BIST 9.911
DOLAR 35,43
EURO 36,32
ALTIN 3.071,17
HABER /  EKONOMİ

İşte merak edilen Turkcell gerçekleri

Turkcell'in ortaklarının şirketin kontrolünü alma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Abone ol

Turkcell Yönetim Kurulu'nun 23 Mart'ta aldığı karar uyarınca, şirketin Genel Kurulu 21 Nisan'da toplanıyor. Fakat toplantının gündeminde seçim yapılmasına dair bir ibare bulunmuyor.

Bir kişinin yönetime girebilmesi için Çukurova Telecom Holding'de oybirliğiyle karar şart. Ortakların derdi mahkemenin Çukurova'yı 16'da 16 haklı bulduğu dava sonuçlanmadan şirketi ele geçirmek.

Turkcell'in ortaklarının şirketin kontrolünü alma çalışmaları hız kesmeden devam ederken, Rus Alfa ve İsveç merkezli TeliaSonera, Türkiye'de kamuoyu oluşturma çalışmalarını hızlandırdı. Önce TeliaSonera CEO'su Lars Nyberg, İsveç'teki genel merkezlerinde birkaç Türk gazeteciyi ağırlarken, daha sonra aynı taktiği Rus Alfa'nın telekom alanında faaliyet gösteren şirketi Altimo kullandı. Altimo da TeliaSonera gibi, birkaç Türk gazeteciyi Rusya'ya götürerek, Türk kamuoyuna vermek istediği mesajları gazetecilerle paylaştı.

ORTAKLAR KAFALARI KARIŞTIRDI

Akşam'da yer alan habere göre iki CEO'nun açıklamaları, yaklaşan genel kurul ve TeliaSonera'nın mevcut Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Colin J. Williams aleyhinde yasal süreç başlatması, gözleri Türkiye'nin en önemli ve stratejik şirketlerinin başında gelen Turkcell'e çevirdi. Yaklaşan genel kurul öncesinde herkes gerçekten neler yaşandığını öğrenmek istiyor. Fakat kimse net bir cevabı bilmiyor. İşte 10 soruda çok merak edilen Turkcell gerçekleri...

1- KONTROL TÜRKLERDE

Turkcell'de ortaklık yapısı nasıl?
Turkcell'in yüzde 51'lik kısmı Turkcell Holding isimli şirkete ait. Kalan yüzde 34'lük kısım halka açık ve yüzde 13.07'lik hisse de Sonera Holding'e ait. Turkcell Holding'in yüzde 47.10'u TeliaSonera'nın, yüzde 52.90'ı ise Çukurova Telecom Holding (CTH) kontrolünde. CTH'nin ise yüzde 51'i Çukurova Holding'e ait. Kalan yüzde 49 ise Altimo'nun.

2- GÜNDEMDE SEÇİM YOK

Turkcell'in Genel Kurulu ne zaman toplanacak? Genel Kurul'da seçim yapılacak mı?
'Turkcell Genel Kurulu' yapılmasına ilişkin karar, Yönetim Kurulu'nun 23 Mart'ta yaptığı toplantı sonrasında alındı. Karara göre Turkcell Genel Kurulu 21 Nisan tarihinde şirketin İstanbul Tepebaşı'ndaki merkezinde toplanacak. Fakat Genel Kurul'da seçim olması ihtimali söz konusu değil. Nitekim Genel Kurul yapılmasına ilişkin alınan Yönetim Kurulu kararında, toplantının gündemi de belirlendi. Buna göre yapılacak Genel Kurul'da ana gündem maddesi Yönetim Kurulu üyeleriyle ve denetçilerin faaliyetlerinin ibra edilmesi olacak.

