Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Yiğit mikroplarla mücadenin yöntemini ve bize sağladığı yararları sıraladı
Abone olGün boyunca en çok kullandığımız organ olan ellerimiz, temizliğine yeterince özenilmediğinde mikrop yuvasına dönüşüp hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Yunanca'da sağlık anlamındaki 'hygies' kelimesinden türeyen hijyen; sağlık bilimi, sağlık hizmetleri, koruyucu hekimlik gibi konuları kapsıyor. Yani sağlık için gerekli koşulların sağlanması ve sürdürülmesi için öngörülen uygulamalar anlamına geliyor. Ferdin veya toplum olarak insanların sağlığının korunması ve geliştirilmesine çalışan beslenme, sağlık ve çevre konularındaki bilgileri bir sentez halinde uygulayan bilim dalı olarak kabul ediliyor.
BAKTERİLER HASTA EDEBİLİR
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Yiğit, "Kişisel hijyenin amacı, hastalık yapıcı mikropların vücuda bulaşmasını ve çevreye yayılmasını önlemektir. Kişisel temizliğimize gereken önemi verir ve dikkatli davranırsak, birçok mikrobun vücudumuza girmesine engel olabiliriz" diye konuşuyor. Kişisel temizliğimizde, ellerimizin temizliğinin çok önemli olduğunu belirten Yiğit, "Eller, günlük yaşantımızda çevremizle her türlü bağlantımızı sağlayan, gün boyunca sürekli kirlenen ve bu nedenle de bol miktarda bakteri barındırabilen organımızdır. Ellerimizde milyonlarca mikrop bulunur. Bu mikropların birçoğu zararsızdır. Ama bazıları ellerinizi yıkamadığınızda; nezle, grip veya ishal olmanıza neden olabilir. Bazı bakteriler, ellerimizdeki gözenek, çizik, çatlak ve kıllara iyice yapışırlar, toz ve kirle karışarak hızla çoğalmak için uygun ortam bulurlar" diyor. Dr. Yiğit, el temizliğine özen göstermemenin yol açabileceği başlıca sıkıntıları şöyle özetliyor:
SUYA SABUNA DOKUNUN!
"Öksürüp hapşırırken veya burnunuzu temizlerken mikroplar ellerinize bulaşır. Ellerinize bulaşan mikroplar dokunduğunuz yiyecek ve içeceklerle veya doğrudan ellerinizle ağzınıza gider ve sizi hasta edebilir. Dokunduğunuz eşyalar yoluyla da bu mikroplar çevrenizdekilere bulaşır. Özellikle tuvaletten sonra iyi yıkanmamış ellerinizde ve tırnaklarınızda kalan mikroplar; sarılık, tifo, dizanteri, kıl kurdu gibi pek çok dışkı kaynaklı hastalığın yayılmasına neden olur. Ellerin yıkanması mikroplarla mücadelede en etkili silahımızdır. Ellerimizi mutlaka uygun yöntemlerle sık sık yıkamalıyız. Yıkarken mutlaka sabun da kullanmalıyız."
ELLERİMİZİ NE ZAMAN YIKAMALIYIZ?
İşte ellerimizi yıkamamızı gerektiren durumlar:
* Yiyecek ve yemek hazırlamadan önce
* Yemek sofrasını hazırlamadan önce
* Yemek yemeden önce
* Küçük bebekleri sevmeden önce
* Dişlerimizi fırçalamadan önce
* Dışarıdan eve gelince
* Tuvaleti kullandıktan sonra
* Oyundan sonra
* Çiğ besinleri elledikten sonra
* Burnumuzu sildikten sonra
* Öksürüp hapşırdıktan sonra
* Hasta bir arkadaşımızla el sıkıştıktan sonra
* Hayvanları elledikten sonra
AZ DİŞ MACUNU SIK DİŞ FIRÇALAMA
Kişisel hijyenin en önemli parçalarından birini ağız ve diş sağlığı oluşturuyor. Dişlerimizi korumanın en etkili yolu onları düzenli fırçalamaktan geçiyor. "Günde en az 2 kez, sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce, 3'er dakikalık bir fırçalama işlemiyle dişlerinizin sağlığını koruma altına alabilirsiniz" diyen Dr. Önder Yiğit, etkili fırçalamanın adımlarını şöyle özetliyor:
* Diş fırçasını 45 derecelik açı yapacak şekilde tutun ve diş eti hizasından başlayarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlayın.
* Dişinizin dış yüzeyinden başlayarak yumuşak ve dairesel hareketlerle ön dişlerden arka dişlere doğru fırçalama işlemine devam edin.
* Aynı şekilde dişlerinizin iç yüzeylerini de fırçalayın. Daha sonra da dişlerinizin çiğneme yüzeylerini fırçanızı düz olarak ileri geri hareket ettirerek fırçalayın.
* Diş fırçalamada amaç; az macun, sık fırçalamadır. Genelde fırçaya ne kadar çok macun sürülürse o kadar çok temizlenir şeklinde yanlış düşünürüz. Oysa diş fırçalamak için nohut büyüklüğünde macun yeterlidir.
* Diş fırçası size özel bir araçtır, asla kimseyle fırçanızı paylaşmayın. Mutlaka en geç 6 ayda bir kez diş fırçanızı yenileyin.