BIST 9.673
DOLAR 35,16
EURO 36,58
ALTIN 2.959,13
HABER /  GÜNCEL

İşte TGRT'nin yeni patronu

İhlas Grubu, TGRT'deki hisselerinin tümünü 47 yıldır Amerika'da yaşayan Türk işadamı Ahmet Ertegün'e sattı. Ertegün, TGRT'yi logosu hariç baştan aşağı yenileyecek...

Abone ol

İhlas Grubu, TGRT'deki hisselerinin tümünü 47 yıldır Amerika'da yaşayan işadamı Ahmet Ertegün'e sattı. Logosu değişmeyecek olan TGRT'nin yayın akışı ve programları kademeli olarak yenilenecek.

"TGRT satıldı. Enver Ören, arkadaşları ile bugün satış gerekçelerini paylaşacak." Bu sözler İhlas Holding Yönetim katında dün konuşuldu. Girdiği likidite sıkışıklığından çıkamayarak faaliyetlerine 2001'de son verilen İhlas Finans dolayısıyla mudilere 450 milyon dolar, bankalara da 70 milyon dolar borcu bulunan İhlas Holding, içinde TGRT Televizyonu'nu ve TGRT FM'in bulunduğu Huzur Radyo TV'nin yüzde 56.5'ini satıyor.
Medya şirketlerinin yabancılara satışı ve özellikle Star TV tartışılırken, ulusal yayın yapan TGRT Televizyonu Amerika'da yaşayan ünlü işadamı Ahmet Ertegün'ün de içinde bulunduğu bir operasyonla el değiştirdi. Ancak, Ertegün bu satıştaki pozisyonu için üç ihtimal var; Alıcı, aracı ya da ortak.

Logo değişmiyor, yayın sil baştan

İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Enver Ören'in, bugün Yenibosna'da bulunan sahibi olduğu İhlas Koleji'nde bir toplantı yaparak, arkadaşları ile satışın gerekçelerini paylaşması bekleniyor. Satışla ilgili resmi açıklamanın 1-2 gün içinde yapılması beklenirken, Enver Ören'in TGRT'nin satış pazarlığı kadar, personelin durumunu da konuştuğu ifade ediliyor. Yapılan protokole göre, satış sonrası ayrılmak isteyen TGRT personeline tazminatı tam olarak ve peşin ödenecek. Çalışmak isteyen personele ise teklif götürülecek.

Pazarlık sırasındaki konuşmalara göre, TGRT logosu değiştirilmeyecek. Yeni sahip yayın akışı ve programlar konusunda ise kadameli bir değişikliğe gidecek.

Fiyat konusu sır gibi saklanırken, Enver Ören'in daha önce kapalı kapılar ardında başka alıcılarla yaptığı görüşmelerde 150 milyon dolarlık fiyat teklifini geri çevirdiği biliniyor. İsmini açıklamak istemeyen üst düzey TGRT yöneticilerine göre fiyat 200 milyon dolar civarında. Ören daha önce yaptığı açıklamalarda "TGRT'yi 200 milyon dolardan aşağı vermem" demişti.

İhlas Holding, üç aylık mali tablolarında Huzur Radyo TV'deki payının değerini yaklaşık 100 milyon dolar gösterdi.

İhlas Holding'e ait İhlas Finans Kurumu, 2001 yılında girdiği likidite sıkışıklığından kurtulamamış ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından faaliyetlerine son verilmişti. Aralarında Enver Ören'in de bulunduğu İhlas Holding yöneticileri DGM'de ifade vermiş ve Ören, mudilere olan borçların son kuruşuna kadar ödeneceğini açıklamıştı. İhlas Holding, bu yıl Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmeüt Ertürk'ün "Hortumlama var. Borçlarını ödeyemiyorlar" sözleriyle bir kez daha gündeme gelmişti.

Sabancı'yı örnek alıp sattı

Bir süredir hem kişisel, hem de gruplar nezdinde ön niyet görüşmelerinin olduğunu belirten İhlas Holding Yatırımcı İlişkileri Yönetmeni Orhan Tanışman, "Görüşmelerimiz sürüyordu. Biz de zamanla daha ciddi bir düzeye gelen bu görüşmelerin yürütülmesi amacı ile yönetim kurulumuza yetki verdik" dedi. Tanışman, yabancıların da aralarında bulunduğu taliplilerin belli bir zamandan beridir incelemelerde bulunduğunu ifade ederek, satış sürecinin çok fazla uzun sürmeyeceğini kaydetti.

