Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan yapılan açıklamada, ara bağlantı ücret tarifesindeki indirimler ne zaman?
Abone olBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan (BTK) yapılan açıklamada, ara bağlantı ücret tarifesindeki indirimlerin son kullanıcı ücretlerine yansıması neticesinde, hizmet çeşitliliği ve rekabet seviyesinde olumlu gelişmeler olacağı ve nihai olarak tüketicilerin bundan faydalanacağı bildirildi.
BTK'dan yapılan yazılı açıklamada, 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren uygulanacak ''Arabağlantı Ücret Tarifeleri'' hakkında basına yanlış bilgiler yansıdığı belirtildi. BTK'nın düzenleme yaparken ilgili tarafların görüşüne başvurduğu, şeffaflık ve açıklık politikası ile çalışmalarını gerçekleştirdiği vurgulanan açıklamada, ''Arabağlantı Ücret Tarifeleri''nin belirlenmesinde de işletmeciler ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile bir çok görüşme ve toplantılar gerçekleştirildiği ifade edildi.
''Arabağlantı Ücret Tarifeleri''nin hiç bir şekilde geriye dönük olarak belirlenmediği ve tarifelerin geçerliliğinin başlangıç tarihinin, her zaman ileri bir tarih olarak tespit edildiğine işaret edilen açıklamada, ''Arabağlantı ücretlerinin maliyet esaslı belirlenmesi; büyük işletmecinin abonelerini kendine bağımlı kılan ve şebeke içi konuşmaya teşvik eden rekabet kısıtlamalarının engellenmesi yanında şebekeler arası (off-peak) ücretlerinin düşmesi, dolayısı ile rekabetin sağlanması ve nihai olarak tüketicilerin korunması için önem arz etmektedir. Avrupa Birliği uygulamaları da 'Arabağlantı Ücret Tarifeleri'nin düşürülmesi yönündedir'' denildi.
-MOBİL ARABAĞLANTI ÜCRETLERİ YÜZDE 52 DÜŞTÜ-
Her yıl olduğu gibi bu sene de ücretlerin revize edilmesi için çalışma başlatıldığı ve işletmecilerin arabağlantı maliyetleri hesaplanarak, arabağlantı ücretleri yeniden belirlendiği belirtildi ve son kullanıcı ücretlerinin de (mobil-mobil, mobil-sabit ve sabit-mobil ücretleri) revize edildiğine dikkat çekildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Türk Telekom'un alan dışı ücretleri yüzde 17, ortalama sabit arabağlantı ücretleri yaklaşık yüzde 10 düşmüştür. Sabit Telefon Hizmetleri işletmecilerinin arabağlantı ücretleri ise 26 Ağustos 2009 tarih ve 2009/DK?07/440 sayılı Kurul Kararı ile belirlendiği üzere değiştirilmeden 3,20 Kr/dk olarak kalmıştır. Mobil arabağlantı ücretleri ise ortalama yüzde 52 oranında düşmüştür.
Arabağlantı ücretleri 2009 yılında yaklaşık yüzde 30 düşmesine rağmen, şebekeler arası trafiğin artmasına bağlı olarak arabağlantı trafiği de hızlı bir şekilde artmıştır. Nitekim 2009 yılında abone başına aylık kullanım miktarı bir önceki yıla göre ortalama olarak yaklaşık yüzde 50 oranında artmıştır.
Mevcut durum itibariyle mobilden sabit hatlara ve mobilden mobile azami ücret seviyesi 0,65 TL/dk (KDV ve ÖİV dahil), uygulanan en yüksek sabit hatlardan mobile doğru arama ücretleri de 0,47 TL/dk'dır. Arabağlantı ücretlerinin düşürülmesine paralel olarak son kullanıcı ücretlerinin rekabetçi bir seviyeye gelmesini teminen ilgili pazar verileri ışığında, kurumun görev ve yetkileri kapsamında, son kullanıcı ücretlerinin üst sınırlarının belirlenmesi gerektiği düşünülmüş ve 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ücretler güncellenmiştir.
Mobil Elektronik Haberleşme Hizmetleri Azami Ücret Tarifesi kapsamında, mobilden sabit hatlara ve mobilden mobile azami ücret seviyesi 0,40 TL/dk (KDV ve ÖİV dahil) olarak değiştirilmiştir.
Türk Telekom tarafından abonelerine uygulanmakta olan sabit hatlardan mobil yönüne doğru aramalara ilişkin olarak, 0,37 TL/dk (KDV ve ÖİV dahil) azami ücret (üst sınır) seviyesi olarak belirlenmiştir.
Azami fiyat düzenlemeleri ile; 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere halihazırda uygulanmakta olan mobil-mobil azami tarife düzeyi dikkate alındığında yüzde 38; mevcut en yüksek sabit-mobil arama ücret seviyesi dikkate alındığında ise yüzde 21 düzeyinde bir düşüş gerçekleşecek olup, söz konusu düşüşlerin son kullanıcı ücretlerine yansıması neticesinde hizmet çeşitliliği ve rekabet seviyesinde olumlu gelişmeler olacak ve nihai olarak tüketiciler bundan faydalanacaktır.''