2015 seçimi anketi sonuçlarıyla dikkat çeken GENAR Genel Müdürü İhsan Aktaş, en son seçim anketi üzerinden genel bir 'sandık değerlendirmesi' yaptı.
Abone olİNTERNETHABER.COM- 2015 genel seçim sonuçları üzerine anket şirketleri atağa geçti. Seçimlerin yaklaşmasıyla araştırma şirketleri seçim sonuçlarına en yakın oy oranlarını tahmin etmeye, seçmen davranış ve eğilimini analiz etmeye çalışıyor. Son olarak GENAR Genel Müdürü İhsan Aktaş, son seçim anketi üzerinden genel bir 'sandıktan ne çıkar' değerlendirmesi yaptı.
İŞTE AK PARTİ'NİN ÇIKARACAĞI VEKİL SAYISI
Aktaş'ın "Bizim simülasyonlarımızda AK Parti'nin sandalye sayısı 290-300 arası bir rakam gözüküyor, 4. parti girse de..." diyerek, 400 vekil çıkarma hedefinde olan AK Parti'nin milletvekili sayısının anketlerde nasıl bir veriye denk geldiğini açıkladı.
AK PARTİ SEÇİM BEYANNAMESİNİ DE DEĞERLENDİRDİ
AK Parti seçim beyannamesinin açıklamasının ardından, CNN ekranlarında seçimler üzerine yorum yapan GENAR Genel Müdürü İhsan Aktaş, yaptıkları anketler üzerinden 2015 genel seçimlerine ilişkin kritik açıklamalar yaptı. Aktaş, AK Parti seçim beyannamesini sunarken Mustafa Şentop'un belagatı yüksek; olağanüstü bir konuşma yaptığına değinerek, Şentop'un siyasete girdiği halde akademisyen kimliğini kaybetmediğini söyleyerek değerlendirmesine giriş yaptı.
İşte Aktaş'ın o değerlendirmesi:
Bizim türkiye genelinde 5 bin denekli 100 örneklem ile yaptığımız bir araştırmada; (virgüllü oranları-küsuratları değerlendirmeye almadan verdiği rakamlar)
-AK Parti'nin oyu yüzde 47,
-CHP'nin oyu yüzde 24,
-MHP'nin yüzde 15 ve
-HDP'nin de yüzde 9 görünüyor.
-Saadet Partisi'nin BBP ile ittifakından önce yapılan anket sonuçlarında yüzde 1,2 idi.
-Diğer partiler için oy dağılımı ise yüzde 3,8 olarak görünüyor.
"CHP'NİN DURUMU KRİTİK"
Aslında durumu kritik olan CHP olarak gözüküyor; hem MHP'nin oy alma talebi var CHP'den, hem de HDP'nin oy alma talebi var. Belki bugün Deniz Baykal'ın çıkışını da biraz ona yorabiliriz.
"SEÇİMİN BASKIN 2 PARTİSİ: MHP VE HDP..."
İktidarı zorlayan, iktidar alternatifi olan ve ondan iktidarı devralmak isteyen parti nprmalde 1. parti olmalı, fakat çok enterasandır; birinci-ana muhalefet partisi yerinde sabit duruyor -hatta bir oy erime ihtimali de var- küçük 2 parti seçimde daha baskın gibi duruyor; HDP ve MHP... Öyle zannediyorum ki; kampanya başladıktan sonra, siyasi mücadele tekrar 'AK Parti ve CHP arasına dönecek ve bu iki parti unutulacakmış' gibi bir hisse kapılıyorum. Bugün aslında, Başbakan Davutoğlu'nun Kılıçdaroğlu'na olan atıfları da bunu gösteriyor. Nihayetinde yüzde 47 birinci partinin oyları, yüzde 24 de CHP, yani büyük kitle hala bu 2 parti arasında... Dolayısıyla mücadele de bunların arasında geçecek gibi görünüyor...
HDP BARAJI GEÇER Mİ?
HDP barajı geçerse-geçmezse ihtimali var, yani bugünkü tablo iktidarı değiştirecek bir tablo gibi durmuyor ama seçim sürecinde ne yaşayacağız; onu hep birlikte göreceğiz...