BIST 9.930
DOLAR 35,41
EURO 36,36
ALTIN 3.053,45
HABER /  GÜNCEL

İşte Öcalan'ın özerklik projesi!

Öcalan Kürt sorununun çözümü için getirilen Demokratik Özerklik projesinin çerçevesini çizdi.

Abone ol

BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in başlattığı, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın sözleriyle tam destek verdiği Demokratik Özerklik tartışması büyüyor.

Tartışmaya avukatlarına verdiği açıklama ile katılan Öcalan Demokratik Özerklik projesinin siyasi, hukuki, ekonomik, kültürel, öz savunma ve diplomasi boyutlarını açıkladı.

Katalanları örnek gösteren Öcalan, "Demokratik Özerklik konusunu Katalanlar da tartışıyor. Bu özerklik konusunda bir proje hazırlayıp sundular. İspanya Anayasa Mahkemesi de bu projeyi birkaç noktası hariç onayladı. Kalan noktaları da önümüzdeki dönemde muhtemelen kabul ederler. Halen tartışıyorlar" diyerek somut proje gelişitrilmesini istedi.

PKK'ya yakın internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre Öcalan Demokratik Özerklik projesini Kürtlerin çözüm önerisi olarak nitelendirdi ve çerçevesini çizdi. İşte Öcalan'ın istediği Demokratik Özerklik:

SİYASİ BOYUT: Bu boyutta bir meclis olur. Ya da halkın bir kongresi olur. Bu kongre demokratik toplum kongresidir. Bu kongrenin bir de yürütmesi olur.

HUKUKİ BOYUT: Katalanlar bunu 'status' olarak ifade ediyorlar. Biz de buna statü diyelim. Yani hukuki olarak Kürtlerin statüsü ne olacak? Bu belirlenerek Anayasa ve yasalara yansıtılır. Yasalarla demokratik özerkliğin çerçevesi içeriği belirlenir.

EKONOMİK BOYUT: İnşa edilen demokratik ulusun bir de ekonomik politikası olur. Nasıl bir ekonomi olmalıdır, bu belirlenir. Barajlar, yeraltı yerüstü kaynaklarına ilişkin bir politikası olur. Ekonomik sistem olarak kapitalizmi kabul edemeyiz. Bu sistemde halkın ekonomisi olur, bir kısmını da özel ekonomi oluşturur. Bütün bunlar tartışılmalıdır.

KÜLTÜREL BOYUT: Kültürel boyut daha çok dil, anadilde eğitimi, tarih ve sanatı kapsar. Kürtçe'nin Türkçe ile ilişkisi nasıl olmalıdır, anadilde eğitim nasıl yapılabilir, demokratik ulusun dil politikası nasıl olmalıdır, bunlar tartışılmalıdır. Bir eğitim politikası oluşturulmalıdır. Kürtler kültürel soykırımı tam olarak nasıl aşabilir, bunu da bolca tartışıp, bilince çıkarmalı ve kültürel soykırımı aşmalıdır.

SAVUNMA BOYUTU: Biz buna güvenlik boyutu da diyebiliriz. Toplum burada kendi öz savunmasını kurar. Bununla sadece elde silah bir durumu kastetmiyorum. Öz savunma KCK, PKK tarzı silahlı yapılanmayı değil halkın kendi güvenliğini sağlamasını ifade eder. Demokratik toplumun her alanda örgütlenmesini, kurumsallaşmasını, kendi güvenlik sistemine kavuşmasını ifade ediyorum. Bu konuda halk tartışarak farklı sonuçlara ulaşabilir. Mesela askeriyede yer alacaklar mı, bunlar tartışılır. Korucular nasıl lağvedilecek, koruculuk meselesi nasıl halledilecek, bunlar tartışılmalıdır.

DİPLOMASİ BOYUTU: Komşu çevre ülkeler ve diğer parçadaki Kürtlerle ilişkiler nasıl olur. Diğer toplumlar ile nasıl bir ilişki istiyoruz, onlarla nasıl yaşamalıyız? Diplomasi boyutu bunu karşılar.

KATALANLAR ÖRNEĞİ

Referandum gündeminin suni bir gündem olduğunu belirterek BDP ve DTK’ya demokratik özerklik konusuna eğilin talimatı veren Öcalan Katalanlarla ilgili de bir örnek verdi.

Öcalan, "Demokratik Özerklik konusunu Katalanlar da tartışıyor. Bu özerklik konusunda bir proje hazırlayıp sundular. İspanya Anayasa Mahkemesi de bu projeyi birkaç noktası hariç onayladı. Kalan noktaları da önümüzdeki dönemde muhtemelen kabul ederler. Halen tartışıyorlar" diyerek aynı şekilde somut bir proje hazırlık sürecine girilmesini istedi.