BIST 9.728
DOLAR 35,22
EURO 36,76
ALTIN 2.971,78
HABER /  GÜNCEL

İşte Türkiye'nin 82'inci ili

Türkiye, NASA üssüne benzer bir uzay şehri kurmayı hedefliyor.

Abone ol

Türkiye 82'inci ilini kuruyor, fakat bu il Türkiye sınırları içinde yer almayacak!

Türkiye, 82'inci ilini uzayda kurmaya hazırlanıyor; ABD'nin NASA üssüne benzer bir uzay şehri kurarak uzay kapısı aralanacak.

Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı 'Space City/Uzay Şehri' adını verdiği projenin çalışmalarını başlattı. Bakanlık, ilk etapta uzman bir heyeti 2015 yılında NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nı (ESA) incelemeye gönderecek. Uzay merkezinde uydular, fırlatma sistemleri, uzay teknolojileri, uzay cihazların üretimini sağlayan laboratuarlar bulunacak.

UZAY EĞİTİMİ BAŞLIYOR

Uzay Şehri'nin genel amacı uzaydaki doğal olayların ölçülmesi, bilinmeyenin araştırılması olarak belirlendi. Özel amacı ise yer altı ve yer üstü kaynaklarının bulunup incelenmesi. Ulaştırma Bakanlığı uzayla ilgili farkındalığı artırmak için ilk, orta, lise ve üniversitede uzay ve havacılık ile ilgili eğitim çalışmaları yapacak. Üniversitelerde yeni bölümler açılacak. Böylece Türkiye'nin deha öğrencileri bu alanda çalışacak.

uzay.20141208111433.jpg

MİLLİ ASTRONOT!

2020 yılına kadar uzay şehrini kurmayı planlayan Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı, 2030 yılında ilk milli uzay aracı ve astronotlarını uzaya göndermeyi planlıyor.

İLK KEZ PLÜTON'UN ATMOSFERİ GÖRÜNTÜLENECEK

NASA tarafından Plüton gezegeni ve uydularını incelemek için 2006 yılında gönderilen New Horizons uzay aracı, 9 senelik yolculuğunun ardında hedefine ulaştı. Dünya'dan 4.6 milyar kilometre uzaklıkta bulunan New Horizons aracı, Plüton sistemine ulaşmasına kısa bir süre kala uyandırıldı. Uzayda geçirdiği zamanın üçte ikisinde uyku modunda olan New Horizons, bu sayede elektronik donanımının kullanım ömrünü uzattı. New Horizons, Plüton sistemindeki gözlemlerine 15 Ocak'ta başlayacak. Plüton'dan 260 milyon kilometre mesafede olan New Horizons, Mayıs 2015'te cüce gezegenini net bir şekilde görmeye başlayacak. Temmuz da ise ilk kez Plüton'un atmosferini ve yüzeyinde olduğuna inanılan buzul yanardağları görüntüleme şansı elde edecek.