BIST 9.958
DOLAR 35,20
EURO 36,72
ALTIN 2.976,87
HABER /  GÜNCEL

İşte Marmara depreminin tarihi

Marmara depremi için Kandilli Rasathanesi öyle bir tarih verdi ki İstanbullu korkmaya başladı. İşte beklenen o deprem tarihi;

Abone ol

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, Marmara bölgesinde 30 yıl içerisinde şiddetli bir depremin olma riskinin yüzde 65 olduğunu belirterek, deprem önceden tespit eden sistemli bir cihazın olmadığını söyledi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü ve İnşaat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 'Deprem ve çelik yapılar' konferansı, Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda yapıldı. 200 kişilik salonda yaklaşık 70 kişinin katılması dikkat çekerken, programda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, depremle iç içe yaşayan insanların deprem hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Depremlerin önceden bilinmesi için herhangi bir sistematik ve güvenilir yöntemin olmadığının altını çizen Altay, "İtalya'daki depremin ardından bir teknisyen, radon gazındaki artışın şiddetli bir depreme yol açacağı iddiası duyulmuştu. Marmara Bölgesi'ndeki bir depremi önceden tahmin etmek mümkün değil. Gerek depremlerin en yoğun olduğu Japonya'da gerekse de ABD'deki bilim adamlarının araştırma sonuçları da bu yönde. Deprem riskiyle ilgili değerler olabilir. Ne zaman olacağını bilemiyoruz, ama belli bölgelerde sismik boşluk olduğunu söyleyebiliriz. Mesela Marmara Bölgesi. Fay hattının uzunluğundan yola çıkarak bazı bilim adamları 5 ya da 10 yıl için tahminde bulunulabilir. Bizim tahminimize göre, Marmara Bölgesi'nde 30 yıl içerisinde şiddetli bir deprem olma riski yüzde 65'tir" dedi.

"KAYSERİ'DE DEPREM RİSKİ YOK"

Kayseri'nin Kocasinan ilçesine bağlı Güneşli Beldesi'nde 12 Kasım 2008 günü meydana gelen depremi de hatırlatan Altay, "Bu depremden Sivas Yozgat ve Nevşehir'de hissedildi. 4.9, orta şiddetli bir deprem. Kayseri'de şiddetli bir depremin meydana gelme riski yok diyebiliriz" şeklinde konuştu.

"1999 DEPREMİ YENİ BİR SAYFA AÇTI"

İnşaat Mühendisliği'nin Deprem Mühendisliği'nin esasını teşkil ettiğini belirten Altay, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara depreminin tedbir konusunda yeni bir sayfa açtırdığını dile getirdi. Altay, "1999 depremi yeni bir ufuk açtı. Şu an deprem senaryoları çerçevesinde kayıplar hesaplanılıyor. Durum tespiti ve planlama konusunda profesyonelce çalışılıyor. Orta ve hafif hasarlı binaların sonucunda nerelerin güçlendirilmesi ile ilgili tahmin raporları çıkartılıyor. Bu bize yeni bir ufuk açtı. Buna ihtiyaç olduğu ortaya çıktı" diye konuştu.

Altay'ın konuşmasının ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Çelik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cavidan Yorgun, 'Kompozit döşemeler ve krişler' konulu bir seminer verdi.