BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,60
ALTIN 3.027,87
HABER /  GÜNCEL

İşte sil geç

Tokat’ta köylerindeki okullarının çamurlu ayakkabılarından kirlenmesini önlemek isteyen öğrenciler ‘sil geç’ projesini hayata geçirdi. <br/>...

Abone ol

Tokat’ta köylerindeki okullarının çamurlu ayakkabılarından kirlenmesini önlemek isteyen öğrenciler ‘sil geç’ projesini hayata geçirdi.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından Tokat Cumhuriyet Meydanında “Bölgesel İnovasyon Yarışması ve Proje Pazarı” düzenlendi. Ana teması toplumsal hayatta yenilik olarak belirlenen etkinlik kapsamında 489 adet proje başvurusundan seçilen 79 proje sergilendi. Açılan stantlarda öğrenciler projeleri ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Tokat Valisi Mustafa Taşkesen’in de katıldığı programda dikkat çeken projeler arasında LPG’li araçlarda kullanılabilecek olan gaz kaçak alarm cihazı, özellikle köy okullarında öğrencilerin okula çamurlu ayakkabıları ile girmemesi için ‘sil geç’ isimli proje ile Yeşilırmak’tan elektrik akıyor ve HAYKO robot dikkat çekenler arasında yer aldı. Tokat Valisi Mustafa Taşkeseni Uluslararası Robot Yarışması’nda ikincilik ödülü alan Hayko’nun geliştirildiğinde madenlerde hayat kurtarmakta önemli rol alabileceğine dikkat çekti.

LPG’Lİ ARAÇLARA GAZ KAÇAK ALARMI
LPG’li ve benzinli araçların can ve mal kaybının önüne geçmek amacıyla projelendiren alarm sistemi ilgi gördü. Tokat EML Motor Bölümü Öğretmeni Mustafa Yorulmaz, gaz kaçak alarmının şuan araçlarda kullanılmayan bir cihaz olduğunu söyledi. Birkaç yıl içerisinde hem benzin hem gaz kaçaklarının oluşturacağı felaketlerin önlenmesi adına bu cihazın araçlara takılmasının mecbur tutulabileceğini ifade ederek, “Bu cihazla basında gördüğümüz LPG’li araçların patlaması, benzin hortumunun delinmesi sonucu yaşanabilecek tehlikeyi ortadan kaldıracak. Sürücü cihazın hem sesli hem ışıklı sinyal vermesi ile araçta gaz kaçağı olduğunu fark ederek önlemini ona göre alacak” dedi.
LPG’li araçların patlaması ve can kaybı yaşanmaması için projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Motor Bölümü öğrencisi Hüseyin Yarım ise aracın motor kısmı ve içine takılan sensörler sayesinde araçta yakıt kaçağının tespit edilebildiğini söyledi.

"SİL GEÇ” PROJESİ
Kervansaray Ortaokulu öğrencileri okula çamurlu ayakkabılarla girilmesini önlemek amacıyla “sil geç” adını verdikleri projeyi sundu. Hurda malzemeleri değerlendirerek 100 TL’ye mal edilen ayakkabının altını silme makinesi, mekanik kolun çevrilerek ızgara altındaki fırçanın dönmesi ile mekanik olarak çalışıyor. Öğrencilerden Mahmut Altınışık, okula giderken ayakkabılarının çamur olması sonucu okulun kirlenmemesi adına böyle bir proje yaptıklarını ifade ederek, “Okula çamurlu ayakkabılarla girilmesi sonucu kuruyan çamur toz oluyor ve sağlığımızı etkiliyor. Bu nedenle hem okulumuzun kirlenmemesi hem de sağlığımızın bozulmaması için Furkan arkadaşımızla böyle bir buluş yaptık” diye konuştu. Okul öğretmelerinden Korkmaz Gürsoy da okulların bu cihazla birlikte daha temiz ve sağlıklı olacağını kaydetti.
Öte yandan Tokat, Amasya, Samsun ve Çorum illerinden ortaokul ve lise düzeyinde katılan projeler jüri tarafından değerlendirilerek her ilin birincisi seçilecek.
(İHA)