ABD'deki Ermeni diasporası, Dışişleri Bakanlığı'nın 1915 olaylarının 100. yılı için sıkı bir çalışma yaptığını öne sürdü
Abone olErmenistan ile ilgili bugün iki önemli iddia gündemde. Biri tarihi biri ise güncel. İddiaya göre Bakan Davutoğlu 'ılımlı' Ermenilerle bir araya geldi, 'önyargılılar' Türkiye'ye davet edildi
TARİHİ ERMENİSTAN SIRRI Ermenistan ile ilgili iddialardan biri de tarihi bir sırla ilgili. Türkiye’nin, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra bağımsızlığını kazanan Ermenistan’la diplomatik ilişki kurmaya hazırlandığı, hatta başkonsolosluk açma kararı aldığı ortaya çıktı. Ermenistan'ın 1991 yılının sonunda ilan ettiği bağımsızlık kararını hemen tanıyan Ankara'nın ilişkileri geliştirmek için o dönemde yaptığı planının ayrıntıları ilk kez kamuoyuna yansıdı. Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı'nın, örgütün çalışmalarıyla ilgili olarak önceki gün düzenlediği basın toplantısında Ermenistan'la ilgili olarak şimdiye kadar gizli kalmış bir gerçek ortaya çıktı. Akıncı, Ermenistan'ın bağımsızlık kararını tanıyan, ancak hemen diplomatik ilişki kurmayan Türkiye'nin 1992 yılının başında politika değiştirerek bu ülkede başkonsolosluk açma kararı aldığını söyledi. Başkonsolosluk görevi için o dönemde Moskova Büyükelçiliği'nde Müsteşar olan Akıncı seçildi. Ancak Türkiye daha sonra aniden karar değiştirdi ve hem Ermenistan'la diplomatik ilişki kurma hem de başkonsolosluk açma planından vazgeçti. Söz konusu dönemde Ermenistan'da ılımlı bir politikacı olan Levon Ter-Petrosyan başkanlık koltuğunda oturuyordu. Ter-Petrosyan, Türkiye ile Ermenistan'ın tarihten kaynaklanan sorunları bir kenara bırakarak işbirliği yapmasını savunuyordu. Ancak, Türkiye'den beklediği oranda destek göremeyen Ter-Petrosyan, aşırı milliyetçilerin düzenlediği bir darbeyle iktidardan uzaklaştırıldı. Bu nedenle, eğer Türkiye Ermenistan'la diplomatik ilişki kursa ve başkonsolosluk açma kararından vazgeçmese belki de Ter-Petrosyan iktidardan düşmeyecekti. Tutum değişikliğinin bedeli Ermenistan'da daha sonra iktidara hep Türkiye karşıtı liderlerin gelmesi oldu. |
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 1915 Ermeni olaylarının 100. yılına hazırlanmak için dünyanın dört bir yanında gizli görüşmeler gerçekleştireceğini iddia edildi.
Ermeni diasporasının en etkili gazetesi Armenian Weekly'nin yayın yönetmeni Harut Sassunyan, Davutoğlu'nun önce Türk diplomatlara çabaları artırma talimatı verdiğini, daha sonra da Ermeni cemaatinin "ılımlı" liderleriyle bizzat bir araya geldiğini yazdı.
Gazetenin iddiasına göre, bu toplantıların ilki geçen ay Washington'da yapıldı. Los Angeles'ta da Türk ve Ermeni cemaatinden seçilmiş isimlerle "Ermeni-Türk uzlaşmasını" konuşmak için buluştu. "Önyargılı" olduğu belirlenen isimler ise ülkeyi yakından tanımaları için Türkiye'ye davet edildi.
İlk toplantı 12 Nisan'da
Ermeni diasporası 2015 yılında soykırım iddialarının ABD'de kabul edilmesi için çalışmalarını artırırken Davutoğlu, özellikle bu ülkede iki ülkenin çabalarını ortaya koyacak toplantılar yapılması talimatı verdi.
Bu çerçevede "Ermeni-Türk uzlaşması" grubu ilk kez 12 Nisan'da Washington'da toplanacak. Ev sahibi grup "HasNa" toplantıyı Türk hükümetinin tuttuğu lobi firması Arnold&Porter'ın ofislerinde düzenleyecek. Katılımcılar arasında bazı Ermeniler, Türkler, ABD hükümet yetkilileri, medya çalışanları, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler var.
'Mücadele edemezsiniz'
Türkiye'nin girişimlerini köşe yazısında aktaran Sassunyan, Ermeni cemaatini sert bir dille eleştirdi. Sassunyan toplantılara katılan Ermenileri, "Türklerin davetlerinde yer almayı kabul eden Ermeniler para ya da şöhret peşinde olabilir, ya da iyi niyetli olabilirler fakat saflar. Katılım sebepleri ne olursa olsun, hareketlerinin yol açacağı sonuçlar konusunda düşünceli olmalılar" dedi.
Gazeteci "Türk hükümeti, bu çabaları Ermeniler ve Türkler arasında uzlaşma sürecinde olunduğuna dair yanlış izlenimler yaratmak için kullanabilirler. Sadece Ermeni yetkililer ve diplomatik yetisi olan güvenilir liderler uyanık ve yetenekli Türk diplomatlar ile müzakere etmeliler. Yoksa, Türk yetkililer daha az isteyen ve daha uyumlularla akıllıca bir uzlaşma sağlayabilirler" dedi.