BIST 9.976
DOLAR 33,98
EURO 38,02
ALTIN 2.833,37
HABER /  GÜNCEL

İşte Romanların yerleştirileceği ilçe

Selendi'de çıkan olaylar olayların ardından Roman vatandaşların bir başka ilçeye yerleştirilmesine karar verildi.

Abone ol

Manisa'nın Selendi ilçesinde yılbaşı gecesi bir kahvehanede sigara içilmesi nedeniyle başlayan ve iki gün sonra büyüyen kavga sonrasında güvenlik gerekçesiyle Gördes ilçesine gönderilen 18 Roman aile Salihli'ye yerleştirilecek.

Romanlara Gördes Şen Romanlar Derneği Sahip çıkmıştı. Dernek Başkanı Selaattin Budak, "Mağdur ailelerimizi evlerimize konuk ettik. Ancak devletten uzanacak yardım elini bekliyoruz" demişti.

Yaşanan olaylarda Romanların mağdur olduğunu, ev, eşya ve arabalarının zarar gördüğünü anlatan Budak, "Selendili Roman kardeşlerimiz 18 aile 76 kişi, Gördes Şen Romanlar Derneğine sığındı. İki gün önce yaşanan kavgadan sonra mağdur olan ailelerin eşyaları ve araçları yandı. Biz de Gördesli Romanlar olarak mağdur aileleri evlerimize konuk ettik, kardeşlerimize elimizden geldiği kadar yardımda bulunacağız. Ama nereye kadar yardımcı oluruz bilemiyorum. Manisa Valiliği, mağdur olan Romanlar için seyyar ev verileceğini açıklamıştı. Bunun en kısa zamanda hayata geçirilmesini ve devletten uzanacak yardım elini bekliyoruz" diye konuşmuştu.
Yılbaşı gecesi bir kahvehanede sigara içilmesi nedeniyle çıkan tartışma, 2 gün sonra alevlenmiş ve büyümüş, Selendi'de yaşayan Romanlar ile ilçe sakinleri arasında kavga çıkmıştı.

Olayların büyümesi üzerine Manisa Valisi Celalettin Güvenç ilçeye gelmiş ve halkı sakinleştirerek, güvenlik açısından Roman ailelerin Gördes'e gitmelerini sağlamıştı. Olaylarda Romanların evleri ve arabaları zarar görmüştü.

Vali: "Durum çözümlenecek"

Bu arada, Vali Güvenç, Roman ailelere Kızılay tarafından 20 adet prefabrik konut verileceğini, belirli bir süre iaşelerinin sağlanacağını belirterek, çocukların okula devamları, yetişkinlere iş imkanı için de çalışma yapılacağını söyledi.

Gördes belediye Başkanıyla çok verimli ve uyumlu çalışma yaptıklarını da vurgulayan Vali Güvenç, "Bizim Roman vatandaşlarımızla bu zamana kadar hiçbir problemimiz yoktur, olmamıştır. Halkımızın da yoktur. Roman vatandaşlarımız bu ülkenin birinci sınıf vatandaşlarıdır. Bunun da bilincindeler. Her zaman uyum içerisinde hizmet etmişlerdir. Eğitim, kültür, iş sorunlarının çözülmesi konusunda da Vilayet olarak, belediye olarak birlikte çalışacağız. Süratle bu işi çözeceğiz. Gelinen noktayı sevindirici olarak görüyorum" dedi.

Hükümetten açıklama

Hükümet kanadından konuyla ilgili açıklama AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi'den geldi.

Tanrıverdi, yaşanan olayların tasvip edilmesinin mümkün olmadığını söyledi, "Bu olay, oradaki daha önceki tarihlere dayandığı ifade edilen bir olay. Önceki gün de Selendi'de kitlesel noktaya gelen, ama milletimizin aklı selim davrandığı bir noktada kesilmiş bir olaydır. Tabii ki bu Roman vatandaşlarımız bizim vatandaşlarımızdır. Henüz sebebi çok net ortaya çıkmayan bu hadiseye yönelik, Valimiz ve ilgili arkadaşlarımız olayı yakından takip ediyorlar. Bu takip sonunda ortaya çıkacak duruma göre sorunun çözümü yapılacaktır'' dedi.

''Selendi'ye dönmek istemiyorlar''

Tanrıverdi, "Şu anki sorun, bu hadiseden sonra kendileri o ilçede oturmak istemiyorlar. Bir başka ilçeye yerleşmek istiyorlar. Nereye yerleşmek istedikleri ve hangi imkan ve şartlarla yerleşmeleri gerektiğini takip ediyorum" diye konuştu.