Metin Sabancı Spastik Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi ve eğitime çok sayıda tesis kazandırdı.
Abone olSakıp Sabancı ailesi oluşturdukları fon kapsamında kendi isimleriyle yaşayacak eğitim ve sağlık tesislerini yaptırmışlar ve kendilerinden sonra da tesislerin yaşamaları için gerekli yatırımı yapmışlardır. Bu hayır işleri aile fertlerinin kişisel gelir ve imkanları ile karşılanmıştır.
Bu tesisler; Metin Sabancı Spastik Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi, Dilek Sabancı Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Sevil Sabancı Altınokta Körler Eğitim ve Kültür Merkezi, Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu, Sakıp Sabancı İlköğretim Okulu, Sakıp Sabancı Lisesi'dir.
Sabancı yaptığı bu hayır işlerini şu cümlelerle özetliyordu:
"Gözüm gönlüm hayır işlerine doymadığı için kendime, koş daha da koş sosyal-ekonomik işler yap; koş, tren son istasyona gelmeden daha fazla birşeyler yap diyorum.
Bu duygularla Sakıp Sabancı olarak yola çıktım. Eşim Türkan Sabancı ile çocuklarım Dilek, Sevil ve Metin adlarına bu eserleri kendi kaynaklarımla yaptırdım. Ayrıca Türkan Sabancı ve Metin Sabancı tesisleri için portföy oluşturup özel bir fon kurdum."
Sakıp Sabancı
Sakıp Sabancı İlköğretim Okulu
Adana'nın nufüsü en yoğun bölgelerinden birinde hizmet vermek üzere yapılan okul, ailenin ilk kalcı yapıtlarından biridir. 1974 yılında hizmete giren okul, 27 dersliği, toplantı salonu, laboratuvarı, işlik ve okul müdür lojmanı ile yörenin en büyük okullarından biridir.
Sakıp Sabancı Lisesi
1974 yılında kurulan Sakıp Sabancı İlköğretim Okulu, 1993 yılında baştan aşağı yenilenerek "süper lise" kapsamında faaliyet göstermeye başlamıştır. Eğitim için her türlü araç ve gereçlerle donatılmış olan lise, ülkemizin önde gelen liselerinden birisidir. Okulda 18 dershane, fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, yabancı dil laboratuvarları, kütüphane, müzik, resim, spor salonları, kafeterya, 170 kişilik konferans salonu ve sergi salonu vardır.
Yabancı dil ağırlıklı program uygulayan liseler arasında bulunan okulda, 1 yıl hazırlık olmak üzere 4 yıl eğitim verilmektedir. Her yıl okul birincisine 25, ikincisine 15, üçüncüsüne 10 cumhuriyet altını karşılığı Sakıp Sabancı ödülü, ÖYS'de en yüksek puan alan 3 öğrenciye kazandıkları yüksek öğrenim kurumunu bitirinceye kadar "Sakıp Sabancı Yüksek Öğrenim Bursu" verilmektedir. Ayrıca her yıl en başarılı seçilen 3 öğretmene de "Sakıp Sabancı Ödülü" takdim edilmektedir.
Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu
1997 yılında hizmete açılan 12.000 m2 alana kurulu okulda 450 öğrenci öğrenim görmekte olup, 30 derslik, 41 yatakhane, müzik bölümleri, yabancı dil laboratuvarı, konuşan kitaplık, kabartma daktilo tölyesi, halı, bobinaj, ağaç işleri, modelaj ve trikotaj atölyeleri, ev ekonomisi sınıfı, fen laboratuarı bulunmaktadır. Dünyaca ünlü Amerikan Perkins Körler Okulu ile işbirliği içinde çalışan Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu, konusunda Türkiye'nin en ileri kurumudur. Türkan Sabancı, 1998 yılında okul öğrencileri tarafından "Işık Ana" seçilmiştir.
"Aslında onlar bizden çok daha iyi görüyorlar.Onca "gözü açığın" arasında öğrenmeye, sevmeye, yaşamaya daha bağlılar..Onların üretmeye ve yaratmaya olan açlıklarını gidermek, yarınlarını aydınlatmak bütün insanlığın görevi. İşte biz de kendimize düşen görevi biraz olsun yerine getirmek için varız."
Türkan Sabancı
Metin Sabancı Spastik Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi
Spastik çocukların erken yaşta eğitilerek ve çeşitli beceriler geliştirmeleri sağlanarak topluma kazandırılmaları amacıyla kurulan merkezde sosyal analiz odası, psikolojik araştırma ve gözlem odası, fizyoterapi ve rehabilitasyon odaları ve özel eğitim odaları bulunmaktadır. Toplam 35.000 m2 açık alan üzerine kurulu 14.000 m2 kapalı alana sahip merkezde, ayrıca 200 kişilik konferans salonu, kütüphane, el ürünleri sergi bölümü, iş atölyeleri, hidroterapi havuzu ve jimnastik salonu vardır. Bahçe bölümünde ise çim futbol sahası, özel zeminli voleybol ve basketbol sahaları bulunmaktadır.
"Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi'nin kapısını açtık; sizin çocuklarınızı kendi çocuklarımız belleyip, kaynaştıralım, geliştirelim, kazanalım istiyoruz. Bu çocukların her tuttuğu dal göreceksiniz bakın, hepimizn yüzünde gülümsemeye, ruhlarımızda büyük umutlara dönüşecek."
