BIST 9.774
DOLAR 34,08
EURO 37,91
ALTIN 2.799,84
HABER /  GÜNCEL

İşte Twitter'ın fenomeni Haritacı70!

Twitter'da en çok sevilen isimlerden biri olan Haritacı70 Twit-ül Havadis'e konuk oldu.

Abone ol



Twitter siyasilerden, gazetecilerden tutun da akademisyenlerin ve bir çok ünlünün aktif olarak var oldukları bir alan. Sadece onlardan ibaret değil elbette. Ünsüz bir çok insanda Twitter'da. Twit alemi dediğimiz bu alan zaman içinde kendi ünlülerini varetti.

Twit-ül Havadis'e başlarken bu köşede sadece ünlülerin olmayacağını, sanal alemin gerçek kahramanlarınında burada konuk olacağını söylemiştim. İşte şimdi gerçek hayatında ünsüz de olsa Twitter'da oldukça popüler bir isim konuğumuz. Kendi deyimiyle Twitter'ın dutluk olduğu zamanları biliyor. Twitter'a ilk girdiği günden bu yana o kadar sevdirmişki kendini bir gün ortadan kaybolsa takipçileri hemen onu arıyor. Paylaştığı yemek fotoğraflarıyla, kullandığı ilginç rumuzla ve Saliha'sıyla haritaci70 o.

1677 kişinin takip ettiği haritaci70 gerçek adıyla İbrahim Yörük, Twitter'da bir fenomen olmuş bile. Zonguldak'ta kendi halinde bir öğrenciyken Twitter'la tanışmış ve sonra dünyası değişmiş. Sanal alemde kurduğu dostlukları gerçek hayata taşımış ve bunun üzerine de kalkmış İstanbul'a yerleşmiş. İyi bir gurme ve Twitter takipçisi olmasının yanında iyi bir de aktivist. Takipçileriyle hem gündelik hayatını paylaşıyor hem de aktivist ruhuyla katıldığı eylemlerden haberler ve fotoğraflar geçerek sıkı bir sokak haberciliği yapıyor.

Bu hafta haritaci70'le Twitter üzerinden canlı röportaj yaptık. Hem ben hem de takipçileri sorular sorduk. Gelen soru yağmuru içerisinde hepsini orada cevaplamadı haritaci70. Şimdi gelen sorularla, kalan sorularla ve detaylı cevaplarıyla haritaci70'i tanımanın vaktidir. Tabi en çok merak edilen "neden haritaci70?" sorusuyla birlikte....

Twitter maceran ne zaman başladı?

Twitter kullanmaya başladığım tarih 2009 yılı Eylül ayının sonu. Ama birkaç hafta öncesinde kaydolmuştum. 15 günde öğrendim :)

Ben Zonguldak'ta kendi halimde öğrenciydim. O sıralar internetle haşır neşirim. ihlsozluk.com da yazıyordum. Sonra oradan bir arkadaş Twitter'ı önerdi öğretti girdik falan. Girer girmez ihl sözlükten de olmamız sebebiyle Ahmet Hakan'ı takibe aldık o da bizi takibe aldı o zaman buralar dutlutluktu:)) Sonrasında Ben İstanbula arkadaşların davetiyle geldim. Sonra çevrem büyüdü genişledi. Twitter'da takipleştiğim herkesle görüşmeye başladım.

Facebook'ta da bu kadar aktif misin? Orada da bu kadar çok takipçin var mı?

Facebook'ta bu kadar aktif değilim. Twitter'dan önceki süreçte ihlsozluk ve diğer interaktif sözlükler vardı. Sözlüklerden sonra Twitter'a geçince sanırım facebook biraz arka planda kaldı. Yine aktif kullanıyorum ama Twitter daha ağırlıklı.

haritaci70 NE İŞ YAPAR?





Haritacı70 ne iş yapar?

Bir bankada çalışıyordum ama ayrıldım. Şimdi sosyal medya ve reklam üzerine çalışıyorum.

Peki şimdi sene 2011 o zamandan bu zamana twitter'da neler değişti?

1- Azınlıktık çoğunluk olduk. 2- Etkisizdik etkili hale geldik. 3 - Konuşuyorduk şimdi konuşulur olduk. İlk girdiğimde aktif kullanıcı sayısı 2 bin kişi felandı. Şimdi yaklaşık sürekli aktif olan 20 bin kişi civarında insan var. Ben ilk girdiğimde mesela Ahmet Hakan'ın 2009 Eylül ayında 5 bin kadar takipçisi vardı şimdi 88 bin kadar felan.

Daha önceleri haber kanallarında ve internet sitelerindeki haberleri konuşuyorduk. Şimdi yine konuşuluyor ama artık bizlerin paylaştıkları haber kanallarında, sitelerde konuşulur oldu.

NEDEN haritaci70'İ TAKİP EDİYORLAR?

Seni neden takip ediyor insanlar sence?

Aslında bunu ben de çok soruyorum kendime. Takip edenlere de sormak gerek. Ama geçen @MhmYY bu konuya açıklık getirdi.

