Mafyanın genel olarak eğitim seviyesi düşük, kolay kazanma arzusunda, suça meyilli ve genç nüfustan eleman temin ettiği de belirtildi.
Abone olSon yıllarda başta TV dizileri olmak üzere günlük hayatta sıkça karşımıza çıkan mafyanın “İşadamı” kimliğini kullanıp halkın duygularını istismar ederek ayakta kaldığı belirlendi. Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki mafyanın “lider” ve “üye” profilini çıkardı.
Daire Başkanlığının 2008 yılı raporunda, Mafyanın inşaat, emlak, kamu ihaleleri, eğlence, turizm, sağlık, taşıma gibi sektörlerde faaliyet gösterdiği vurgulandı.
Mafyanın genel olarak eğitim seviyesi düşük, kolay kazanma arzusunda, suça meyilli ve genç nüfustan eleman temin ettiği de belirtildi.
Lider Profili
Emniyet'in belirlediği mafya liderinin profili şöyle:
Her türlü eylemi yapar:
Haksız menfaat temin etmeyi kendine amaç edinmiş olup bu doğrultuda her türlü suçu işlemektedirler.
Motivasyon:
Gerçekleştirilen eylemlere doğrudan iştirak etmemeye özen gösterirler ve mahiyetindeki kişileri çeşitli motivasyonlarla (para, kadın, uyuşturucu vs.) kullanırlar.
Acımasız ve istismarcı:
Örgüt üyelerine karşı acımasız bir tavır sergilerler. Ancak, topluma karşı dürüst, yardımsever ve sempatik görünmeye çalışırlar. Halkın milli ve manevi duygularını 'saygı' görüntüsü altında istismar ederler.
Lüks yaşar:
Lüks yaşantıyı güç göstergesi olarak kullanırlar, örgüt üyelerini ise bu imkanlardan uzak tutarlar.Kanunsuz zeminde bulunmadıklarını göstermek için, işadamı kimliğini maske olarak kullanırlarlar.
Genç ve İşsizler
Emniyetin yaptığı mafyanın üyelerinin profili ise şaşırtıcı bir gerçeği ortaya koyuyor. Buna göre, örgütün sağladığı motivasyonlarla üyeler kullanıldıklarını fark edemiyorlar. Üyelerin profili şöyle:
Saygı ister:
Toplum içinde elde edemediği konum ve saygıyı, üyesi olduğu örgüt aracılığı ile elde etmeye çalışır.Suç geçmişine sahiptirler. Şiddet içerikli suçlara meyillidir.
İşsizdir ve korkar:
Eylemlerini, lider korkusu ve örgüt baskısıyla gerçekleştirir. Cezalandırılma veya örgütten dışlanma korkusu yaşar. Genellikle 21-35 yaş aralığındadır. Belirli bir meslek sahibi olmayıp, eğitim seviyesi düşük kişilerdir.