BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,35
ALTIN 2.929,57
HABER /  GÜNCEL

İşte Türkiye’nin sarışın rahibe mumyası

Türkiye’nin en iyi iki müzesinden biri olan Niğde Müzesi, sergilenen 5 adet mumyayı görmek isteyen vatandaşların akınına uğruyor.<br/>"Sarı...

Abone ol

Türkiye’nin en iyi iki müzesinden biri olan Niğde Müzesi, sergilenen 5 adet mumyayı görmek isteyen vatandaşların akınına uğruyor.
"Sarışın Rahibe" ismi verilen 22 yaşındaki kadın mumyası ve 4 çocuk mumyasının ölüm sebeplerinin mikrobik olduğunu söyleyen arkeolog Mustafa Eryaman, mumyaların üzerindeki elbiseler ve duruş şekillerinin tamamen orijinal olduğunu belirtti.
Eryaman, “Niğde Müzesi’ndeki mumyalar Hristiyanlık dönemine ait. Bunlar Aksaray Ihlara Vadisi Yılanlı Kilise’nin hazinesinden çıkmış olan mumyalardır. Kadın mumyasını ’Sarışın Rahibe’ diye adlandırıyoruz. Bu ismi vermekteki amacımız saç, kirpik ve kaşlarına baktığımız zaman sarı bir ırka mensup olmasından kaynaklanıyor. 1.62 metre boyunda ve 22 yaşında öldüğü tespit edilmiş. Ölüm sebebi darp veya kaza değil. Mikrobik bir hastalıktan öldüğü mumya uzmanları tarafından belirlendi. Müzede bulunan 4 bebek mumyasından 2’si prematüre deniliyor, diğer 2’si ise 2 buçuk yaşlarında. Sarışın rahibenin ölüm sebebi ile aynı. Mumyanın üzerindeki giysilerden tutun, duruş vaziyetleri, ellerini belden ve göğüsten bağlamaları, her şeyiyle orijinal” dedi.
Eryaman, mumyalama teknikleri ile ilgili yaptığı açıklamasında, “Mumyalamada esas olan tahnit dediğimiz işleme tabi tutulması. İnsan ya da hayvan öldükten sonra vücuttan bir yer açıp iç organlarının tamamen alınması, beyin ise genelde göz ya da burun kanalıyla değişik materyallerle beynin dışarıya çıkarılmasıyla oluşuyor. Bu işlemler yapıldıktan sonra cesedi kurutma işlemi yapılıyor. 40 gün gibi bir süreyi kapsıyor, insan vücudunun 3’te 2’si su. Suyun vücuttan ayrılmasıyla oluşuyor. Mumyalar milattan sonra bin 100’lü yıllarda vadide yaşayan Hristiyan insanlara ait” diye konuştu.
(İHA)