye Times'ımız olsun istedik" diye anlatıyor gazetenin kuruluşunu.

Gazete, 2009 Mayıs'ında çıktığında 10 bin adet basıldı. Gördüğü ilgi, yurtiçiyle sınırlı kalmadı. Sehlikoğlu, BM albümünden, üye 256 ülkede adresler tespit etti. STK'lar, dışişleri, turizm ve kültür bakanlıkları, üniversitelerin Türkoloji, şarkoloji, Balkan kürsülerindeki akademisyen ve kütüphanelere, Türkiye'yle turistik ve ticari ilişkisi olan kurumlara gazete gönderdi. Kemaliye manilerini de 256 ülkeye tek tek uyarladı. İlk sayıyı alan yabancı ülkelerden cevap gecikmedi. Hindistan Dışişleri aracılığıyla arayan Başkonsolosluk yetkilisi ağlıyordu:

"Benim ülkem için özel ve çok güzel şeyler yazmışsınız. Bu ilk kez oluyor." Herhalde mani Hintliler için çok önemli bir kavram. İlk sayıyı alan ülkelerden gelen talep üzerine gazetenin buralardan 500 abonesi oldu."

BAKAN DA MÜSTEŞAR DA MUHABİRİMİZ

Yabancı turistlerin Türkiye'nin kültürüyle ilgili İngilizce yayımlanan gazeteye büyük ilgi gösterdiğini gören oteller, The Kemaliye Times'a abone oldu. Sehlikoğlu, "Bayilerde satılmayan gazetemize, özellikle Belek, Bodrum, Kuşadası ve İstanbul'daki beş yıldızlı otellerden talep var. Otel yetkilileri, 'Lobiye koyuyoruz, anında bitiyor, odalarındakini de ülkelerine götürüyorlar' diyor".

Gazetenin kadrosunu sorduğumda gülüyor. "Atatürk, 1928'de Harf Devrimi yaptığında Kemaliye'nin tüm köylerinde ilkokul açıldı, herkes çocuğunu gönderdi. Kız öğrencilerin sayısı erkeklerle eşitti. Bugün Kemaliyeli gençlerin yüzde 85'i üniversite mezunu. Muhabirimiz de fotomuhabirimiz de Kemaliyeliler. İçlerinde üç bakan, müsteşar, emekli vali, avukat, profesör, sanatçılar var. Yavuz Donat da Kemaliye'nin damadıdır" diyor.

Hemşerilerin Türkçe ya da İngilizce yazıp gazetenin İstanbul Topkapı'daki merkezine gönderilen haberler, uzun yıllar İngiltere'de gazetecilik yaptıktan sonra İstanbul'a yerleşen Karen Fay tarafından yeniden yazılıyor.

KEMALİYE TIMES UZAY YOLUNDA

Tahir Sehlikoğlu, her sayısı büyük ilgi gören gazetesinin yeni hedefini gururla açıklıyor: Uzaya gideceğiz! Tam espri yaptığını düşünürken ikinci bombayı patlatıyor:

"İki yıl önce NASA'ya başvurduk. Uzay Hukuku çerçevesinde gereken prosedürü başlattılar. Süreç işliyor. Uzaya giden araçlardan birinde gazetemiz yer alacak. Hem astronotların bu yolculuk sırasında okuma programlarında olacak hem de uzay kirliliği yaratmayacak şekilde uzaya bırakılacak. "Bizden başka bir yayın organı istedi mi bilmiyorum. Bizim NASA'da çalışan Kemaliyeli hemşehrilerimiz var. İçlerinden biri NASA'dan malulen emekli oldu ama adım adım izliyor sürecimizi. Hemşehrilerimiz aracılığıyla Dünya Astronotlar Birliği'ne de başvurduk. Keşfedilecek yeni bir gezegendeki kraterlerden birine The Kemaliye Times'ın ya da Kemaliye'deki bir semtin adı verilecek."

Sehlikoğlu uzay açılımlarının, Kemaliye tarihinde gizli olduğunu da söylüyor:

"1957'de Ruslar Sputnik'i uzaya fırlattığında Kemaliyeli Mehmet Sadık Demirsoy, barut, odun sobası ve demir çubuklarla yaptığı füzeyi bir kayanın üzerine kurduğu rampadan uzaya fırlattı. Bütün ahali bekledi, füze dönmedi. Kemaliyeliler, 'Yukarıdakiler ABD ve Rus füzelerini beğenmeyip yolladılar ama bizimkini beğendiler' dedi. Bu mucidimizin oğlu, şimdi Hacettepe Üniversitesi'nde dünyaca ünlü Prof. Ali Demirsoy'dur." Sehlikoğlu, yakında ziyaret edecekleri NASA için hemşehrileri Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'la görüşeceklerini, ulaşım için sponsorluk isteyeceklerini söylüyor.

DİPLOMASİ MUHABİRİ PALA MEHMET

Gazetenin en prestijli, en popüler çalışanı, Pala Mehmet lakaplı Mehmet Birler (67). Eski maliyeci. Doğup büyüdüğü, yaşlandığı Kemaliye'yi iki yıl önce terk etmiş. Artık yazdan yaza gidiyor. Yeni işi, Kemaliye Times'in diplomasi muhabirliği. Çalıştığı gazeteyi okuyabilmek için İngilizce kursuna gitmiş. Yaz kış giydiği Kemaliye'ye özgü otantik kostümü, el yapımı ayakkabısı, goççikli postal ve bıyığıyla dikkat çekiyor. Pala Mehmet, her sayıda bir devlet adamıyla hayali bir röportaj yapıyor. Onun fotoğrafıyla devlet adamının fotoğrafları ustaca montajlanıyor. Bu hayali röportajlardaki fotoğrafların fotomontaj olduğunu anlamayanlar da çıkıyor. Birler, gazetenin mart sayısı için kiminle röportaj yapacağını da açıkladı: " "Putin'le görüşüp Nazım Hikmet'i geri ver Putin, diyeceğim."

İNGİLİZLER ŞAKA GAZETESİ SANIYOR

İngiltere Büyükelçisi Ünal Çeviköz de Kemaliyeli. Büyükelçilikte gazeteyi okuyan İngilizler, 'Sizde şaka gazetesi var' diyorlarmış. Çeviköz de 'Hayır, o benim memleketimin gazetesi' diyormuş. Bundan hiç rahatsız değilim. Geçen yaz Kemaliyeli bir kızımız bir İngilizle evlendi. Uçak dolusu gelen İngiliz konuklara Kemaliye Times'ı dağıttığımda her sayfasını okuyup kahkahalarla güldüler.