BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

İşte Türkiyenin işçi kıyım raporu

Krizi bahane eden işçi kıyımı yapıyor. Türkiye'nin en acı rakamlarını Türk-İş açıkladı. Bakın işten atılan sayısı ne kadar oldu.

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Global ekonomik kriz, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar ile artan masraflar nedeniyle işverenlerin ilk başvurduğu tasarruf tedbiri işçi çıkartmak oldu. Sadece Türk-İş’e bağlı sendikalara üye 25 bin civarında işten çıkartma yaşandı. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun verdiği rakamlar, kıyımın ürkütücü boyutunu gözler önüne seriyor:

- TERSANELER: Tersaneler bölgesinde işçi çıkartmalar büyük bir hızla sürüyor. Gemi siparişleri iptal ediliyor ve yeni sipariş de yok. Bu sektörde, sendikalı 250 işçi işini kaybetmiştir. Sendikasız olan ve işten çıkartılanların sayısı bundan daha yüksek.
- METALCİLER: Türk Metal Sendikasına bağlı iş yerlerinde 4 bin 14 işçinin iş akdi fesih edildi. MESS dışındaki işyerlerinde de 1353 işçi işten çıkarıldı. 4 bin 328 işçi de ücretsiz izine çıkartıldı.
- PETROLCÜLER: Petrol-İş Sendikasına üye DYO ve POLİFEN işyerlerinde 200 işçi işten çıkarıldı.
- MADENCİLER: Türkiye Maden-İş Sendikasına bağlı Barış Madencilik A.Ş.'de 30 işçi işten çıkarıldı. Çimse-İş Sendikasının örgütlü olduğu seramik, çimento, toprak ve cam işyerlerinde küresel krizin etkileri ve son bir yıldır yapılan doğalgaz ve elektrik zamları sonucunda, 8 bin 281 işçi işten atıldı, 510 işçi de ücretsiz izine çıkarıldı.
- VE TEKSTİL: Teksif Sendikası kriz ve zamlardan en fazla etkilenen sendika oldu. Son bir yılda bu sendikaya üye 10 bin işçi işinden oldu.
GENEL RAKAM: Toplamda Kriz nedeniyle T.Metal, Dok Gemi-İş, Petrol-İş sendikalarına üye toplam 5 bin 817 işçi işten çıkarıldı. Teksif ve Çimse-İş Sendikalarının örgütlü olduğu işyerlerinde ise, son bir yılda 18 bin 281 işçi işinden oldu.


İşten çıkarılan toplam sendikalı işçi sayısı bugün itibariyle 24 bin 98’e ulaştı. Sendikasız ve kayıt dışı çalışan ve işinden olanların sayısı ise bu rakamın kat kat üzerinde olduğu hesaplanıyor.
Örneğin, krizden en fazla etkilenen iş kolu olan tekstil sektöründe,Türk-İş verilerine göre; kayıt dışı dahil en az 200 bin tekstil ve konfeksiyon işçisi işini kaybetti. Kapanan fabrika ve atölye sayısı ise bin 500 civarında.

İŞÇİLERİN İSTEDİĞİ ÖNLEMLER
Türk-İş Başkanı Kumlu’nun alınacak önlemler ile ilgili önerileri de var:

ASGARİ ÜCRETE ÇEKİ DÜZEN

“1- Asgari ücret 1 Ocak 2009 itibariyle yenilenecektir. Asgari ücret toplantıları önümüzdeki günlerde başlayacaktır. Bu yenilenme bir fırsat olarak görülmeli, krizin aşılabilmesi için asgari ücret 4 kişilik bir ailenin geçimini sağlayacak şekilde tüm ülke için tek rakam olarak belirlenmeli ve her şeyden önce vergi dışı bırakılmalıdır.

KAYIT DIŞINA ÖNLEM
2- Bununla bağlantılı olarak krizi aşabilmenin ikinci önemli ayağını kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması oluşturmaktadır. Çalışma Bakanlığı müfettişler ordusunu genişletmeli ve ülkemizde bir kara delik olan kayıt dışılığı azaltmak için bu dönemde denetimlerine hız vermelidir.

İŞSİZLİK FONUNA DOKUNMAYIN
3- Bir diğer önemli konu da İşsizlik Sigortası Fonu'dur. Birincisi İşsizlik sigortası fonunda biriken paranın tamamiyle işçinin olduğu bilinmelidir. Bu paranın amacı dışında kullanılmasına işçilerin izin vermesi elbette ki mümkün değildir ama zaten bu amacı dışında kullanım rasyonel de değildir. Bu çerçevede işsizlik sigortasının amacı dışında kullanılması bir yana, bu fondan yararlandırılma süresi ve miktarı artırılmalıdır.

ÖZELLEŞTİRMEYİ DURDURUN 
4- Türkiye'yi böylesi bir krizde zayıf kılan etkenler arasında özelleştirme ve yabancılaştırma uygulamaları da vardır. Örneğin bankacılık sektörümüzün yüzde 51 'i yabancıların eline geçmemiş olsaydı krizi ithal etmemiz bu kadar kolay olmayacaktı. Bu nedenle özelleştirme uygulamaları derhal durdurulmalıdır.

KAMUYA İŞÇİ ALIN
5- Kriz sürecinde devlet hiçbir kesimi dışarıda bırakmayan bütüncül politikalar izlemelidir. Özel sektörü desteklerken, istihdamı genişletecek projelere öncelik vermelidir. Kamu kurum kuruluşlarının personel ihtiyacını bekletmeden gidermeli, emekli olanlar yerine derhal yeni personel istihdam edilmelidir.

KREDİLERE EL ATIN
6- İşverenler, esnaf ve sanatkarlar kredi faizlerinin düşürülmesini, borçlarının ve faizlerin yeniden yapılandırılmasını istemektedir. Bu talep karşılanmalıdır. Ama bu kesimleri harcamaları ile besleyen çalışanların tüketici kredileri ve borçları için onları rahatlatacak düzenlemeler de yapılmalıdır.

SİGORTA PRİMLERİNE DESTEK

7 - Şu ana kadar çalışan işçilerin dışında ilave veya ek istihdam yaratan işletmelerin sigorta primlerinin en az bir yıl için kamu tarafından üstlenilmesi halinde işsizlik sorununa karşı önemli bir adım atılmış olacaktır.

ZAMLARI GERİ ALIN
8- Doğalgaz zammı geri alınmalı elektrik ve doğalgaza yeni zam yapılmamalıdır.