BIST 9.368
DOLAR 34,49
EURO 36,26
ALTIN 2.959,62
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

İşte merak edilen yeni müfredat!

Veliler henüz çocuklarını okula yazdırıp yazdırmamaya karar veremediler ama okullar o çocuklar için hazırlanıyor...

Abone ol

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4+4+4 sistemiyle bu yıl okula başlayacak 66 ayını tamamlayan öğrencilere ilk 3,5 ay uygulanacak uyum ve hazırlık çalışmalarına ilişkin kitaplar hazırlandı.

Buna göre çocuklar ilkokul 1. sınıfa; boyama, çizgi birleştirme, eşleştirme, resimler arası farkları bulma gibi oyunlarla uyum sağlamaya çalışacak. Oyunlarda, çocuklardan; sesleri dinlemesi, algılaması, ayırt etmesi ve duyduğunu anlatabilmesi istenecek. Çocuklara olay sıralama, hikaye oluşturma, günlük basit sorunlara çözüm bulma gibi mantık geliştirme egzersizleri yaptırılacak. Yeni müfredata göre 3,5 aylık süre boyunca çocuklara yalnızca “a” ve “e” harfleri ile 1’den 10’a kadar rakamlar öğretilecek. Çocukların zeka gelişimi için, sudoku, tangram ve mandala gibi oyunlar ders içi etkinlik kapsamına alınacak. Çocukların günlük hayatta karşılaşacakları basit bilgiler de çocuklara anlatılacak.

UYUM SÜRESİ 14 HAFTA
Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan öğrenci çalışma kitapları ve öğretmen kitabı, ilk 14 haftalık süreyi kapsıyor. Uyum ve hazırlık çalışmalarını içeren Öğretmen Kitabı’nın giriş bölümünde, öğretmenlere, ilkokul 1. sınıfa doğrudan okuma yazma çalışmalarıyla başlamak yerine, çocuklara keyif alacakları sınıf içi oyunlar düzenlenmeleri, boyama ve çizme etkinlikleri, kesme yapıştırma çalışmaları yaptırmaları ve müzikli oyunlar oynatmaları önerildi.

YENİ MÜFREDAT
Yeni müfredata göre Türkçe dersi, uyum ve hazırlık çalışmaları süresince “görsel okuma, dinleme, sesleri tanıma, ses benzerliği, iletişim kurma, görsel algının geliştirilmesi, dikkat becerilerinin geliştirilmesi, ses farkındalığı ve yazı bilincinin oluşturulması, çizgi çalışmaları gibi becerilerin yapılandırılması”nı kapsayacak.

Hayat Bilgisi dersi kapsamında genel olarak sınıfına ve okuluna uyum; kendini, arkadaşlarını ve okulunu tanıma, sınıf ve okul kurallarını öğrenme, özbakım becerilerini edinme, değerleri tanıma, günlük yaşam becerilerinin yanı sıra, araştırma ve yeni şeyler öğrenme isteğinin kazandırılması gibi becerilerin edinimi sağlanacak.

ALGIYI DESTEKLEME
Matematik dersi kapsamında da öğrencilerin muhakeme yapma ve problem çözme becerilerini geliştirmek amacıyla sıraya koyma, kıyaslama, hatırlama, eşleştirme, günlük hayatta sayıları kullanma, basit ölçme çalışmaları yapma, nesneleri gruplama, örüntü tamamlama, görsel algıyı destekleme gibi çalışmalar yapılacak.

Öğretmen Kılavuz kitabında, ilkokul 1. sınıf öğrencileri için okulun ilk günlerinde onların kaygılarını azaltmak için yapılması gerekenler de sıralandı. Uyum haftası süresince öğrencilere, teneffüsün ders arası olduğunu, teneffüsün oynama, tuvalete gitme, burun silme, su içme, bir şeyler yeme gibi ihtiyaçları karşılamak için gerektiğini, zille başlayıp ve zille bittiğinin açıklanması önerildi.

Uyum haftasında öğrencilere boyama ve müzik etkinlikleri yaptırılacak, “Kutu Kutu Pense, Çömel Kurtul, Yuvarlanan Toptan Kaç, Salyangoz Oyunu” gibi oyunlar oynatılacak.

BU KİTAP ZOR GELEBİLİR
Etkinliklerin kolaydan zora, basitten karmaşığa, yakından uzağa öğrenme ilkelerine göre tasarlandığı ancak yine de bazılarının öğrencilere kolay, bazılarının ise zorlayıcı gelebileceği belirtilen kılavuz kitapta, bu durumda öğretmenlerin etkinlikleri öğrencilerin gelişim özelliklerine, okul veya sınıfın olanaklarına göre değiştirebileceği belirtiliyor. Kitaba göre, matematik etkinlikleri, hem matematiğin doğal yapısı hem de çocukların gelişim düzeylerine uygun olarak “oyun” teması dikkate alınarak tasarlandı.

YALNIZCA 'a' ve 'e'
Öğrenciler için hazırlanan kitaplar ile çocukların boyama, çizgi birleştirme, eşleştirme, resimler arası farkları bulma gibi oyunlarla, ilkokula uyum sağlaması amaçlanacak.
Oyunlarda çocuklardan sesleri dinlemesi, algılaması, ayırt etmesi ve duyduğunu anlatabilmesi istenecek. Bunun yanı sıra çocuklara olay sıralama, hikaye oluşturma, günlük basit sorunlara çözüm bulma gibi mantık geliştirme egzersizleri yaptırılacak. Yeni müfredata göre 3,5 aylık süre boyunca çocuklara yalnızca “a” ve “e“ harfleri ile 1’den 10’a kadar rakamlar öğretilecek.