3 - SEÇİM İÇİN OYBİRLİĞİ ŞART

Genel Kurul'da seçim yapılması için ne gerekiyor?
Bunun için Yönetim Kurulu'nun seçimli genel kurul kararı alması şart. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz aylarda bu yönde bir karar alınmış fakat Sanayi ve Ticaret Bakanlığı komiserlerinin toplantıya katılmaması sonucunda Genel Kurul iptal edilmişti. Bundan sonra yapılan Yönetim Kurulu toplantısında da Genel Kurul yapılması için gereken çoğunluğa ulaşılamamıştı. 21 Nisan'da yapılacak Genel Kurul'da gündeme seçimin de alınması için başvuruda bulunulabilir. Fakat yönetime yeni bir ismin katılabilmesi için, çukurova Holding ve Altimo'nun ortak olduğu Cukurova Telecom Holding şirketinde oybirliğiyle karar alınması gerekiyor. Mevcut durumda bu yönde alınmış bir karar yok. Dolayısıyla 21 Nisan'daki Genel Kurul'da seçim yapılarak yeni yönetim kurulu belirlenmesi mümkün değil.

4- BAĞIMSIZLARLA ELE GEÇİRECEKLER

Ortaklar neden yeni bir yönetim kurulu talep ediyor?
Gerek TeliaSonera gerekse Altimo tarafı mevcut yönetim kurulunda yeteri kadar bağımız üye olmadığını belirterek, bunun değiştirilmesini ve buna karşı çıkan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Colin J. Williams'nı yerine yeni bir başkan atanmasını istiyor. Bunun nedeni ise şu an yönetim kurulunda çoğunlukta olmalarına rağmen, Turkcell üzerinde kesin bir hakimiyet kuramamaları. Bunu sağlamak için kendilerine yakın olan isimlerden seçilecek bağımsız üyeleri yönetim kuruluna sokmaya çalışıyorlar. Bağımsız üye kontenjanından başkan olmasını önerdikleri isim de bu planın en somut örneği.

5- BAĞIMSIZ BAŞKAN ADAYI ALTİMO'DAN MAAŞ ALIYOR

Ortakların önerdiği Yönetim Kurulu Başkanı adayı kim?
Julian Horn-Smith... 1984'ten 2006 yılına kadar Vodafone'da üst düzey yöneticilik yapan Horn-Smith, 1996 yılında Vodafone Yönetim Kurulu'na atanırken, 2005 yılında da şirkette CEO Vekili oldu. 2006 yılında Vodafone'dan ayrılan Horn-Smith, bu tarihten itibaren farklı şirketlere danışmanlık yapıyor. İşin el ilginç yanı da burası. Horn-Smith'in danışmanlık yaptığı şirketlerden bir tanesi de Altimo... Yani, ortakların bağımsız üye kontenjanından yönetim kurulu başkanı yapmak istedikleri isim, şu an Altimo'dan maaş alan bir personel. Böyle bir ismin nasıl 'bağımsız' olacağı ise sadece Altimo ve TeliaSonera'nın anlayabildiği bir konu...

6- WİLLİAMS'IN ÜZERİ NEDEN ÇİZİLDİ?

Mevcut başkan 2010 Şubat'ta oybirliğiyle seçildi. Altimo ve TeliaSonera, şimdi neden bu ismi koltuktan indirmek istiyor?
Bağımsız üye Colin J. Williams, hem Altimo hem de TeliaSonera'nın oylarıyla Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Hatta ortaklar, Williams'ın çalışmalarını çok beğendiği için maaşını da iki katına çıkaran bir karar imzaladılar. Fakat Williams, bazı konularda Altimo ve TeliaSonera'nın istediği yönde oy kullanmayınca, ona karşı kazan kaldırdılar. Bunun son somut örneği de Ekim 2010'daki Yönetim Kurulu oylamasında yaşandı. Williams, ortakların istediği oyu kullanmayınca istenmeyen adam ilan edildi.

