BIST 8.876
DOLAR 34,27
EURO 37,50
ALTIN 2.928,22

İşte Marmaray'ın değer katacağı bölgeler

İşte Marmaray'ın değer katacağı bölgeler

29 Ekim'de hizmete girecek olan Marmaray projesi, Avrupa ile Asya arasında ilk kez raylı sistem geçişini gerçekleştirirken, geniş bir alanda emlak fiyatları ve kiralarda da belirleyici bir faktör olacak.

İşte Marmaray'ın değer katacağı bölgeler

29 Ekim'de hizmete girecek olan Marmaray projesi, Avrupa ile Asya arasında ilk kez raylı sistem geçişini gerçekleştirirken, geniş bir alanda emlak fiyatları ve kiralarda da belirleyici bir faktör olacak. EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Marmaray projesiyle birlikte gayrimenkul piyasasında yaşanacak gelişmeleri mercek altına alıyor.

İşte Marmaray'ın değer katacağı bölgeler

Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşları arasında yer alan EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş.'nin gerçekleştirdiği çalışmaya göre, gayrimenkul piyasası açısından Marmaray projesinin özellikle Kazlıçeşme-Yenikapı-Üsküdar-Sirkeci-İbrahimağa arasındaki 'Boğaz geçişi' özel bir nitelik taşıyor.

İşte Marmaray'ın değer katacağı bölgeler

Bağlantı noktaları öne çıkıyor
Boğaz geçişinin, banliyö hatlarının da bağlandığı düşünüldüğünde İstanbul'un tarihi çekirdeğinin 'merkez' olma kimliğini daha da pekiştireceğini ifade eden Yazıcı, Yenikapı-Sirkeci-Üsküdar hattını raylı sistem ve denizyolu bağlantıları açısından düğüm noktaları olarak değerlendiriyor. Yazıcı, bu iki noktada özellikle emlak fiyatlarının çevrelerine kıyasla daha fazla hareketleneceğini, halihazırda Üsküdar merkez bölgesinde, istasyon çıkışına maksimum 10 ila 15 dakika uzaklıkta bulunan mahallelerde mülk sahiplerinin kiralık konutlarını beklettiğini belirtiyor.

İşte Marmaray'ın değer katacağı bölgeler

Diğer yandan, şu an merkez bölgesinde kiralık olan birçok konutun Marmaray açılışının çok da etki etmeyeceği eski binalarda yer alan daireler olduğunu ifade eden Yazıcı, talep edilen dairelerin ise mülk sahiplerince Marmaray açılışı için bekletildiğini kaydediyor. Sirkeci-Yenikapı bölgesinin ise tarihi yarımada sınırları içerisinde kaldığı için zaten arsa arzının kısıtlı olduğu ve yeni konutların ya da markalı konutların az rastlandığı bir bölge olduğuna değinen Yazıcı, bu bölgeye en yakın markalı konutların Yedikule-Zeytinburnu-Bakırköy hattında yer aldığını, Kazlıçeşme istasyonuna yakınlığı sebebiyle bu bölgelerde de artış beklendiğine vurgu yapıyor.