BIST 8.619
DOLAR 34,28
EURO 37,50
ALTIN 3.021,71
HABER /  DÜNYA

İşte operasyonlara karşı çıkanlar

Libya'da Muammer Kaddafi yönetimine karşı başlatılan operasyonlar devam ediyor. Peki operasyonlara kimler karşı çıkıyor?

Abone ol

Bir taraftan destek açıklamaları gelirken diğer taraftan da operasyona karşı olduğunu açıklayan ülkelerin sayısı artıyor. İşte operasyona karşı gelen ülkeler:

İRAN

İran, ''Koalisyon Güçlerinin Libya'da Kaddafi yönetimine karşı saldırısının yeni bir sömürgecilik niyeti taşıdığından şüphe ettiğini'' bildirdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, Koalisyon Güçlerinin Kaddafi yönetimine karşı askeri operasyonuyla ilgili olarak, ''Sultacı ülkelerin sabıka ve tutumlarına baktığımızda, onların zulüm altındaki ülkeleri işgaldeki niyetlerinin şüphe götürdüğünün görüldüğünü'' söyledi.

ÇİN

Çin, ABD ve Avrupa ülkelerinin Libya'ya yönelik hava saldırısından üzüntü duyduğunu bildirdi. Çin Dışişleri Bakanı Jiang Yu, ülkesinin "uluslarası ilişkilerde güç kullanılmasına karşı görüşte olduğunu" ve Libya'ya yönelik hava saldırısından "üzüntü duyduğunu" ifade etti. Jiang, bakanlığın internet sitesinde bugün yayımlanan açıklamasında, Çin'in "Libya'daki durumun mümkün olan en kısa sürede istikrar kazanmasını umduğunu" da belirtti. Çin, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya kararında çekimser oy kullanan 5 ülke arasında yer almıştı.

RUSYA

Rusya, Batılı güçlerin Libya'ya askeri operasyon başlatma kararlarını üzüntüyle karşıladığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksardır Lukaşeviç yaptığı yazılı açıklamada, "Bir dizi ülkenin hava kuvvetleri, 19 Mart'ta Libya'ya karşı askeri eylemlere başladı. Moskova, bu askeri eylemi üzüntüyle karşılamaktadır" dedi.

VENEZUELA

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Libya'ya askeri müdahaleyi "sorumsuzluk" olarak niteledi. Chavez, televizyonda yayımlanan açıklamasında, Libya'ya yönelik uluslararası silahlı müdahaleyi eleştirerek, derhal ateşkes ilan edilmesini istedi. Müdahaleyi "bir ülkenin içişlerine karışma" olarak değerlendiren Chavez, amacın sadece petrolü ele geçirmek olduğunu savundu. Chavez, "Etkili bir ateşkesin sağlanmasını ve Kuzey Afrika'da yeniden barış yoluna girilmesini istiyoruz" dedi.