BIST 9.765
DOLAR 35,09
EURO 36,45
ALTIN 2.927,47
HABER /  DÜNYA

İşte Türkiye’nin suç haritası

HEGEM Genel Başkanı Adem Solak, Türkiye’nin suç haritasına ilişkin 2012 yılı verilerine göre bölge nüfus oranlarına göre olay ve dosya sayıs...

Abone ol

HEGEM Genel Başkanı Adem Solak, Türkiye’nin suç haritasına ilişkin 2012 yılı verilerine göre bölge nüfus oranlarına göre olay ve dosya sayısı bakımından en çok suç olayı yaşayan bölgeler sıralamasında Akdeniz Bölgesi’nin birinci sırayı aldığını, bu bölgeyi Ege, Marmara ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nin takip ettiğini söyledi.
Hayatboyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele Merkezi Derneği (HEGEM) Genel Başkanı Adem Solak, Türkiye’nin suç haritasını açıkladı.
Solak, Türkiye’de yılda adliyelerde kayıtlara geçen dosya sayısının 7 milyonun üzerinde olduğunu belirterek, “Boşanma, hukuk mahkemelerini eklersek Türkiye’de yaklaşık 1 yılda adliye kayıtlarına geçen dosya sayısı 7 milyonun üzerindedir. Her dosyada 3 kişi de şikayetçi yada şikayet edilen taraf olduğunu düşünürsek bu rakam 21 milyona çıkarak davacı yada davalı olarak adliye kayıtlarına geçmektedir. Bu çok ciddi bir rakamdır. Bunu dünya ülkeleriyle karşılaştıracak olursak bu rakamla Avrupa ülkelerine ne yazık ki geride bırakır durumdayız. Bölgelere göre durum ise toplam olay ve suç sayısı en yüksek Akdeniz Bölgesi. Bu bölgeleri Ege, Marmara ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi takip ediyor. İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri toplam olaylar bakımından diğer bölgelere göre daha iyi durumda olan bölgelerimiz. Son iki yıla bakıldığında en çok olayların arttığı bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ikinci sırada Ege Bölgesi, üçüncü sırada Marmara Bölgesi dördüncü sırada Akdeniz Bölgesi yer alıyor. Terörün bittiği zamanda suçların artması biraz çelişkili gibi görülse de diğer bölgelerle arasında ters orantılı bir durum olduğunu görmekteyiz" dedi.

FAİLİ MEÇHUL SAYISI 691 BİN
2012 yılı verilerine göre faili meçhul olay sayısının 691 bin 3 olduğunu belirten Solak “2012 yılı verilerine göre Türkiye’de adliye kayıtlarına yansıyan faili meçhul olay sayısı 691 bin 3 olarak hesaplanmıştır. Faili meçhul olaylarda en sıkıntılı bölge olarak Marmara Bölgesi karşımıza çıkıyor. Burada İstanbul’un nüfusunun birinci sırada olması dengeyi değiştirmektedir. İkinci sırada Güneydoğu Anadolu Bölgesi, üçüncü sırada İç Anadolu Bölgesi gelmektedir. Faili meçhullerde Karadeniz Bölgesi en son sırada yer almaktadır. Zaten genel suç oranlarında da Karadeniz Bölgesi’nin en iyi iki bölge arasında yer aldığını görüyoruz. Rahip Santora Cinayeti’nden sonra Trabzon suç şehri ilan edilmişti, biz de neredeyse inanmıştık. Çünkü o dönem o bölgelerin o illerin suç haritaları yoktu elimizde” diye konuştu.

ÇOCUK MAĞDURİYETLERİ BAKIMINDAN EGE İLK SIRADA
Solak, 2012 yılında çocuk mağduriyetinin en fazla yaşandığı bölgeler sıralamasında Ege, İç Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi olduğunu belirterek “Bölgeler arasında çocuk mağduriyetinin en fazla yaşandığı illerin başında ise Isparta, Çankırı, Uşak, Bolu ve Düzce illeri geliyor. Suç olaylarındaki artışın en önemli nedenlerinin başında ise aile yapısındaki değişim, göç, eğitim sistemindeki eksiklikler, çevre ve kurumların yapısını da diğer faktörler geliyor. Aile yapısında yaşanan hızlı değişim, göçle gelen ailelerin yeni ortamlarına uyum sağlamada sorun yaşamaları, teknolojik gelişime rağmen gençlerin bazı ihtiyaçlarının karşılanmasından yaşanan eksiklikler, arkadaş mahalle, medya ve internet gibi çevresel faktörler ile ilgili kurumların toplumun bu tür sosyal sorunlarına çözüm üretmede yetersiz kalması suç oranlarındaki artışın ön önemli nedenleri arasında” ifadelerini kullandı.
(İHA)