BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,39
ALTIN 2.941,58
HABER /  EKONOMİ

İşte Türkiye'deki taşeron işçi sayısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik 10 yıl öncesine göre devlette işçi sayısının 300 bin azaldığını söyledi. Çelik "Durumu araştırdık, altından taşeronlaşma çıktı" diye konuştu.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bugün toplanacak Çalışma Meclisi’ne götüreceği dosyayı Radikal'den Nuray Babacan'a anlattı. Çelik, taşeron işçiler konusunda kamunun yanlış politika izlediğini belirterek, “Asıl işçi ihtiyacını belirleceğiz ve bunların taşeron olmasını önleyeceğiz. Kıdem tazminatı fonu korkulduğu gibi değil, fon taşeron işçiler ve yeni işe girenler için geçerli olacak” dedi.

BAKANIN DOSYASINDAKİ KONULAR

Çelik, iş hayatının en sıkıntılı konularının taşeron işçiler ve kıdem tazminatı olduğunu söyledi. İki gün sürecek Çalışma Meclisi’nin ana konularını bunların oluşturacağını belirten Çelik, şunları söyledi:

“Taşeron işçi sorunu, bizi şu dönemde en çok meşgul eden konu. Sorunu çözmeye çalışırken, karşımıza mahkeme kararları çıkıyor. Karayollarında biliyorsunuz 8 bin taşeron işçiyi ilgilendiren kararlar çıktı. ‘Bunları ya kadroya alın ya tazminatlarını ödeyin’ deniliyor. Bir orta yolla bunu çözmemiz gerekiyor."

TAŞERON ASIL İŞİ YAPAMAYACAK

"Diğer yandan yaptığımız çalışmanın birkaç ayağı var. Kamuya bakıyorsunuz, 10 yıl öncesine oranla işçi sayısı 500 binden 200 bine düşmüş. Bunu doğru anlamak gerekir. Bu devletin küçülmesi anlamına mı geliyor? Yoksa kamuda yoğun bir şekilde taşeron işçi kullanıldığı anlamına mı geliyor? Bakıyorsunuz altından taşeronlaşma çıkıyor. İhtiyacınız azalmamış, karşılama biçiminiz değişmiş. Aslında bundan hem çalışan hem de kamu zararlı çıkıyor."

KAMUDA İŞÇİ AZALDI AMA

"Çünkü kamu 5-10 yıl sonra taşeron çalıştırdıklarının tazminatlarını ve diğer haklarını fazlasıyla ödemek zorunda kalıyor. Karayollarında karşımıza çıktığı gibi.

Bu yüzden doğru analiz yapmak gerekiyor. Biz de şu soruyu sorduk: Kamuda asıl iş için gerekli çalışan sayısı nedir? Asıl iş için taşeronun kullanılmaması önlenmeli."

ÜÇ STATÜ OLACAK

"Şimdi yaptığımız çalışmamızın merkezi bu. Kamuyu asıl iş, yardımcı iş ve alt işverenin üstleneceği iş olarak üçe ayırdık. Böylece asıl işte taşeron çalıştırılmasını önleyeceğiz. Çalışmanın diğer ayağı ise alt işverenden alınacak hizmetlerde çalışanların haklarını belirlemek, mesaisi, izni, emekliliği, tazminatı, hepsini bir statüye bağlayacağız ve onların da maduriyetini önleyeceğiz. Karmaşık ama önemli bir konu."

KIDEM TAZMİNATI FONU

"Kıdem Tazminatı Fonu korkulduğu gibi değil. Bu çalışmanın bir yanı da bu. Taşeron işçilerin tazminatları ile işe yeni girecekler fon üzerinden değerlendirilecek. Mevcut çalışanların ne geçmiş hakları, ne de gelecek hakları fona devredilmeyecek. Bu kesin. Burada bir tek istisna olabilir, o da isteğe bağlı. ‘Ben Kıdem Tazminatı Fonu’yla ilişkilendirilmek istiyorum’ diyen olursa, bireysel olarak buna imkân yaratabiliriz. Tüm bu konular, toplantıda tartışılacak ve karara bağlanacak.”

Masada yok yok

Çalışma Meclisi’nin 2 gün sürecek 10. toplantısında, çalışma hayatının yıllardan beri tartışma konusu olan kıdem tazminatı, alt işverenlik, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi konuları ele alınacak.

Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik katılacak.

Taşeron çalışan sayısı

KAMU

Temizlik 202.620
Diğer hizmetler 170.168
Güvenlik 119.316
Veri giriş 40.804
Sağlık 24.589
Atık 10.226
Toplam: 567.763

ÖZEL SEKTÖR

İnşaat 318.087
İmalat 63.849
Madencilik 12.606
Ulaştırma ve depolama 10.347
İdari ve destek hizmetleri 4.146
Diğer 10.431
Toplam: 419.466