BIST 9.725
DOLAR 35,17
EURO 36,89
ALTIN 2.973,07
HABER /  DÜNYA

İşte Rus ambargosunun Türkiye'ye maliyeti

RUSYA'nın arka arkaya aldığı Türkiye'ye yaptırım kararları en çok turizm sektörünü vuracak. Doğalgaz alımında henüz kesinti yok ancak 5 sektör çok etkilenecek.

Abone ol

PUTİN'in, Rus Su-24 uçağının düşürülmesi nedeniyle Türkiye'ye uygulayacağı yaptırımlar turizmden tarıma kadar pek çok sektörü etkileyecek. AFP ajansının yaptığı araştırmaya göre yaptırımların Türkiye ekonomisine maliyetinin gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 0.5'ine denk gelecek.

AFP de Rusya'nın yaptırım kararlarının en çok etkileyeceği beş Türk sektörünü derledi. Birinci sırada Turizm bulunuyor. Doğalgaz ve petrol alımında henüz bir kısıtlama olmayacak gibi.

İşte Rusya'nın aldığı kararların 5 sektörde yaratacağı etki;

TURİZM : 3.5 MİLYON RUS TURİST

Uçağın düşürülmesinin hemen ardından Rusya kendi vatandaşlarına Türkiye'yle ilgili seyahat planlarından vazgeçmeleri için çağrıda bulundu. Rus tur şirketleri de Türkiye'ye tur paketi satışlarını durdurdu. Türkiye Turizm Bakanlığı verilerine göre ocak-ekim ayları arasında Türkiye'yi 3.5 milyon Rus turist ziyaret etmişti. Bu, Türkiye'deki her sekiz turistten birinin Rus olduğu anlamına geliyor. Nitekim ekonomist William Jackson da ''Türkiye yaptırımlardan en zarar verici etkiyi muhtemelen turizm sektöründe görecek'' dedi.

ENERJİ SEKTÖRÜ DOĞALGAZ KESİLİR Mİ?

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev Türkiye'ye yönelik yaptırımlardan Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi ve Akkuyu nükleer güç santralinin de etkilenebileceğini söylemişti. Rusya-Türkiye ilişkilerinde enerji sektörü kritik bir önem taşıyor. Zira ortak enerji projelerinin yanı sıra Türkiye tükettiği doğalgazın yüzde 55'ini, petrolün de yüzde 30'unu Rusya'dan alıyor. Ancak Türk Akımı ve Akkuyu projeleri risk altında olsa bile hiçbir Rus yetkili Türkiye'ye doğalgaz ya da petrol sevkiyatının sınırlanabileceğine dair bir açıklama yapmadı.

TİCARET : 6.7 MİLYAR DOLAR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bundan bir yıl önce iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2023'e kadar 100 milyar dolara çıkarılmasını hedef olarak belirlemişti.
Rus federal istatistik ajansı verilerine göre Rusya 2014'te Türkiye'ye 24.5 milyar dolar değerinde ürün (ağırlıklı olarak doğalgaz, çelik, tahıl) ihraç etti. Bu sırada Türkiye'den 6.7 milyar dolar değerinde ürün aldı. 

Bununla birlikte son gelişmeler ardından 100 milyar dolar hedefinin 'artık bir hayal olduğu' yorumları yapılıyor.

GIDA ÜRÜNLERİ : YÜZDE 19 OLMUŞTU

Türkiye, Rusya'nın Avrupa'ya uyguladığı gıda ambargosundan en fazla yararlanan ülkelerden biri olmuştu. Nitekim Türkiye, meyve ve sebze gibi ürünlerin ihracatını artırması nedeniyle 2014'te Rus pazarındaki payını yüzde 19 oranında artırmıştı.

Ancak Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç gelişmelerin ardından, Türkiye'ye yönelik yaptırımlar kapsamında bu ülkeden meyve ve sebze ithalatının sınırlandırılacağını söyledi. Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev de Türkiye'den alınan tarım ürünleri yerine 'bir hafta içinde' yenilerinin koyulabileceği uyarısında bulundu. Tkaçev, Türkiye yerine İran ve Güney Afrika gibi birçok ülkeden tarım ürünleri alabileceklerini belirtti.

İNŞAAT SEKTÖRÜ

Rusya 2014'te ithal ettiği inşaat hizmetlerinin yüzde 35'ini Türkiye'den almıştı. Bununla birlikte Soçi Olimpiyat Oyunları için yapılan inşaatlarda Türk şirketinin de ön sıralarda olduğu görülmüştü. Rusya Birinci Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov ise Türk inşaat şirketleriyle 31 Aralık'tan önce imzalanan anlaşmaların yaptırımlardan etkilenmeyeceğini ancak 1 Ocak sonrasında imzalanacak her anlaşma için hükümetten özel bir izin alınması gerekeceğini açıkladı.