İhlas Holding'in bu kararından sonra medyadaki etkinliğinin sona erip ermeyeceği de merak konusu. Çünkü TGRT, ihlas Yayın Holding'in en bilinen ve en geniş kitleye sahip medya kuruluşu. Ancak Tanışman, medyadaki etkinliklerinin kesinlikle sona ermeyeceğine dikkat çekti. Sakıp Sabancı'nın "Değeri bulunan mal her zaman satılabilir" sözlerinden harekete geçerek, Türkiye'ye yabancı ilgisinin arttığı bir dönemde bu kararı aldıklarını vurgulayan Tanışman, "Çok normal bir şey bu. Sanılanan aksine TGRT'yi sattığımız zaman medyadaki etkiliğimiz sona ermeyecek. Zaten iyi bir finans yöneticisiyseniz şirketinizin değeri maksimuma doğru giderken ya bu şirketin halka arzını planlarsınız ya da satarsınız. Biz de bunu yapıyoruz" açıklamasında bulundu.

Yayın Holding halka arz edilecek

Toplam 5 iştirakli İhlas Yayın Holding'i önceki yıl halka arz amaçlı kurduklarını hatırlatan Tanışman, "İhlas Yayın Holding'in hem iştiraklerini, hem de kendisini halka arz etme vizyonumuz vardı. Ama zamanla İhlas Yayın Holding'in iştiraklerinden birini satın almak üzere yabancı yatırımcılar ilgi gösterdi. Önümüzdeki dönemlerde İhlas Yayın Holding'i halka arz edebiliriz, sırf içerisinden TGRT çıktı diye bu fikrimizi değiştirmeyiz" diye konuştu. İhlas Yayın Holding'in yüzde 97.9 İhlas Holding'e ait. İhlas Yayın Holding'in altında ise toplam 5 şirket bulunuyor. Satışı söz konusu olan Huzur Radyo TV de bunlardan biri. İhlas Yayın'ın Huzur Radyo TV'deki payı yüzde 56.5, geri kalanı ise değişik ortakların elinde bulunuyor. İhlas Yayın Holding'in diğer dört şirketi ise TGRT Haber TV, TGRT Digital TV, İhlas Gazetecilik (Türkiye Gazetesi) ve İhlas Haber Ajansı.

Mudilere 450 milyon dolar borcu var

İhlas Holding'in, sadece İhlas Finans'dan dolayı değil, el konulan Egebank ve Yurtbank'tan aldığı krediler nedeniyle TMSF'ye de borcu vardı. TMSF; İhlas Holding'in kefil olduğu şirketlerin toplam 99.7 milyon dolarlık borcu için, yüzde 50 indirimden yararlanmak amacıyla yapılan başvuruyu kabul etti. Böylece İhlas Holding, iştiraklerinin ve kefil olduğu şirketlerin borçlarını tasfiye etme imkanına kavuştu. Bunun dışında bankalara 70 milyon dolar, İhlas Finans mudilerine de 450 milyon dolar borcu bulunan İhlas Holding, İhlas Finans'a borcu olan KOBİ'lerden yaptığı tahsilatla bunları 3-4 yıl içinde temizlemeyi planlıyor. Kriz öncesinde 216 bin 592 olan mudi sayısı, İhlas Finans'ın vadeli ödeme planı ile bugün 92 bin 520'ye düştü. 2001-2005 döneminde hesap sahiplerine 433 milyon dolar ödendi. Tasfiye başladığından bugüne kadar yaklaşık olarak 18 milyon dolar vergi, 1 milyon dolar SSK, 7 milyon dolar personel maaş ve tazminat ödemesi olmak üzere toplam 26 milyon dolar ödeme yapıldı.

Ertegün, Atlantic Records'u 10 bin dolar borçla kurdu

Bugün 82 yaşında olan Ahmet Ertegün, 1947 yılında New York'ta 10 bin dolar borçla kurduğu küçük plak şirketini Atlantic Records adıyla dünya devi haline getirdi. Neredeyse 50 yıldır dünya müzik sanatı ve sanayiine damgasını vuran Ertegün, müzik dünyasına büyük emeği geçen kişiler için ilk kez konan Grammy onur ödülüne layık görüldü. Atlantic Records, Ray Charles'tan Rolling Stones'a kadar yüzlerce ünlü sanatçı ile çalışarak bugün ABD'de bir numara. Babası, eski büyükelçilerden Mehmet Münir Ertegün'ün işi nedeniyle İsviçre, Paris, Roma, Londra ve Washington'da büyüyen Ahmet Ertegün, 47 yıldır Amerika'da yaşıyor.

Kaynak: www.referansgazetesi.com