İşte MHP'nin yeni seçim sistemi ve seçim barajı önerisi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Başbakan Binali Yıldırım arasında yapılan görüşmede seçim sistemi ve seçim barajı da gündeme geldi.
Abone olMilliyet gazetesi yazarı Önder Yılmaz, MHP ile AK Parti arasındaki son görüşmede gündeme gelenleri bugünkü köşesine taşıdı. MHP'de süren uyum yasalarına ilişkin çalışmaların detaylarını da yazan Yılmaz, MHP'nin yüzde 7 seçim barajı konusunda karar verdiğini kaydetti.
İşte Önder Yılmaz'ın bugünkü köşesinden aktardıkları:
AK Parti'de kongre rüzgarı eserken, MHP, seçim ve siyasi parti yasaları ile Meclis İç Tüzüğü değişikliğine odaklandı. MHP, kabine dahil iktidarın değişim hamlelerini 21 Mayıs'ta gerçekleştirilecek AK Parti kongresi sonrasında geleceğini düşünüyor. O zamana kadar Adalet Bakanlığı koordinasyonunda uyum yasalarındaki değişikliklere ilişkin çalışmaların olgunlaştırılacağını bekleyen MHP, parti ajandasındaki başlıkları da netleştirmeyi amaçlıyor.
Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkam Devlet Bahçeli'nin görüşmesi kararının ilginç bir zamanlaması olduğu öğrenildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Yıldırım'ın gece geç saatlere kadar süren görüşmesi sırasında Bahçeli ile görüşme yapılmasının gündeme geldiği ve gece 22.00 sularında MHP Genel Merkezi aranarak randevu alındığı bildirildi.
MHP UYUM EKİBİ OLGUNLAŞTI
MHP, uyum yasaları içindeki Siyasi Partiler, Seçim Kanunları ile Meclis İç Tüzüğü düzenlemelerinin kritik önem taşıdığına ve geniş uzlaşma aranması gerektiğine inanıyor. Bu amaçla CHP'nin de sürece dahil edilmesinin elzem olduğunu düşünen Bahçeli, Yıldırım'a da düşüncesini iletti. MHP, uyum yasaları ile ilgili olarak, Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk'ün yönetiminde hukukçulardan oluşan bir grup ile ön hazırlıklara başladı. Partide bu grubun yanı sıra bazı divan üyeleri de kendi çalışmalarını yapıyor. Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı ve Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak bu süreçte yer alacak isimlerden bazıları.
TBMM İç Tüzüğü gibi temel konularda MHP'nin geçmişte vaat ettiği ve geri adım atamayacağı ilkeler gözden geçiriliyor. Genel Merkez, uyum yasalarının çıkarılmasında, AK Parti ile ters düşülecek noktaların olmayacağı düşüncesinde. Parti kurmayları ancak ülkenin geleceğini olumsuz etkileyeceği düşünülen ve parti ilkelerine ters düşen temel konularda muhalefet edilebileceğini vurguluyorlar. Aykırı konuların ise karşılıklı görüşmelerle, istişarelerle giderilebileceği görüşü hakim. Bu konuların başında ise seçim barajı geliyor. MHP geçmişte seçim barajının kaldırılmasına karşı çıkıyordu. Ancak Cumhurbaşkanı sisteminin getirilmesiyle birlikte seçim barajının aşağıya çekilmesinde sakınca görmeyen MHP, alt sınırın ne olacağı üzerinde duruyor. Kamuoyundaki Ak Parti ve MHP'nin yüzde 5'te uzlaştığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilirken, partide seçim barajının yüzde 7 olabileceği konuşuluyor.
DARALTILMIŞ BÖLGE
MHP, seçim sistemi konusunda da değişime açık. Ancak dar bölgeye kesinlikle karşı çıkıyor. Bunun MHP'nin Meclis'teki sandalye sayısını ciddi oranda düşüreceğini hesaplayan MHP, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde daraltılmış bölgeye daha sıcak bakıyor. Geçmişte daraltılmış bölgeye ilişkin yapılan simülasyonları tozlu raflardan indiren MHP, 2011 genel seçim sonuçlarına göre; MHP'nin daraltılmış bölgede 65, 2014 mahalli seçim sonuçlarına göre MHP'nin 51 milletvekili çıkarabileceğine ilişkin istatistikleri gözden geçiriyor. MHP, ön seçime hâlâ soğuk bakıyor.