DUA, ZİKİR VE SECDE 6. SINIFTA BAŞLIYOR
Yeni eğitim sisteminde 5. sınıftan itibaren haftada 2’şer saat seçmeli olarak okutulacak Kur’an-ı Kerim ve Siyer derslerinin müfredatlarının ayrıntıları belli olmaya başladı

Buna göre, Kur’an dersinde öğrencilere Kur’an’ın nasıl okunacağı detaylarıyla öğretilecek. Kur’an dersi kapsamında okuması da yazması da karmaşık olduğu bilinen Arapça harfler ve kullanım şekilleri öğrencilere tek tek anlatılacak. Talim Terbiye’nin onayından geçen Kur’an-ı Kerim dersi müfredatına göre, derste öğrencilere Kur’an-ı Kerim’in nasıl okunacağı öğretilerek, öğrencilerin kitabın mesajını kavraması sağlanacak.

- 5. sınıf: Öğrenciler “Kur’an-ı Kerim’i niçin okumalıyız?” sorusuna yanıt arayacak. “Kur’an-ı Kerim’i Tanıyalım” ünitesinde Kur’an kıssaları, duaları, kavramları hakkında bilgi edinecek. Arapça harfler, harflerin okunuşu öğrencilere tek tek öğretilecek. Kur’an okumayı öğrendikleri zaman ise Bakara suresini okumaları; subhaneke, salli barik, ihlas, kevser gibi duaları da ezberlemeleri sağlanacak.

- 6. sınıf: Kur’an-ı Kerim’i güzel okumanın önemi aktarılacak. Öğrencilere tevcit, yani “kurallarına göre güzel okuma” dersi verilecek. Dua, zikir, tesbih ve secde kavramları hakkında bilgiler de bu ders kapsamında öğrencilere aktarılacak. Bakara ve Yasin surelerini okuyacak, Amentü, Felak, Nas gibi sureleri ezberleyecek.

- 7. sınıf: Kur’an-ı Kerim’in islam dinindeki yerini öğrenecek; mesajını anlamaya çalışacak. Yıl boyunca Kur’an okuma çalışmalarında da aşama kaydedilecek. Böylece harfleri uzatma, harflere vurgu yapma gibi bilgilerle, öğrencilerin Kur’an’ı daha profesyonelce okuması sağlanacak. Kafirun, Fil, Kureyş, Maun sureleri ezberlenecek.

- 8. sınıf: Hz. Yakub, Hz. Yusuf gibi peygamberlerin kıssaları öğrencilere aktarılacak. Furkan, Rahman, Cuma gibi ayetlerin okunacağı derste, Asr, Kadir suresi ve Ayetül Kürsi anlamlarıyla birlikte ezberlenecek.

Hz. Muhammed’in hayatı 5. sınıfta
Dersin seçmeli olarak alınabileceği ilk yıl olan 5. sınıfta, Hz. Muhammed’in temizlik anlayışı işlenecek. Peygamberin temizliği, Allah inancının bir gereği olarak gördüğü vurgulanacak. Hz. Muhammed’in yıkanma, saç bakımı, tıraş olma, tırnak kesme, tuvalet adabı, el ve yüz temizliğine ilişkin söz ve uygulamaları öğrencilere açıklanacak. 6. sınıfta ise öğrenciler, Hz. Muhammed’in beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olacak. Peygamberin beslenmede ölçülü davrandığı, yiyecekleri israf etmediği, hijyene önem verdiği anlatılacak. 7. sınıfa geldiklerine ise Hz. Muhammed’in neler giydiğini, kılık kıyafete verdiği önemi öğrenecek. 8. sınıfta ise Hz. Muhammed’in eğlence ve spor anlayışı işlenecek. Peygamberin insanları spora nasıl teşvik ettiği, çeşitli spor dallarında yarışmalar düzenlediği öğrencilere anlatılacak.

UZAKDOĞU OYUNLARI
Kitapta çocukların sayılarla oynanan zeka oyunu “sudoku”; taş, kemik, plastik veya tahtadan yapılmış olan geometrik biçimlerdeki yedi adet parçayı bir araya getirerek çeşitli formlar oluşturma esasına dayalı “tangram” ve Hindistan kökenli; şekilleri belli bir düzene göre boyama esasına dayanan “mandala” etkinliklerine de yer verilecek. Çocuklara günlük hayatta karşılarına çıkabilecek bazı basit bilgiler de yine 1. sınıfta aktarılacak. Örneğin, tavuğun nasıl yumurtladığı, denizden balığın nasıl tutulduğu çocuklara kes-yapıştır yöntemiyle öğretilecek.

ALİ TARİH OLDU
Eskiden okuma fişlerinde sıklıkla kullanılan Ali, Ayşe gibi geleneksel isimler de, hazırlanan yeni ders kitapları ile birlikte tarih oldu. Çalışma kitabında yer alan etkinlikler, “Bilge” adlı karakter üzerinden düzenlendi. Kitaplarda geçen diğer isimler de günümüzde yaygın kullanılan isimlerden seçildi. “Emel, Efe, Arda, Ege, Ela” gibi isimlerdeki karakterler de kitapta yer aldı.

Çalışma Kitabı’nda ilkokul birinci sınıf öğrencileri için tangram, sudoku ve mandala gibi oyunlar hazırlanmış.