BIST 9.949
DOLAR 35,16
EURO 36,73
ALTIN 2.977,33
HABER /  POLİTİKA

İşte muhalefetin türban kriterleri

AK Parti'nin türban turu öncesi muhalefet partilerinin nabzı nasıl atıyor? CHP, MHP ve BDP'den ilk mesajlar...

Abone ol

İNTERNETHABER

ANKARA-
Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla AK Partİ Grup Başkanvekilleri muhalefet partilerini ziyarete hazırlanırken görüşme öncesi ilk mesajlar verildi.

MHP, AK Parti ve CHP’nin anlaşmasını bekliyor. CHP öncelikle getirilecek öneriyi görmek istiyor ama kırmızı çizgileri çok net: 

Üniversite öncesi ve sonrasıyla ilgili sınırlar çizilmeli. Soruna inanç özgürlüğü değil eğitim özgürlüğü olarak bakılmalı.

BDP ise tek başına yapılacak bir türban değişikliği değil farklı toplum kesimlerinin de sıkıntılarını giderecek bir inanç paketi istiyor.

CHP’NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ

AK Parti Grup Başkanvekilleri yarın yapılacak türban turu kapsamında ilk olarak CHP Grup Başkanvekillerini ziyaret edecek. Edinilen bilgiye göre CHP hükümetin getireceği öneriyi dinleyecek. Ama üniversite öncesi ve sonrasında kamusal hayatla ilgili kırmızı çizgilerini de hatırlatacak. Türbanın inanç özgürlüğü kapsamında değil bireysel hak ve özgürlükler noktasında eğitim özgürlüğü içinde çözülebileceği görüşünü yineleyecek.

CHP türbanla ilgili tek başına bir yasa değişikliğine sıcak bakmıyor. Görüşmede dokunulmazlık, YÖK gibi önemli konulardaki değişiklikleri de içeren bir paketin daha doğru olacağı ifade edilecek.

MHP’NİN MESAJI NET

Görüşme öncesinde MHP’nin tavrıyla ilgili mesaj ise MHP lideri Devlet Bahçeli’den geldi. AK Parti ve CHP’ye önce kendi aranızda anlaşın mesajı gönderen Bahçeli, “ MHP, şimdi şunu söylemektedir. Bu iki parti bir araya gelsin. Hangi konuda nasıl bir uzlaşma zemini hazırlıyorlarsa onu diğer partilerle paylaşsın. MHP, Meclis’te buna çözüm bulalım düşüncesini hala korumaktadır” dedi.

BDP İNANÇ PAKETİ İSTİYOR

BDP Başbakan Erdoğan’ın Kızılcahamam’da partisine yönelik ağır sözlerine kızgın olsa da AK Parti’nin görüşme talebine kapıları kapatmadı. Ancak BDP de tek başına türbanla ilgili bir Anayasa değişikliğine sıcak bakmıyor. BDP Alevilerin cemevleri, azınlıkların bazı dini taleplerini de içeren toplumun farklı kesimlerinin taleplerini içeren bir “inanç paketi” kapsamında bu sorunların bir arada çözülmesini istiyor.