BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,54
ALTIN 3.021,36
HABER /  GÜNCEL

İşte Türkiye'nin ilk süryani milletvekili

Türkiye 12 Haziran seçim sonuçlarına göre ilk kez Süryani bir milletvekili TBMM'ye girdi. İşte o milletvekili...

Abone ol

Mardin'de yapılan seçimde 6 milletvekilinden 3'ünü AK Parti, 3'ünü BDP'nin desteklediği bağımsız adaylar kazandı. Bağımsız milletvekeli seçilen Erol Dora TBMM'ye giren ilk Süryani milletvekili oldu.

Seçimi kazanan adayların kısa öz geçmişleri şöyle:

* Muammer Güler (AK Parti): 1949 yılında Mardin'de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamlayarak 1972 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. İlk kamu görevine 14.03.1973 tarihinde Balıkesir'de kaymakam adayı olarak başlayan Güler, sırası ile Niğde, Kayseri, Gaziantep, Samsun ve İstanbul valiliği yaptı. Güler, İstanbul Valiliğini 7 yıl sürdürdükten sonra Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'na atandı.

* Gönül Bekin Şahkulubey(AK Parti): 1970'te Mardin'de doğdu. Gazi üniversitesi eczacılık fakültesi'ni bitirdi. Serbest eczacılık yaptı. İyi düzeyde ingilizce ve arapça bilen Şahkulubey, evli ve 3 çocuk annesi. 22 temmuz 2007 genel seçimlerinde Ak Parti'den Mardin milletvekili seçildi.

* Abdurrahim Akdağ (Ak Parti): 1960'ta Kızıltepe İlçesi'nde dünyaya geldi. Lise Öğrenimini Mardin'de Tamamladı. Halkla İlişkiler Bölümünü Bitiren Akdağ, Özel İlgi Alanı Olan Kişisel Gelişim Konusunda Uzun Zaman Çalıştı. Kişisel Gelişim, İnsan Kaynakları, Toplumsal/Siyasal Konular Ve Gezi/Anı Alanında Yazdığı Makale, Gezi Notları, Olay Raporları, Mardin İletişim Gazetesi, Mardin Life Dergisi'nde Yayımlandı. Evli ve 6 çocuk babası. Halen Mardin Türkiye İş Kurumu'nda Araştırmacı görevini sürdürüyordu.

* Ahmet Türk (Bağımsız): 1942 tarihinde Mardin'de Doğdu. Kanco Aşiretine Mensup. Lise Mezunu. Siyasi Hayatı, Milletvekili Ağabeyi Abdurrahim Türk'ün Öldürülmesi İle Başladı. İlk Defa Milletvekilliğine 15. Tbmm Döneminde (1974) CHP'den Mardin Milletvekilli seçildi. Daha sonra SHP listesinden meclise girdi. 1989 Yılında Paris'teki Kürt Konferansı'na Katıldığı Gerekçesiyle SHP'den İhraç Edildi. 1990'da HEP'nin Kurucu Üyesi Oldu. DEP Milletvekilliği Ve Genel Başkanlığının Ardından, HADEP ve DEHAP Yönetiminde Aktif Roller Üstlendi. 22 Temmuz 2007 Seçimlerinde Mardin Bağımsız Milletvekili Olarak Meclise Girdi. DTP'nin Kurulmasından Sonra Genel Başkan Seçildi. DTP'ye Katıldı. 2007 Tarihinde Yapılan Kongrede, Genel Başkanlığa Seçildi. DTP Anayasa Mahkemesi Tarafından Kapatılınca, Milletvekilliği Düşürüldü. Demokratik Toplum Kongresi'nin Başkanlığını Yaptı. Evli Ve 8 Çocuk Babası.

* Gülser Yıldırım (Bağımsız): 1963'te dünyaya geldi. Lise mezunu, evli ve 4 çocuk annesi. Yıldırım 2000 Yılında HADEP Kadın Kolları'nda çalışmaya başladı. Daha Sonra Özgür Parti, DEHAP, DTP ve BDP'de yöneticilik yaptı. 15 Şubat 2010 Yılında BDP Merkez İlçe Yöneticisi görevindeyken KCK/TM üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alındı. Halen Mardin Kapalı Cezaevinde. Davası, Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor.

* Erol Dora (Bağımsız): 1964'te Şırnak'ın Silopi İlçesinde Doğdu. İlk, orta öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Dora, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Mezun Oldu. Dora, Süryani Katolik Vakfı'nın da avukatı.