BIST 9.952
DOLAR 35,21
EURO 36,70
ALTIN 2.972,40
HABER /  DÜNYA

İşte öfkeyle baş edebilmenin yolları

Uzman Psikiyatr Dr. Hasan Şahin, günlük hayatımızın her alanında karşılaştığımız "öfke" duygusuyla baş edebilmenin yollarını sıraladı.<br...

Abone ol

Uzman Psikiyatr Dr. Hasan Şahin, günlük hayatımızın her alanında karşılaştığımız "öfke" duygusuyla baş edebilmenin yollarını sıraladı.
Öfke duygusunu bir buzdağına benzeten Dr, Şahin, buzdağının su üstünde kalan ve görünen kısmı olduğunu, altta kalan kısımda öfkenin gerçek nedenlerinin yer aldığını ifade etti.
Şahin, bireyin; haz alma dünyasını engelleyen herhangi bir durum, olay, kişi ile karşılaşmasıyla öfke duygusu oluştuğunu belirterek şöyle konuştu: "Öfke de üzüntü, sevinç, kaygı gibi temel ve sağlıklı bir duygudur; ancak bu duygu pek çok kişiye korkutucu ve kabul edilemez gelir. Çünkü bu duygunun çevreye ve bireyin kendisine yansımaları oldukça olumsuzdur. Belli düzeylerdeki öfke duygusu varoluş için gereklidir. Çünkü öfke her canlının varlığını tehdit eden olaylara karşı hissettiği doğal bir duygudur. Bu duygu, organizmanın, kendisini savunmasına ve savaşmasına yardımcı olabilecek güçlü fizyolojik, duygusal ve davranışsal tepkilerin ortaya çıkmasını sağlar.”

ÖFKE İLE GÜNLÜK HAYATTA BAŞ ETMEK
Şahin, öfkeyle günlük hayatta baş etmek için uygulanması gereken basit yöntemlerin bulunduğunu söyledi. Uzman Psikiyatr Dr. Hasan Şahin, bunları şöyle sıraladı: "Öfkeyle günlük hayatta baş etmek için uygulanması gereken basit yöntemler vardır. Mesela; nefes egzersizleri, kas gevşetme egzersizleri gibi fizyolojik gevşeme uygulamaları, gerçeği yansıtmayan abartılmış ve çarpıtılmış düşünceleri mantıklı olanlarla yer değiştirmek, asla ve her zaman gibi sözcükleri zihinde yakalayarak kullanmamaya çalışmak, beklentileri arzulara dönüştürmek, problem çözme yöntemlerini değiştirip geliştirmek, ’sen dili’ yerine ’ben dili’ kullanmak öfkeyle baş etmede uygulanabilecek basit yöntemler arasında sayılabilir. Tabii ki bu basit baş etme yöntemlerine rağmen öfke ile baş edemiyorsak depresyon, anksiyete bozuklukları, kişilik problemleri gibi altta yatan bir psikiyatrik hastalıkların varlığını tespit etmek ve profesyonel destek almak için psikiyatri hekimlerine müracaat etmek öfkeyle baş etmede bir sonraki basamak olmalıdır."
(İHA)