Endonezya'da ikinci kez patlayan Merapi yanardağı 138 kişinin ölümüne neden oldu. İşte yanardağın geride bıraktıkları.
Abone olSon yüzyıldaki en güçlü patlamanın olduğu Merapi'nin cuma günü yaklaşık 50 milyon metreküp gaz, kaya ve kül püskürttüğü belirtiliyor.
Volkanın zaman zaman 8 kilometre yüksekliğe kadar püskürttüğü küller, yüzlerce kilometre uzaktaki çatıların, araba camlarının ve ağaçların yapraklarının bile tozla kaplanmasına yol açıyor.
Saatte 100 kilometre hızla akan lav ve kayaların önüne gelen herşeyi tahrip edebileceği belirtiliyor.
YANARAK CAN VERDİLER
Merapi'nin patlamasından bu yana 138 kişinin öldüğü bildiriliyor. Bu ölümler, İtalya'da MS 79 yılında Vezüv yanardağının patlaması sonucu Pompei halkının ölüm biçimini andırıyor.
Son anlarındaki durumlarında donup kalarak ölen köylülerin cesetlerinin, kömürünkine benzer koyu bir külle kaplı olduğu belirtiliyor. Görevlilerin çektiği fotoğraflarda, anne ve babaların felaket sırasında çocuklarını sıkıca tuttukları anda donup kalan, birbirine yapışmış cesetleri görülüyor.
Yetkililer, 200'den fazla yaralının bulunduğunu, bunlardan bazılarının vücutlarının yüzde 95'inin yanık olduğunu belirtiyorlar.
200 BİN KİŞİ ETKİLENDİ
Hastane yetkilileri, görüş uzaklığının çok düşük olması yüzünden uçuş yapılamaması nedeniyle yanık kremi, oksijen maskesi gibi birçok hayati malzemenin getirilemediğini bildiriyorlar.
Tahliye edilen 200 bin dolayında insanın barındığı yanardağın gölgesinde kurulan kamplarda da durumun iç açıcı olmadığı kaydediliyor.
Bu arada, 3 bin metre yüksekliğindeki dağdan gelen nehrin, Merapi'den 30 kilometre ötedeki, yüksek alarm durumu ilan edilen 400 bin nüfuslu Yogyakarta kenti için tehdit oluşturduğu belirtiliyor.
Yetkililer nehrin, yağmur yağması durumunda oluşacak öldürücü volkanik çamuru taşıyan bir kanal olmasından endişe ediyorlar.
Volkanik kül genelde cam partikülleri, tozlaşmış kaya ve silisilik asit tuzundan oluşuyor.