Sakıp Sabancı
Dilek Sabancı Anadolu Ticaret Meslek Lisesi
1997 yılında Hizmete açılan Dilek Sabancı Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, 1200 öğrenci kapasitesine sahiptir. Her sene okulu başarıyla bitiren ilk üç öğrenciye ve en başarılı üç öğretmene "Dilek Sabancı" ödülleri verilmektedir. Okul; dış ve iç ticaret, bilgi işlem, turizm, muhasebe, bankacılık, sigortacılık, kooperatifçilik, dış ticaret, borsa hizmetleri, büro hizmetleri alanlarında öğrencileri iş hayatına ve yüksek öğretime hazırlamaktadır. Okulda, 24 derslik, 2 bilgisayar laboratuvarı, 1 mesleki eğitim laboratuvarı, 1 fen laboratuvarı, kütüphane, kapalı spor salonu, elektronik, daktilografi salonu bulunmaktadır.
"Her geçen gün gelişmekte olan, nüfusu çoğalan Türkiyemizin ileri uygarlık seviyesine ulaşmasında en önemli faktörün, "önce kaliteli bir eğitim" ve "yetişmiş insan" olduğu çoğunluğun kabul ettiği bir gerçektir. Benim, Sakıp Sabancı'nın kızı olarak imkanlarım olduğu için yurt içinde ve dışında iyi bir eğitim yapma imkanım oldu. Ancak ben de ailem gibi, VAKSA tarafından birçok tesis yapılmasının yanısıra, ayrıca kendi adıma da, ülkemizin eğitimine katkıda bulunmak istedim".
Dilek Sabancı
Sevil Sabancı Altınokta Körler Eğitim ve Kültür Merkezi
5000 kişiye hizmet veren merkezin bünyesinde radyo istasyonu, müzik kayıt stüdyosu, konuk evi, sesli ve kabartma kütüphane, bilgisayarlı kabartma matbaası, kasetlik ve kaset çoğaltma makinası, konferans salonları ile çeşitli hizmet üniteleri yer almaktadır. Radyo yayın yoluyla halkın bilinçlendirilmesi ve eğitimi amaçlanmakta, diğer üniteler görme özürlülere merkezi eğitim ve kültür hizmeti sunmaktadır.
"Sevil Sabancı Altı Nokta Körler Eğitim ve Kültür Merkezi'nin ilk amacı, gözleri görmese de, bu güzel kardeşlerimize yürekleriyle, beyinleriyle görmeyi öğretmek. Onları kültürle, teknolojinin tüm olnaklarıyla, eğitimle, güzel sanatlarla sarıp sarmalamak, donatmak. Burada kardeşlerimiz önce sevgiyle yoğrulacak, sonra eğitimle..Kendisiyle ve çevresiyle barışık, donanımlı, özgüvenleri tam, pırıl pırıl çocuklar yetişecek burada..Bundan hiç kuşkunuz olmasın".
Hacı Ömer Sabancı Vakfı VAKSA, Sabancı Ailesi'nin hayır faaliyetlerini kurumsallaştırmak,halka ve gençliğe yaygın bir hizmet götürmek ve ülkenin sosyal ve kültürel yönden gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla 1974 yılında kurulmuştur. Anne Sadıka Sabancı'nın tüm malvarlığını bağışlaması ve aile bireylerinin katkılarıyla Vaksa, kısa sürede Türkiye'nin en büyük aile vakfı olmuştur. Sadıka Sabancı, yaptığı hayır işlerinden ötürü 1974 yılında Türkiye Kadınlar Birliği, 1985 yılında Darülacaze tarafından "Yılın Annesi" seçilmiştir.
Vakfın kaynakları aile üyelerinin bağışlarıyla Sabancı Topluluğu şirketlerinden veya vakfın gayrimenkullerinden elde edilen gelirlerden sağlanmaktadır.
Kuruluşundan bu yana geçen 27 yıl süresince Vaksa, Türkiye geneline dağılmış 53 yerleşim merkezinde aralarında bir üniversite, okullar, yurtlar, sağlık tesisleri, spor kompleksleri ve sosyal merkezler olan 112 kalıcı eser meydana getirmiş ve toplumun hizmetine sunmuştur.
Vaksa, verdiği burslarla yılda yaklaşık 1.000 öğrenciye eğitim olanağı sağlamakta, 1994 yılından beri başarıyı teşvik amacıyla eğitim, kültür ve sanat faaliyetlerinde ulusal ve uluslararası düzeyde başarı kazanan kişi, kurum ve kuruluşlara ödüller ve burslar vermektedir.
* Polis Akademisi ve Polis Koleji Ödülleri
Her yıl Polis Akademisi'ni ve Polis Koleji'ni ilk üç derece ile bitiren 6 öğrenciye, toplam 160 Cumhuriyet altını ödül verilmektedir.
* Yılın Öğretmeni Ödülü
Her yıl Milli Eğitim Bakanlığı'nca belirlenen öğretmenlere verilmektedir.
* Halk Dansları Yarışması
1992 yılından beri Kültür Bakanlığı ile ortaklaşa düzenlenen Halk Dansları Yarışması ile Türkiye'de halk oyunlarının gelişmesi hedeflenmekte ve her yıl dereceye giren ilk on gruba ödüller verilmektedir.