BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  POLİTİKA

İşte tartışma yaratan maddeler

Referandumla kaçıncı Cumhurbaşkanı seçilecek? Tartışma nereden kaynaklanıyor

Abone ol

Büyük Millet Meclisi tarafından 10 Mayıs 2007 tarihinde kabul edildikten sonra Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 5660 Sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Anasasasının bazı maddelerinde değişiklik yapılması hakkında kanun” ile 21 Ekim tarihinde referanduma gidilmesi kararlaştırıldı.

Başbakan Erdoğan "Halk 12. Cumhurbaşkanı'nı seçecek" deyinci yeni bir tartışma başladı. Referandumdan evet çıkarsa Gül  Cumhurbaşkanlığı'na devam edebilecek miydi.

İşte bu tartışmayı yaratan maddeler şöyle:

GEÇİCİ MADDE 18: Türkiye Cumhuriyeti Anayasasınının 67. maddesinin son fıkrası, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılabilmesi için; çıkarılması gereken kanun hükümleri ile seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler bakımından dikkate alınamaz.

GEÇİCİ MADDE 19: Onbirinci Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, bu Kanunun resmi Gazetede yayımını takip eden kırkıncı günden sonraki ilk pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci pazar günü yapılır. Anayasa'nın 101. maddesi uyarınca gösterilen adaylar, yazılı muvafakatları ve Anayasanın değişik 101. maddesindeki şartları ihtiva eden ve diğer ilgili belgelerle birlikte ilk tur oylama tarihinden otuz gün önce Türkiye Büyük millet Meclisi Başkanlığı'na başvururlar. Adayların başvurularında eksik bilgi ve belgelerin tesbit edilmesi halinde TBMM tarafından, eksikliklerin giderilmesi için üç günlük kesin süre verilir. Bu süre içinde eksikliklerin giderilmemesi halinde adaylar, kendiliğinden adaylıktan çekilmiş sayılırlar.