7- 16'DA 16 ÇUKUROVA HAKLI

Ortada seçim kararı yokken, Rus ve İsveçli ortakların bu kadar ısrarlı bir şekilde Turkcell'in kontrolünü ele geçirmek istemelerinin arkasında yatan sebep nedir?
Şu an Turkcell hissedarlarından Altimo ile Çukurova Holding arasında devam eden bir yasal süreç var. Bu sürecin geçmişi 2005 yılına dayanıyor. Bu tarihte Çukurova Holding, CTH'daki yüzde 49 hisseyi Altimo'ya satarken, söz konusu şirketten 1.351 milyar dolar da kredi aldı. Bunun karşılığında da CTH'deki yüzde 51 hisseyi kefalet olarak verdi. Fakat Çukurova, aldığı 7 yıl vadeli borcu zamanından çok önce kapatmak isterken, Altimo buna izin vermedi ve Çukurova'nın aradaki sözleşme uyarınca default'a düştüğünü öne sürerek, British Virgin Islands'da Çukurova'yı dava etti. Son açıklanan kararda mahkeme Çukurova'yı 16 maddenin 16'sunda da haklı buldu. Altimo bu kararı temyize götürürken, temyizden çok fazla umudu olmadığı için, mahkeme son kararını vermeden, şirkette kontrolü ele geçirmeye çalışıyor.

8- KARARDAN ÖNCE ELE GEÇİRME GAYRETİ

Altimo ile Çukurova arasındaki davada son durum ne? Bundan sonra ne gibi gelişmeler olabilir?
Davaya ilişkin verilen son kararda mahkeme Çukurova'yı 16 maddenin 16'sunda da haklı buldu. Altimo kararı temyize taşıdı. Şu an temyiz mahkemesinin vereceği karar bekleniyor. Söz konusu karar en geç birkaç ay içinde açıklanacak. Bundan sonra Altimo'nun kararı İngiltere'de Lordlar Kamarası'na götürme şansı var. Fakat iki taraf arasında yapılan anlaşma kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmeyen taraf Altimo olduğu için, dava sonunda Çukurova'nın Altimo'ya giderek, parasını ödemek koşuluyla Ruslara ait hisseleri geri alma şansı mevcut. Bu durumda Rusların Turkcell'le herhangi bir ilişkisi kalmayacak ve CTH'nin yüzde 100 kontrolü Çukurova'ya geçecek. Ruslar da bu yönde bir karar alınmadan yönetimi ele geçirmeye çalışıyor.

9- TÜRKLER 'ÖNCE DAVA SONUÇLANSIN' GÖRÜŞÜNDE

Çukurova'nın yönetim kurulu değişikliğine bakışı nasıl?
CTH'nin yüzde 51 hissesine sahip Çukurova Holding'e göre yönetim kurulu değişikliği şu an için gerekli değil. Bunun nedeni de ortakların koltuğundan indirmeye çalıştığı Colin Williams'ın görevini gerektiği gibi yerine getirmesi. Ayrıca Turkcell'de son yönetim kurulu seçimi 2010 başında yapıldı. Ve mevcut yönetim kurulu 2013 yılı başına kadar görevinde kalacak. Çukurova tarafı, mevcut yönetimin, Altimo ile arasındaki dava sonuçlanana kadar görevine devam etmesini istiyor.

10- TURKCELL'İN İÇİNİ BOŞALTACAK PROTOKOL

Ortakların Turkcell'le ilgili gizli bir gündemleri var mı?
TUurkcel'le ilgili tek hedefleri şirketi, Rus ve İsveçlilere kar dağıtan bir şirkete dönüştürmek. Bununla ilgili Altimo ve TeliaSonera arasında 'gizli' bir protokol imzalandığı ortaya çıkmış ve bu durum Türk basınında geniş yankı bulmuştu. Protokole göre iki şirket Turkcell MegaFon'u bir çatı şirket altında toplamayı hedefliyor. Fakat bu planlar Rus mahmekesinin MegaFon'daki hisselerin birleştirilmesine izin vermeyen kararının ardından suya düştü.