BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

İşte Türkiyenin ibadet haritası

ESTİMA Araştırma Merkezi’nin araştırması, Türk halkının ibadet haritasını ortaya çıkardı.

Abone ol

‘Hoşgeldin Ramazan’ başlığıyla 27 ilden 1509 kişiyle yapılan araştırmada katılımcılara Ramazan’da oruç tutma, fitre-zekat verme, bayramlarda kurban kesme, Kur’an okuma ve namaz kılma eğilimlerine ilişkin sorular yöneltildi.

Bilgisayar destekli telefon görüşmeleriyle yapılan anket sonucunda Ramazan ayında Türk halkının yüzde 86.7’sinin oruç tuttuğu ortaya çıktı. Oruç tutanların eğitim düzeylerine bakıldığında ise ortaya farklı bir tablo çıkıyor. Eğitimsizler oruç tutma oranı yüzde 96.7’ye çıkıyor. Eğitim düzeyi yükseldikçe de oruç tutma oranı azalıyor.

Üniversite mezunlarında bu oran yüzde 81.4’e düşüyor. Lisans üstü diploma sahiplerinde yüzde 80’e iniyor. Araştırmaya göre kurban kesenlerin oranı ise yüzde 74.2...

KADINLAR DAHA ÇOK NAMAZ KILIYOR
‘Namaz kılıyor musunuz’ sorusuna da yüzde 46.7 ‘Günde 5 vakit’ yanıtını verdi. Yani halkın yarısı namaz kılıyor. Bu oran kadınlarda yüzde 51.7, erkeklerde ise yüzde 42.3.

Burada da eğitim düzeyi yükseldikçe kurban kesimi azalıyor. Eğitimsizler de ise yükseliyor. Eğitimsizler kurban kesme oranı yüzde 87.8’e çıkıyor.

Araştırmada Türk halkının yüzde 55’inin düzenli olarak Kur’an okuduğu ise bir başka çarpıcı saptama. Araştırmaya göre kadınlarda bu oran yüzde 65.4’e kadar çıkarken erkeklerde yüzde 46.4’e düşüyor. Özellikle yaşlılar Kur’an okumaya daha fazla ilgi gösteriyor. 55 yaş üstündekilerde Kur’an okuma oranı yüzde 67.8’e ulaşıyor.

Dini vecibeleri yerine getirme oranı doğuya gittikçe yükseliyor. Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır ve Aradahan’dan oluşan Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi’nde Kur’an okuma oranı yüzde 77.8. Oruç tutmada ve kurban kesmede de yine aynı bölge ilk sırada yer alıyor.

Kaynak:www.vatanim.com.tr