TBMM FETÖ darbeseni araştırma komisyonunun taslak raporu tamamlandı. Rapor komisyonun yaptığı görüşmeler neticesinde ortaya çıkarken dikkat çeken tespitler yer alıyor.
Abone olTBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunun taslak raporu ortaya çıktı. Raporda dikkat çeken tespitler bulunuyor. Bunlardan biri siyaset diğeri de TSK ile ilgili oldu.
Fethullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz Darbe Gi̇ri̇şi̇mi̇ i̇le Bu Terör Örgütünün Faali̇yetleri̇ni̇n Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Önlemleri̇n Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonunun taslak raporunda, FETÖ'nün siyasete müdahale teşebbüsleri ayrı bir başlık olarak yer aldı.
Raporun siyasi kısmından şu tespitler dikkat çekiyor;
- "Siyasete müdahaleler; özellikle CHP ve MHP genel merkez santrallerinin dinlenilerek partilerin sırlarına vakıf olunması, partilerin teşkilat ve yöneticilerinin usulsüz bir şekilde takip edilmesi, ses ve görüntü kaydedilmesi ve dikkat çekici bir zamanlama ile (Genel Seçim öncesinde) bu ses ve görüntülerin kamuoyu ile paylaşılması şeklinde gerçekleşmiş; 'özel hayatın gizliliği', 'haberleşme özgürlüğü' ve 'haberleşmenin gizliliği' hakları ağır bir şekilde ihlal edilmiştir"
- "Örgüt, bu tür faaliyetlerin planlamasını 'siyasilerden sorumlu imamlar' vasıtasıyla; yapılan planların icrasını ise, özellikle emniyetin istihbarat birimlerini ele geçiren istihbaratçı mensuplarını harekete geçirerek yapmıştır"
- "Kamu gücünü temsil eden, istihbarat toplamak ve değerlendirmekle görevli birimler; CHP ve MHP teşkilatlarını hedef alarak, sadece en temel insan haklarını ihlal etmemiş aynı zamanda kamu gücünü, bu hakların ihlal edilmesinde bir 'araç' olarak kullanmışlardır".
EN BÜYÜK ZARARI TSK GÖRDÜ
Raporda FETÖ darbesinin TSK'ya ve "toplumsal hayat"a etkileri de analiz edildi ve şu tespitler öne çıktı;
- "Birçoğu üniversite eğitimi almış insanların FETÖ'yle irtibat içinde olmaları toplum nezdinde bir suç olarak kabullenilmiş olsa da bu durum ülkenin yetişmiş insanlarının kaybı olarak değerlendirilmekte ve FETÖ'ye nefreti artırmaktadır"
- "15 Temmuz Darbe Kalkışmasının toplumsal algı açısından en kötü sonuçlarından biri TSK'nın böyle bir kalkışmaya alet edilmesidir".
CHP'li Erdoğmuş darbe girişimiyle ilgili yanıtlanmayan soruları listeledi. İşte o sorular;
-Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı, darbe ile ilgili bilgileri Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan sakladı mı? Eğer bu bilgi saklandıysa Hulusi Akar ve Hakan Fidan neden hala görevde tutuluyor?
-Darbe gecesi düğün gecesine nasıl dönüştü?
-Derdest edilen kuvvet komutanlarından Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı, bilgi sakladı mı?
-Darbe, önceden biliniyor muydu? Darbe gecesi can veren ve yaralanan insanlarımız kontrollü bir darbeye kurban mı edildi?
-15 Temmuz öğle saatlerinde MİT'e yapılan ihbarla darbe biliniyor olmasına rağmen gerekli önlemler neden alınmadı?
-Adil Öksüz kim, neden ve nasıl serbest bırakıldı? Darbenin siyasi ayağı kimlerden oluşuyor?
-Darbe başarılı olsaydı Cumhurbaşkanı kim olacaktı? "
FETÖ'NÜN CASUSLUĞU
- "Örgüt, Türkiye’nin dış politika, güvenlik ve istihbarat alanlarındaki plan ve faaliyetlerini ifşa etmek, devlet sırlarını ortaya dökmek, bu yolla Türkiye’yi uluslararası kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırmak ve zor duruma düşürmek maksadıyla yargı ve emniyet birimlerine yerleştirdiği örgüt militanları aracılığıyla casusluk faaliyetleri yürütmüştür.
CHP : RAPOR SİYASİ AYAĞI SAKLIYOR
TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu üyesi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, komisyonun taslak raporunu, "aklama, saklama, siyasi ayağı gizleme raporu" olduğunu ileri sürdü. Komisyon Başkanı Reşat Petek'in açıkladığı taslak rapor hakkında değerlendirmelerde bulunan Erdoğdu, taslak raporun yazım sürecinin, komisyon üyelerinden gizlendiğini iddia etti.
Hazırlanan taslak raporun komisyon üyeleriyle müzakere edilmeden basına açıklandığını öne süren Erdoğdu, taslak raporu, AK Parti'nin siyasi sorumluluğunu ima edebilecek bilgi kırıntılarının dahi çıkarıldığını, darbe girişiminin engellenemez bir doğal afet gibi sunulmaya çalışıldığını, siyasi ve idari sorumlulukların gizlendiğini öne sürdü. Erdoğdu, darbenin karanlık noktaları aydınlatılmadığı gibi daha çok karartılmaya çalışıldığını öne sürdü.
Sezgin Tanrıkulu ise, MİT'in komisyona sunduğu raporda, hiçbir yeni bilginin yer almadığını, darbe hazırlığı, darbe girişimi, darbe günü konusunda da hiçbir bilginin bulunmadığını ifade etti. Tanrıkulu, MİT Müsteşarı'nın komisyona gelmemesinin nedenlerinden birinin de bu olabileceğini savundu.
Rapora 5 iş günü içinde yanıt vermelerinin istendiğini ifade eden Tanrıkulu, bunun adaletsiz bir durum olduğunu söyledi.