Ne dedi peki?

Hepimiz bir insan tüm gün ne yapar onu merak ederiz. Senin ne yaptığını canlı takip ediyoruz. Tanımadığımız bir insanın gün içerisinde neler yaptığını bizlerle paylaşması zaman içinde ilgi çekici bir hal alıyor. Artık insanlar benim neler yaptığımı merak eder oldu. Mesela uzun zaman Twitter'da beni takip eden birisiyle yüz yüze iletişime geçtiğimde bana ilk sorduğu sorular "Fehmi nerede ya da ne yersin" gibi sorular oluyor. Çünkü sürekli Fehmi'yle ilgili ya da yemeklerle ilgili twitler atıyorum.

Peki senin takip kriterlerin neler? Kimleri takip ediyorsun?

Bir kriterim yok aslında. Oturup nargile içebileceğim, bana yemek ısmarlayabilecek ihtimallerdeki herkesi takip ediyorum :) Hepsi ile ilişkim arkadaşlığım farklı. Kimileri ile tanışmadan bir bağım var kimileri her gün görüştüğüm insanlar. Hepsi ile twitter'dan tanışmış olmam ortak nokta sadece. İçerisinde öz ablam olsa o kadar sevebileceklerim var.

KİMLERİ TAKİP ETMEYİ SEVİYOR?

Takip etmekten hoşlandığın, yazdıkları en çok ilgini çeken 3 isim istiyoruz senden?

Bu da zor soru ama ünlüler harici @jansetbulvari var sonra @omerfarukbesli var @tolgatez var :)

Blokladıkların oluyor mu? Oluyorsa neye göre blokluyorsun?

Baktım 20 kadar kişiyi bloklamışım. Birisi çok sevdiğim birisi diğerleri tartıştığım bir tanesi de adıma açılan fakekerden birisi

Neden profil resminde kendi fotonu hiç kullanmıyorsun? Ve tercihin genelde göbekli adamlar?:))

Aslında ilk zamanlar kullanyordum profil fotoğrafımı ama sonrasında bir aralar avatar kullanan örtülü bayanlar konusunda kavga falan çıktı. İşte neden kızlar avatar kullanıyor diye. Bende profil resmi koymayı bıraktım yemek resmi koydum.

FOTOĞRAF ÇEKERKEN BAZEN TİP TİP BAKIYORLAR!

Hergün yollarda otübüslerde halkın anlık bilgilerini fotoğraf çekerek Twitter'a veriyorsun. Fotoğraf çekerken yakalandığın oldu mu hiç?

Otobüslerde yollarda fotoğraf çekerken yakalanmıyorum. Kimse anlamıyor zaten fotoğraf çektiğimi. Ama bazen tip tip bakanlar oluyor

Twitlerine sürekli muhalefet olmak istediğin birisi var mı acaba peki?

Elbetteki var. Muhalif bir adamım ben. Mesela böyle mutlu aile tablosu çizen erkeklerin yazdıklarına muhalif oluyorum.


SANAL ALEMİN VEDAT MİLOR'U

Hayatına yemek mekanlarının sosyal medyadaki tanıtımcısı olarak yani sosyal medyanın Vedat Milor'u olarak devam eder misin?

Evet en büyük hayallerimden birisi bu aslında.Çok isterim. Yeni lezzetlere her zaman açığım.


Peki senin twitterdan ünlülerle dostluk kurduğunu biliyoruz. Önceden sevdiğin ama tanıyınca soğuduğun ünlü bir isim oldu mu?

Yok önceden sevmediğim ama tanıyınca sevdiğim çok ünlü oldu belki ama tersi durum pek olmadı. Mesela Cüneyt Özdemir, Nazlı Ilıcak gibi isimler Twitter'da tanıdıkça daha çok sevdiğim isimler. Nazlı hanımın özellikle Mehmet Ali Ilıcak'la olan diyalogları onun anaç tarafını gösterdi bize.

NEDEN HARİTACI70?
HARİTACI70 NEDEN AKTİVİST OLDU?
SALİHA KİMDİR?
500T'NİN SIRRI NE?


[PAGE]




Neden haritaci70?

Çünkü ben harita teknikeriyim ve aynı zamanda harita mühendisliği öğrencisiyim. 6 yıldır bitirmeyi bekliyorum ama hala okulu bitiremedim. 70'de Karaman'ın plaka kodu. Karamanlıyım.

YEMEK YAPMAYI BİLEMEYEN KIZLA EVLENİLMEZ!

Twittter'a ilk geldiğin sıralar sürekli kızlara takılıyordun. Kızlarla aranı ne düzeltti?

Kızlara takılmıyordum. Yemek yapmayı bilmeyen kızlar üzerine yazıyordum. Yemek yapmayı bilmeyen kızla evlenilmez diye bir tezim var benim. Eğer bir kız kısır yapamayı bile bilmiyorsa mutfak konusunda gelecek vaad etmiyor demektir. Ben yine bu tezimin arkasındayım. Ama artık çok fazla dillendirmiyorum.

