BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,81
ALTIN 2.967,70
HABER /  EKONOMİ

İşte Renaul'tun en çok sattığı otomobil

Renalt Grubu, 2013'ün ilk çeyreğindeki ekonomik tabloyu açıkladı.

Abone ol

Renault Grubu'nun bu yılın ilk çeyreğinde dünya otomobil pazarındaki satışları yüzde 4,7 azalarak 608 bin 455 adet, otomobil biriminin cirosu da yüzde 12,6 gerileyerek 7 milyar 736 milyon avro oldu.

Renault'un Fransa'da en çok sattığı arabası ise Clio oldu.

Şirketin 2013 yılının ilk çeyrek verilerine ilişkin açıklamasına göre, beklenenden daha zorlu Avrupa pazarında satışlar ve cirolar azaldı.

Yeni ürünlerinin başarısı sayesinde, Grup ana pazarlarındaki konumunu güçlendirdi ve uluslararası pazarlarda büyümesini sürdürdü

Dünya otomobil pazarında, 2012'nin ilk üç aylık dönemine göre satışlar yüzde 4,7'lik azalışla 608 bin 455 adet oldu. Grubun ilk beş pazarından dördünde pazar payları arttı. Fransa'da 0,8 puan, Rusya'da 1,4 puan, Almanya'da 0,2 puan, Arjantin'de 0,3 puan artış kaydedildi. 

Renault Grubu'nun cirosu 2013'ün ilk çeyreğinde 8 milyar 265 milyon avro olarak gerçekleşti ve 2012'nin aynı dönemine göre yüzde 11,8 azaldı. Otomobil biriminin cirosu da yüzde 12,6 gerileyerek 7 milyar 736 milyon avro oldu.

İLK ÇEYREK SATIŞLARI

Grup, Curitiba fabrikasındaki kapasite artırma çalışmaları nedeniyle Brezilya'da beş hafta boyunca üretim yapmamasına rağmen yüzde 3,5 artan satışları ile Avrupa dışında büyümeye devam etti. Avrupa dışındaki satışlar 2012 ilk çeyreğinde yüzde 46 olmasına karşın bu yılın aynı döneminde toplam satışların yüzde 50'sini oluşturdu.

Geçen yılın sonunda lansmanı yapılan Yeni Clio ile Yeni Sandero'nun ticari başarıları sürdü, Renault'nun küreselleşmesinde öncü rolü üstlenen Duster, dünyada Grubun en çok satılan modeli oldu.

Avrupa'da, satışlar yüzde 11,6 gerilerken, Grup -0,2 puan düşüşle yüzde 8,9 pazar payı elde etti. Bu gerileme, İngiltere'de satışa sunulan ürün arzının yeniden yapılandırılmasına bağlanırken, Grup özellikle Fransa, Almanya ve İspanya'da pazar paylarını artırdı.

Renault markası, binek otomobil ve ticari araç toplam pazarından yüzde 7,1 (-0,5 puan) pay alarak Avrupa'da en çok satan üçüncü marka oldu. Renault, yüzde 14,3 (-2,2 puan) pazar payı ile ticari araçtaki liderliğini koruyor.

YENİ CLİO LİDER

Lansmanından birkaç ay sonra beklenen başarıyı yakalayan Yeni Clio, Fransa'da pazarın en çok satılan modeli oldu. Dacia markası, binek ticari araç pazarından yüzde 1,8'lik pay alarak pazar payını 2012'ye göre 0,4 puan artırdı. Yeni Sandero 70 bin sipariş ile iyi bir başlangıç yaptı. 

Amerika bölgesinde, satışlar yüzde 1,6 artan pazarlarda yüzde 8,0 daraldı. Beklenen bu gerileme, yıllık üretim kapasitesini 280 bin adetten 380 bin adede artırmak amacıyla yapılan çalışmalar nedeniyle Brezilya'daki Curitiba fabrikasının kapanmasından kaynaklandı. Böylece Brezilya'daki satışlar ikinci çeyrekte beklenen büyüme sürecinin öncesinde yüzde 18,6 azalmış oldu. Arjantin'de ise yüzde 0,4 daralan pazarda satışlar yüzde 1,6 artış gösterdi.

Avrasya bölgesinde, Grup yüzde 1,3 artan pazarlarda yüzde 20,8 artırdığı satışlarıyla başarılı stratejisini sürdürdü. İlk üç aylık dönemde, Grubun en büyük ikinci pazarı olan Rusya'da, Renault, Lada'nın arkasından ülkenin ikinci markası oldu. Pazar payını 1,4 puan artırarak yüzde 7,8'e çıkardı.

Euromed-Afrika Bölgesinde, satışlar son derece dinamik pazarlarda ( yüzde 14,3) yüzde 9,1 artış gösterdi. Mart ayında Yeni Symbol'ün lansmanı ile eksiksiz bir ürün arzına geri dönüş öncesi, Grubun pazar payı Cezayir'de 1,7 puan ve Türkiye'de 1,2 puan geriledi. Türkiye'de kendi sınıfında lider olan Yeni Clio'nun başarısı da dikkat çekiyor.

Asya-Pasifik bölgesinde Grubun satışları, yüzde 2,0 artan pazarlarda yüzde 3,8 büyüdü. Renault, Hindistan'da Duster'in başarısından yararlanmaya devam ediyor. Grubun on birinci pazarı haline gelen bu ülkede pazar payı yüzde 2,4'e ( 2,2 puan) ulaştı. Güney Kore'de, Renault Samsung Motors satışları Ekim 2011'den beri ilk kez mart ayında aynı seviyede kaldı.

DARALMA ETKİLİ OLDU

Bu yılın ilk üç aylık döneminde, Grubun cirosu yüzde 11,8 azalarak 8 milyar 265 milyon avro, otomobil biriminin cirosu yüzde 12,6 azalarak 7 milyar 736 milyon avro oldu. Geçen yılın ilk üç aylık dönemine göre satışların azalması ve yetkili satıcılardaki stokların eritilmesi bu daralmaya 11,0 puan katkıda bulundu.

Şirketin açıklamasında 2013 yılı beklentilerine ilişkin de şu ifadeler yer aldı:

"İlk üç aylık dönemde, Avrupa ve Fransa pazarının daralması öngörülenden daha fazla oldu. Hala belirsizliğini koruyan bir ekonomik ortamda, Grup yıl sonunda Avrupa ve Fransa pazarlarında yüzde 5 daralma öngörüyor ve ilk altı aylık dönemin ikinciye göre daha zayıf olacağını tahmin ediyor. Dünya toplam otomobil satışlarının ise (Binek Ticari Araç) 2012'ye göre yüzde 3 artması bekleniyor.

Bu bağlamda, Renault uluslararası pazarlardaki büyüme stratejisini sürdürüyor. Avrupa'da, yeni modellerinin lansmanından aldığı güç (Captur, ZOE, Yeni Clio Estate, Yeni Logan) ve 2012 sonunda lansmanı yapılan modellerin etkisi (Yeni Clio ve Yeni Sandero) ile Grup bir yandan markaları için değer kazandırıcı ticari stratejiyi güçlendirirken, pazar paylarını artırma hedefini de sürdürüyor.

Renault Grubu, 2013 hedeflerini de aynen koruyor. Avrupa ve Fransa pazarlarının beklenenden daha fazla kötüleşmemesi şartıyla, satış adetlerinin artırılması, otomobil biriminde faaliyet karı elde edilmesi, otomobil işletme faaliyetinde nakit fazlası oluşturulması hedefleniyor."