BIST 9.949
DOLAR 35,17
EURO 36,66
ALTIN 2.979,20
HABER /  DÜNYA

İşte Ortadoğunun lider ülkesi

Ortadoğu'da dengeler değişiyor. Bu yeni durum Batı basınının gözünden kaçmıyor.. Financial Times'tan ilginç bir makame..

Abone ol

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin Orta Doğu'da rolünün arttığını, lider rolü üstlenmek istediğini yazdı.

ROMANTİK TELEVİZYON VE İSRAİL KARŞITLIĞI

Gazetenin Orta Doğu editörü Roula Khalaf tarafından kaleme alınan "Ankara, Orta Doğu'da lider rolü üstlenme peşinde" başlıklı makalede, "Arapları etkilemenin çok zor olmadığı, romantik televizyon dizileriyle İsrail karşıtı yorumlar bir araya getirildiğinde, kamuoyunun taraftarlığı ve sempatisinin kolaylıkla kazanıldığı" yorumu yapıldı.

ŞEHİRDE YENİ BİR ÇOCUK

"Türkiye bu basit formülü iyi bir şekilde uyguladı" görüşünün dile getirildiği makalede, Türk hükümetinin İsrail, Suriye ve İran ile ilişkilerine değinilirken, Dubai'deki öğretim üyesi Prof. Abdülhalik Abdulla'nın, "Şehirde yeni bir çocuk var, o da Türkiye, başkası değil. Türkiye, Arap kamuoyunu kazandı ve örnek bir model oldu" şeklindeki sözlerine yer verildi.

Makalede, Türkiye'nin Orta Doğu'da önemli bir bölgesel aktör olarak kabul görmesini iki siyasi unsurun kolaylaştırdığı belirtilerek, şöyle denildi:

TÜRKİYE'NİN DİPLOMATİK AÇILIMI

"Birincisi, Türkiye'nin diplomatik açılımı İran'ın fazla iddialı davranışına tezat oluşturuyor. Bölgedeki etkisini radikal grupları ve siyasetleri destekleyerek sağlamaya çalışan İran'ın bu tavrı, önde gelen Arap hükümetleri ile arasını açıyor.

MISIR VE ARABİSTAN ZAYIFLADI

İkincisi, Türkiye'nin rol arayışında, bölgedeki güç boşluğu da etkili. Mısır ve Suudi Arabistan gibi geleneksel güçlerin olayları yönlendirme kabiliyeti önemli ölçüde azaldı. Temel dış güç olan ABD'ninki de öyle."

YÜZYILIN BAŞLANGICI

Makalesini, Beyrut'taki Carnegie Orta Doğu merkezinin başkanı Paul Salem'in görüşleriyle bitiren Khalaf, Salem'in şu ifadelerine yer verdi:

"Türkiye, tüm Orta Doğu'da modernlikle bütünleşmiş tek ülke. İran, Mısır ve diğer Arap ülkeleri gelecek değil. Türkiye pekala olabilir. Bölgede derin kökleri olan, büyük bir Sünni ülkesi olarak bu, Türkiye'nin Orta Doğu'daki yüzyılının başlangıcı olabilir."