Günde ortalama 111 twit göndermek için ne kadar zamana ihtiyaç oluyor?

Bu 111 twit arkadaşın o gün gördüğü twit sayısı yoksa bir günde 400 twiti aştığım oldu. Sabah 8'den gece 2'ye kadar neredeyse Twitter'dayım.

Her şey hakkında bir fikir beyanın olmasını çok gezmene mi çok okumana mı borçlusun?

Her şey hakkında bir fikir beyanım yok. Haritacı70 daha çok gezdiği ve yemek yediği yerlerle ilgili twitler atıyor. Bugün Twitter'da bir bilgi kirliliği görüyoruz. Mesela herkes şu anda Ortadoğu uzmanı kesildi başımıza. Yeri geldiğinde herkes terör uzmanı oluyor, maç olduğunda futbol uzmanı oluyor. Anayasayla ilgili bir şey olduğunda herkes anayasa profösörü gibi konuşuyor. Bunlar olurken haritacı70 "acıktım" diyerek bu konularda fikir beyan etmeden geri durabiliyor.

O YEMEKLERİN HEPSİNİ YİYOR MU?



( Bu da haritaci70'in en çok sevdiği kısır:)) )

Haritacı resimlerini yolladığın yemeklerin hepsini yiyor musun? Yoksa yeşillik olsun diye mi yolluyosun?

Genelde yediğim ya da yemeyi düşündüğüm yemeklerin fotoğraflarını paylaşıyorum. Ve öncesi ve sonrası diye dolu haliyle boş halini görüntülüyorum. Bazen de bir restorantda vitrindeki yemekleri fotoğraflayarak takipçilerime hangisini yiyeceğimi soruyorum.

Senin bir aktivis olduğunu da biliyoruz. Mavi Marmara protestolarında da yer alıp oradan fotoğraflar paylaştın. En son Mısır için konsolosluk önünden fotoğraflar gönderdin takipçilerine. Bunun geri dönüşleri nasıl oluyor sana?

Benim katıldığım eylemler sadece Gazze ve Filistin eylemleri gibi algılanıp belli bir profile oturtulmaya çalışılıyor. Ama darbe karşıtı eylemlerden tutun, zam karşıtı eylemlere de katılan, katılamadığı eylemlerinde en azından haberlerini paylaşan, içindeki eylemci ruhunu ortaya koyan birisiyim.

Katıldığımız eylemlerde anında paylaştığımız fotoğraflar haber sitelerinde haber olarak yer alıyor. Bir anlamda sokak haberciliği de yapmış oluyoruz.

haritaci70 NASIL AKTİVİST OLDU?




Ne zaman başladı bu eylemci ruhun ortaya çıkışı?

Tam olarak 2009'un Aralık ayında Furkan savaşının yıldönümünde İHH ve yurt dışındaki aktivistlerin organize ettiği özgürlük konvoyuyla başladı. 3 gün boyunca yaşadıklarım beni çok etkiledi. O zaman tüm yaşadıklarımızı Twitter'da paylaştım ve Twitter üzerinde Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden insanların bu organizasyonlara katılmalarını sağladım.

Haritacı70 ne zaman uyur ne zaman uyanır? Uyuduğuna şahit olan pek yok gibi?

İstanbul'a geldiğimden beri uyku zamanımı azalttım daha çok otobüslerde uyumaya başladım.

Bu kadar doğal olmayı nasıl başarıyorsun?

Çünkü doğalım, olduğum gibiyim. Benim kimseden bir beklentim olmadığı için olduğum gibi davranıyorum.

Saliha kimdir?

Saliha bir özge candır.

HEDEFİM İETT GENEL MÜDÜRÜ OLMAK!

Haritacı70'in gelecekteki hedefi nedir?

Yurdun dört bir yanındaki farklı lezzetleri tatmak istiyorum. Yemek üzerine bir şeyler yapmayı düşünüyorum. Televizyondaki yemek programları gibi, yemekleri tanıttığım üzerine yorum yaptığım bir iş hedefim.

Şimdi sosyal medya ve reklam üzerine çalışıyorum. Bazı kurumlara ve şahıslara danışmanlık hizmeti veriyorum. Bu alandaki çalışmalarımı büyütmek de hedeflerim arasında. Ama en kötü ihtimalle İETT Genel Müdürü olmak, daha da olmadı 500T şoförü olmayı düşünüyorum.

Nedir bu 500T muhabbeti?

500T yi tanımlarken Türkiye'de emniyet şeridini iki araç kullanır. Biri ambulans diğeri 500T. Ama geçiş önceliği 500T'nindir. Tuzla'nın Şifa mahallesinden kalkan Topkapı'ya kadar gelen içerisinde Türkiye'nin bir mozayiği olan bir otobüs 500T. Benim için ayrı bir yeri var.

http://twitter.com/HtcKubra
Facebook Hatice Kübra
Twitter İnternethaber
Facebook İnternethaber